2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

15 Eylül 2014 Pazartesi

Geometri Nasıl Çalışılır?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Geometri Nasıl Çözülür?

Geometri çoğu öğrencinin zorlandığı derstir, bu açık. Bölümün sayısal bile olsa, matematiği çözebilsen de geometri sorularında zorlanıyor olabilirsin. İstediğin neti elde edemiyor olabilirsin. Çalışıp çalışıp yine de çözemiyor olabilirsin.

YGS LYS Dersleri Konuları Nasıl Çalışılır?  serisindeki diğer yazıları da okuduysan aslında her dersin üstesinden temelde aynı prensiple gelebileceğini fark etmişsindir.
Bu da, konu çalışma + soru çözme + tekrar etme (haftada bir o konudan 10 soru). Bu formül bütün derslerde geçerlidir çünkü öğrenmenin temelinde bu yatar(Öğren - Uygula - Hatırla). Bu yazıda da bu üçlünün dengesini geometriye özel nasıl kurduğumuzu anlatacağım.



Konu Çalışma

Geometride konular çok uzun değildir, her konuda belli başlı bilgiler, özellikler verilir. Kitaplar da az bilgi çok soru prensibine göre hazırlanır. Senin öncelikle yapman gereken konuyu baştan aşağı tek seferde bitirmek. Tek seferde bitir derken gün içine de yayabilirsin bunu fakat araya gün katmamalısın. 
Konu zorsa  hemen boş bir kağıda özellikleri yaz. Benim de ders notlarımda göreceğin gibi not çıkardığım konular daha çok zor öğrenilen, uzun, çok bilgi içeren konular. Kolay anlayabildiğin konular için tek tek özet çıkarmana gerek yok. Hatta çıkarırsan vakit kaybı bile olur.

Soru Çözme

Konudan hemen sonra 30-40 soru çözmelisin. Böylece öğrendiğin bilgileri direkt uygulamaya dökerek kalıcılığı sağlamış olursun. Zorlandığın sorular olursa üzerinde çok durma. Testi bitirdikten sonra hemen geri dön 2. defa, gerekirse 3. defa çözmeye çalış. Bunun birçok yararı var. Sınav açısından bakacak olursak sınavda hem boşlarını sınav anında çözebilme pratiğini öğreneceksin, hem de turlama tekniğine kendini alıştıracaksın ve zamanla testleri daha hızlı çözebildiğini göreceksin.

Yapamadığın sorular çoksa, ikinci hatta üçüncü denemede de çözemediğin sorular bir testin %30'undan azsa işte o zaman bir arkadaşına veya hocana sorabilirsin ama daha fazlaysa başka bir kaynaktan da çözümlü sorulara yönelmelisin. Bolca çözümlü örnek bakmalısın ki o soru tipini iyice öğrenesin. "konuyu çalışıyorum soruları çözemiyorum" sorununun en etkili çözümü budur ;)

Tekrar Etme

Tekrar konusunda ne düşündüğümü bilirsin. Ben yine de hatırlatayım. Tekrar çok sıkıcıdır. Evet, İki milyon kişi arasında üç bine girmiş biri olarak söylüyorum bunu. Çalıştığın konuyu tekrar çalışmak çok sıkıcıdır. Ben de bu şekilde tekrar yapmaktan kaçınırdım, hem motivasyonunu hem enerjini düşürür, sırf ne için? Öğrenmek için. Bir süre sonra da tekrar yüzünden dersten soğursun ki hiç istemediğimiz bir şey olur bu.

Öyleyse ne yapıyoruz? Blogdaki bir yazıdan alıntı yapıyorum:
Konu Tekrarı Nasıl Yapılır?
Konu tekrarı, belirttiğim gibi, o konuyu baştan bitirip veya başka kaynaktan tekrar bitirip üstüne soru çözülerek olmaz. Çünkü bu yöntem; Sıkıcıdır, Etkili değildir ve Zaman Kaybıdır. Belki daha önce beni bir şeye bu kadar karşı çıkarken bulmadın çünkü tekrar, çalışmada en sevmediğim kısım. Peki, ben nasıl yaptım?
Konu çalışırken o sayfada önemli/unutulabilecek detay varsa onu sayfanın üstündeki boş kısma yazdım, bir formül olabilir bu mesela. Sonra test çözdüm, testlerde en çok baktığım yer ise konu üstündeki notlardı. Tekrar yaparken ise direkt teste daldım, ha, hatırlayamadığım bir şey olduğunda sadece o notlarıma bakmak yetti. Bunu çoğu derste böyle yaptım. İstisna olarak, biyoloji ve tarih gibi biraz daha sözel derslerde ise kritik cümlenin defalarca altını çizdim, cümle başına yıldızlar attım maksat sayfadaki önemli noktalara gözümün çarpmasını sağlamaktı.  Ek olarak, konu ağır geldiğinde ve aldığım/alacağım notlar çok fazla ise ayrıca bir kağıda özenle yazar o kağıda bakarak çözerdim ilk testleri.

 Böyle bir tekrar yaparsan, hem dersten sıkılmazsın, hem de çok pratik bir hatırlatma yapmış olursun. Şu formülü kurabiliriz; TEKRAR = Konuya 5 Dakika Göz Atma + Bir kaynaktaki soruları bitirme
İşte, kalan kısıtlı zamanda kullanabileceğin en etkili tekrar yöntemi. Bunu, bitirdiğin her konu için yap. Ve arada bir aklına gelsin, hmm "Hücre Bölünmeleri" ben bu konuda Mitozun Mayozdan farkını hatırlıyor muyum, bir düşüneyim, pek değil, o zaman bu konudan soru çözeyim. Biyoloji çalışırken bunu fark edebilirsin, anında birkaç test çöz, en güzel tekrar işte.


Peki bunu Geometri'ye nasıl uyarlarız? 
Sözel dersler için (Biyolojiyi de buna dahil edebiliriz) ufak notlar alıp birer test çözüyoruz. Sayısal dersler için formülleri not aldıysak (zor bir konuysa) onlara bakarak test çözüyoruz. Haftada 1 defa veya her gün derse başlarken önceki seçtiğin konulardan 1er test çöz bu kadar. En etkili tekrar yöntemi budur, hiç öyle saatlerce tekrar tekrar başka kaynaklardan konu bitirmelere falan gerek yok. Bu söylediğim sistemi çoğu kişi bilmez, uygulamaz ama ben birebir uygulayıp en etkilisi bu olduğuna karar verdikten sonra seninle paylaşıyorum :)

Geometri Kitap Tavsiyesi

Kitap tavsiyesi vermediğim dersler veya "şuna bakın beğenmezseniz başka alın" dediğim kitaplar olmuştur. Bunun ilk sebebi o ders için diğer yayınların arasından sıyrılan çok kaliteli bir kitap olmadığındandır. İkincil sebebi de herkese uygun bir kitap bulmak zor. Herkesin çizgisini, anlatımını daha rahat bulduğu bir yayın olabilir, hatta her dersten farklı bir yayını da seçebilir. Bu yüzden en uygun kararı yine sana bırakıyorum. Fakat yine de bir iki tavsiye vereceğim.

Geometri'ye yeni başlamışsanız ve konuyu anlamakta, soruları çözmekte çok zorlanıyorsanız "Kolay Geometri" kitaplarını öneririm. Ben ilk Zambak 10. Sınıf Kolay Geometri kitabıyla başlamıştım, şimdi ise piyasada her yayının bir "kolay" seçeneği var. Bunlar gerçekten etkili oluyor.

Geometri'de ileri seviye iseniz Karekök Yayınları'nın özellikle Matematik ve Geometri kitabını öneririm. En üst seviye sorular sizi bekliyor bu kitaplarda :) Elbette bugün için bu soruları çözemesen de zaman geçtikçe bu seviyeye ulaşacağını umuyorum.

Tabii, geometri ve diğer derslerde "nasıl çalışacağını" bilmek yetmez. Bu kısım çok önemli:


Sınav başarını sağlayacak 1 numaralı şey nedir biliyor musun? Ders çalışma sistemin.

Ders çalışma sistemi olan öğrenciler her zaman öne geçmiştir, bu kadar net. Hayır, YGS LYS başarı için daha fazla "ders çalışma" bir çözüm değildir. Onun yerine, konuları daha hızlı nasıl bitirip, yüksek motivasyon ile denemeleri çatır çatır yok edebileceğini bilmen gerekiyor. Her sene kayıt sayısının artarak neredeyse 3 milyona dayandığı bir sınavdan bahsediyoruz, alelade bir hazırlıktan ziyade sistemli bir hazırlık yapmalısın. İşte tam da bu yüzden 2 yıllık YGS LYS başarımı ve Sınavı-Yerim'deki 4 yıllık tecrübemi kullanarak oluşturduğum bir sistem var. Detayları burada anlatamam, seni yeni başarı sistemine davet ediyorum, yalnızca sınırlı sayıda öğrenci alıyoruz o yüzden elini çabuk tut derim ;)



İyi çalışmalar.


2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

13 yorum:

  1. Abi ben 12. sınıf sayısal öğrencisiyim. YGS türkçe matematik fizik kimya biyolojiyi bitirdim. Ama çok geç kalmış gibi hissediyorum. Bir de heyecanım ve yetiştirme korkum çok fazla, ailevi nedenlerden ötürü bu sene kazanmak zorundayım. Bu sene okul değiştirdim, bu da moralimi çok bozdu. Ailem de yanımda değil ve çalışma ortamım da bayağı rahatsız edici. Türkiye geneli denemelerde ilk onbeş bine girebiliyorum çoğunlukla. Psikiyatri veya mimarlık istiyorum, ilk altı bine girmek gibi bir hedefim var. Sence başarabilir miyim ne yapmam gerekir. Benim gibi umutsuz bir vakaya önerebilecek bir şey var mı? Yardım edersen çok memnun olurum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sendeki aslında az çalışmak veya az bilmek değil, sınav korkusu. Değil 15 bininci, 3 bine girsen bile aynılarını söyleyeceksin "moralim çok bozuk, sınavda iyi yapabilecek miyim?" Merak etme, bu önündeki 14999 kişide de ardındaki kişilerde de var. Çünkü bu uzun süreçli bir olay ve sürekli 'acaba doğru mu yapıyorum' kaygısı oluyor, bu da çok doğal aslında. Ama iyi ki deneme sınavları var da sürekli olarak durum gerçekten iyi mi değil mi öğrenebiliyoruz. 15 bin Türkiye geneli için çok iyi.
      Tavsiye olarak söyleyebileceğim en önemli şey, şu sorulara verdiğin cevaplar.
      I. Hangi derste ne kadar iyi olduğunu biliyor musun? Her konu için konuyu ne kadar bildiğinin veya bilmediğinin farkında mısın? Yani, eksiklerini tam olarak biliyor musun?
      II. Eksiklerine uygun olarak günlük program yapıyor musun?
      III. Programını uyguluyor musun?
      IV. Geniş perspektifte, aylık programın var mı? Hangi dersi ne zaman bitireceğin, hangi ay nasıl bir çalışma uygulayacağın ve bu çalışmalarının neticesinde ulaşmaya çalıştığın hedefler var mı?
      V. Her hedefe ulaştığında kendini ödüllendiriyor musun?
      Bu sorulara verilen cevaplar her öğrenci için gittiği yolun doğruluğunu gösterir.

      Bunlarla ilgili birkaç açıklama yapayım.
      Ders programı oluşturup onu uygulayamıyorsan,
      Programdaki kadar çalışamıyorsan,
      İrade yazısında söylediklerimi uygulamalısın.

      Ders programın günlük hayatına uymuyorsa yeni bir ders programı hazırlamalısın. Ben defalarca ders programı yaptığımı bilirim. En uygun ders programı nedir sorusunu "kaç defa ders programını hazırladın?" sorusuyla cevaplamak lazım. Çünkü her seferinde program, daha uygulanabilir ve daha etkili oluyor.

      Ödüllendirme ile ilgili olarak, ben mezuna kalınca ilk deneme hedefimi 100+ net koymuştum. 100'e ulaştığımda 2 tane ve 100'ü geçtikten sonra her 5 net için markette gördüğüm -ama sadece bu hedeflerime ulaştığımda aldığım- bir çikolata ile kendimi ödüllendiriyordum. Zamanla alt sınır 105'e 115'e, 125'e ve 130'a kadar çıkmıştı. Bir gün eve 5 tane çikolatayla döndüğümü hatırlıyorum :) Ödüllendirmede önemli olan bu motivasyonu sağlayabilmek, ödülü sen belirle, en çok neyi istiyorsun? Ödül büyük olmak zorunda değil, belki bir çikolata parçası olacak ama onu yediğinde bir çikolatadan çok daha fazlasını elde ettiğin hissi paha biçilemez oluyor.. İyi çalışmalar

      Sil
    2. Eksiklerimi okulum ve dershanemle birlikte çok sıkı takip ediyorum. Ben de ayrıca kontrol edip arada ders programımı yeniliyorum. Aylık programda birazcık sıkıntım olabilir, onun da üzerinde çalışıyorum. Diğer tavsiyelerin için de teşekkürler, uygulamaya çalışacağım. Ders programıma bazı aksaklıklar dışında uyuyorum, ders çalışmada da çok sıkıntım yok. Ama sanırım ders dışında kafamı meşgul eden birkaç şey daha var, aklım takıldığı için bazen çok yorgun hissediyorum, bunun için önerebileceğin bir şey var mı abi?

      Sil
    3. Hesaplaşma Defteri yazısını oku :)

      Sil
  2. Çok teşekkür ederim abi, bunları uygulamaya çalışacağım. Hala bizimle uğraştığın, yardımcı olduğun için de ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. bende kolay geometri cözüyorum onun sorularını yapabiliyorum ama baksa testlerde cozemiyorum

    YanıtlaSil
  4. Ben 10. Sınıf öğrencisiuim yazınız çok yararlı oldu benim için benim şu anki korkum okuldaki sınavlar geometrim hiç yok bu sene yapmaya başladım geometri testlerini nasıl çözmemi önerirsiniz okul sınavları için özellikle yazın ygsye çalışmaya başlıcam inşAllah yavaştan başlamak için hangi kaynağı önerirsiniz��

    YanıtlaSil
  5. ben suan 9. sınıfa gidiyorum yeni okulmu değitirdim 1. dönemim fullden çöpte nasıl kurtarbilirim ayrıca nasıl günlük ders çalışmalıyım taktik yada ders calışma tüyolarınızı bekliyorum tşk

    YanıtlaSil
  6. ben 11. sınıfım ygs ye çalışmak için biraz geç kaldım şimdiye kadar pek ilgilenemedim de sorunlarım yüzünden ama ders çalışmam gerek hemde çok yanlız tüm konuları bu iki yıl içersinde nasıl tamamlayacağımı bilmiyorum bana yardımcı olsanıza çok sevineceğim

    YanıtlaSil
  7. ben bu yıl 11. sınıftayım ve önceden sorumlarım yüzünden ders çalışmadım benim bu iki yıl içersinde nasıl çalışmam gerektiğini ve tüm konuları yetiştirme gibi bi inkanım varmı bana yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  8. Ben 12. Sınıfım. 11. Sınıfta ve 11 yazında eis geometri ve ekstrem geometriyi bititrdim şimdi lys karekök geometriyi nasıl çözmeliyim (ben şuan haftayı böldüm bazı günler üçgwn çember falan diye hergün birkaç test çözüyorum sence faydalı olur mu mantıklı mı(herdersten böyle yapıyorum) sence ne yapmalıtım

    YanıtlaSil
  9. Ben 11 sınıf eşit ağırlık öğrencisiyim 12 sınıfa başlayana kadar konuları nasıl yetiştireceğimi bilmiyorum tavsiye verirmisiniz

    YanıtlaSil