2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Akıl Haritası Oluşturalım

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Zihin Haritası nasıl oluşturulur
İlk Bölüm : Akıl Haritaları Nedir? 
Bir önceki yazıyı okumak için yukarıya tıkla.

Solda bir akıl haritası görüyorsun. Üstüne tıklayıp bir incele, insan böyle hazırladığı bir şeyi unutur mu! :)



Bir Akıl Haritası Yaratmak
(Malzemeler: Kocaman bir kağıt, mümkünse A3, rengarenk kalemler)

Malzemelerinizi topladınız, yol gösterici ipuçlarını okudunuz ve şimdi bir Akıl Haritası'nın bir sayfa üzerinde bir araya getirilmiş düşüncelerden daha fazla bir anlamı olduğu konusunda bir fikriniz var. Öyleyse başlayalım:



1. Önce ana hedefinize, arzunuza ya da öngörünüze odaklanın. Neyi amaçladığınız ya da neyi çözmek istediğiniz konusunda net olun. (Temel hedefimiz, konunun ismi olmalı. Yani; Hücre Bölünmeleri'ne odaklanalım mesela.)

2.Önünüzdeki sayfayı yanlamasına çevirin(manzara resimlerindeki gibi). Böylece dar ebatlarla kısıtlanmadan kendinizi ifade edebileceksiniz.

3. Boş sayfanın ortasına sizin amacınızı simgeleyen bir resim çizin. Çiziminizin iyi olup olmadığını umursamayın, amacınız için bu hiçbir şey fark ettirmez.
Akıl Haritanızın başlangıç noktası olarak bir resim çizmeniz hayal gücünüzü harekete geçirir.
Mind map


4. Daha etkili vurgu için renkleri kullanın. Haritanın bütününde en az üç renk kullanmaya ve kendi renk-kodlama sisteminizi yaratmaya çalışın. Renkler hiyerarşik ya da tematik biçimde ya da belli noktalara vurgu yapmak için kullanılabilir.

5. Şimdi merkez resimden ışınlar gibi bir dizi kalın çizgi çıkarın. Bunlar Akıl Haritanızın önde gelen unsurları ve bir ağacın en güçlü, ana dalları gibi düşüncelerinizi "taşıyacaklar". Bu ilk dalları merkezi resme sıkıca bağlamanız önemli çünkü beyin, dolayısıyla hafıza, çağrışımlar kurarak çalışır.

6. Düzden çok eğimli çizgiler kullanmaya çalışın çünkü onlar gözleriniz için daha ilginç, beyniniz için daha kolay hatırlanırlar.

7. Her bir dalın üzerine ana başlık ile ilintilendireceğiniz tek bir Anahtar Sözcük yazın. Bunlar sizin şu ürden kavramlarla ilintili Ana Fikirlerinizi oluşturur. Durum  Duygular  Gerçekler  Seçenekler
Satır başına tek bir sözcük kullanmanın ybir yandan çağrışımın beyninizde daha çarpıcı olarak saklanmasına yardımcı olurken bir yandan da incelemekte olduğunuz konunun tam özünü tanımlamayı sağladığını unutmayın. İfadeler ve cümleler, yaratılmak istenen etkiyi hafifletir ve aklınızı karıştırır.

8. Akıl Haritanıza birkaç tane de boş dal ekleyin. Beyniniz bir zaman onlara da bir şey yazmak isteyebilir.

9. Daha sonra, Çağrışmış ve İkincil Düşüncelerin'iz için ikinci ve üçüncü düzey dallar yaratın. İkinci düzey dallar ana dallara, üçüncü düzet dallar ikincilere bağlanır. Bu işlem sürecinde çağrışım her şeydir.
ağaç dalları

Şurayı da inceleyebilirsin :)
Alıntıladığım Kaynak: Tony Buzan - Akıl Haritaları . Daha fazlası için almanız gereken bir kitap.
Sonraki yazı "Akıl Haritası oluştururken nelerden kaçınmak gerekir?"
İyi çalışmalar
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

12 yorum:

  1. bunu her ders için kullanabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Fizik'ten tut Türkçe'ye kadar her yerde kullanabilirsin. Aklında bir soru/sorun olduğunda da yine akıl haritası kullanabilirsin :)

      Sil
  2. Ben fiilde çatı konusunda yaptım.İyi bir özet oldu.Fakat kelime kelime yazamadım.Çünkü örnek cümleler yazdım.Sanırım böyle de olur değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akıl haritasını iyice incele. Konudan bir soru geldiğinde hemen aklına akıl haritasındaki yeri geliyorsa tamamdır. İlk zamanlarda biraz alışman gerekebilir buna. Türkçe'de genel anlamda Konu adı > Konu Dalları > Alt başlıklar > Tanımlayıcı kısa bir cümle + örnek
      şeklinde gidebilirsin. Hangisi kafana yatıyorsa öyle yap.

      Sil
    2. Ben de dediğiniz gibi yaptım.Demek ki doğru yaptım:)

      Sil
  3. dostum kimyaya nasıl çalıştın yardımcı olabılır mıısn kaynak vs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl çalıştığımı burada kısaca değil de yazı ile detaylıca anlatacağım yakında. Kaynak Tavsiyesi yazısına bakabilirsin.

      Sil
  4. insan çalıştıkca alışıyor mu?

    YanıtlaSil
  5. Böyle yapmak uzun iş olur. Televizyonda Ender Saraç sanırım öyle birinini programına gelip anlattılar aynısını ve ellerinde defter vardı bu yukarıdaki akıl haritasının defteri. Kırtasiyelerde filan çok rahat bulunur dediler :)

    YanıtlaSil
  6. Akıl haritasını her ders için değil de zorlandığımız dersler yada konularda yapsak daha iyi olmaz mı?

    YanıtlaSil
  7. Akıl haritasının bazı dallarındaki görseller veya kelimeleri unutursak ne olacak?Aklımıza gelmezse,nasıl hatırlayacağız?

    YanıtlaSil