2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

20 Temmuz 2013 Cumartesi

Öğrenirken Yaratıcılığını Arttır! - Kısım 3

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Tied Rope, Bağlı İp, Düğümlü ip, düğümlenmiş ip, ip
Kısım 1 
Kısım 2
Geldik Kısım 3'e.

...
Üstünden bir hafta hatta bir ay geçmesine rağmen aynı şeyleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Hem de daha hızlı olarak.
Çünkü bağlama tekniği ile yapacağınız kodlamalar görsel öğrenmeyi temel almaktadır. Kelimelerle yaptığınız bir ezber çalışmasını birkaç hafta sonra hatırlayamaz hale gelirken; görüntülerle yaptığını bir çalışma gün geçtikçe daha da güçlenir. Taşlar yerine oturdukça daha hızlı hatırlar ve aktarırsınız.




Bağlama Tekniğinin Temel İlkeleri
1) Abartın ve sıradışı olun.
"Bezelye kadar elma"
"Bisiklete binen filler"
"Pembe etek giyen aslan"
Bunun tam tersi, mantıklı olarak yapacağınız bir bağlama (ot yiyen filler) sol beyne ağırlık verdiğinden bunu hatırlamanız zor olacaktır.
2) Hayal edin: Bağlamayı zihninizde canlandırın. Ne kadar canlı, tuhaf ve komik hayaller kurarsanız o kadar kalıcı olacaktır.
3) Görüntüleri renklendirin: Kurduğunuz hayal ne kadar renkli ve parlak olursa o kadar etkili olacaktır. Sadece canlı renkleri kullanmak bile hafızanızı %50 oranında güçlendirir.
4) Görüntüleri hareketlendirin: Canlandırmanız sabit bir fotoğraf gibi değil, akıp giden film gibi olmalıdır. Cisimlere ve olaylara hareket kazandırın.
5) Üç boyutlu görün: Nesneleri, kişileri ve olayları üç boyutlu olarak hayal edin.
6) Dönüşümler kullanın: "Elma sularının akarken elmasa dönüşmesi"
7) Zıtlıklar kullanın: "Beş metre çapında kaşıkla, bezelye büyüklüğünde elma yemek" gibi.
8) Hikayenin bir yanına kendinizi dahil edin: "Gübreleri alıp bankaya götürüyorsunuz..."
9) Cansız varlıklara canlılık kazandırın: "Bastonun sütlacı yalaması"
10) Bağlamanın kopuk olmamasına özen gösterin: Kelimeler arası geçişlerde kopukluk olmamalı, kelimeler rastgele değil sıralı bir şekilde bağlanarak bütünsellik oluşturulmalıdır.

Bu kısımdan sonra yazar, hafızanızı güçlü bir şekilde geliştirmek için 21 güne ayırdığı her gün artan sayıda kelime verip bizden bağlama tekniğine alışmamızı istiyor. Şahsen ben yapmıştım. Ne faydası oldu dersen, kolayca kullanabilmek oldu. Yani (ilk seferde göreceksin) zorlanarak bağlama oluşturma yerine kolayca bağlayabilmemi sağladı. En ufağından, markete falan giderken genelde liste götürmüyorum yanımda. Veya liste götürdüm, 'şunu da alacaktım, yazmamışım' dediğim şeyi rahatlıkla aklımda tutabiliyorum.
 Müthiş bir hafıza patlaması sağlayacak mı bu 21 gün dersen hayır, ancak ve ancak senin bu teknikte pratiğini, hızını arttıracak. Günde 10 dk ile değer derim.
Bugünlük bu kadar. Soruların varsa sorabilirsin


2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder