2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

2 Aralık 2014 Salı

"Sadece aptallar 8 saat uyur" | Uyku 3

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
erdal demirkıran
Sadece aptallar 8 saat uyur kitabı

Konuya başlamadan önce kaçıranlar için Uyku serisinin önceki yazıları; Kahvenin Sınırları/Kafein, Öğle Uykusu ve Uyku Düzeni

Merhaba. Sınavıyerim'in özgün, bir dolu bilgi içeren 83. yazısına hoşgeldin. Bu yazıda amacım bu kitaptan yola çıkarak bir sınav öğrencisi için uykuyu hem kapsamlı olarak hem gereksiz bilgilerden arınmış şekilde ele almak.

Ara not: Mükemmel Uyku Düzeni yazısında kaliteli bir uyku için bilmen gerekenleri içeren bir sistemden bahsettim, bir gözat faydalı olur.



Özellikle sınav yaklaştıkça çalışma saatini arttırma çabasına giriyorsunuz. Bu gayet doğal. Ama bunun sonucu olarak yatmadan önce keşke biraz daha vaktim olsaydı da şu konuyu bitirseydim, günün yirmi dört saat olması bana yetmiyor gibi düşünceler üretiyorsunuz, biliyorum :) (Eğer ders çalışma saatini arttırma konusunda sıkıntınız varsa bugün Facebook sayfasından bu yazıyla ilgili paylaşacağım gönderide konuşuruz.)
Bu düşüncelerinizin sonucu olarak da aklınıza uyku saatini azaltmak gibi zararlı bir fikir gelebiliyor. Bununla ilgili araştırmalara dalıp az uyumanın zararlarından haberdar olduysanız ne mutlu, ama az sonra bahsedeceğim kitabı duymuş, okumuş ve bir de uygulamaya koyulmuşsanız gelin şöyle biraz konuşalım. Kitabı okumadıysanız da uykunun önemi ve uyku kalitesini arttırma konusunda güzel bilgiler paylaşacağım yazının sonunda bir sürprizim de olacak :)

Kitap ne diyor?

Öncelikle kitabın söylemlerine bir göz atalım.
"60 yıl yaşadığı varsayılan sıradan bir insan, ömrünün 15 yılını çocuklukta, 15 yılını ıvır zıvır işlerde, 20 yılını da uykuda geçirmektedir ki bu hesapla geriye 10 yıl kalır. Ancak bu aynı sıradan insan, 8 saat yerine 4 saat uyursa, ömrünün sadece 10 yılını uykuda geçirecek ve böylece 10 sene daha fazla yaşamış olacaktır. Bunu başardığında ise sıradanlığı sona erecek ve sıra dışı başarılar elde edecektir; çünkü sıra dışı başarılar elde edenler tüm başarılarını bu ikinci 10 yıla borçludurlar. Keops, Da Vinci, Edison, Newton, Dostoyevski, Armstrong gibi..."

Kitabın iddiası oldukça güçlü, "Gerçekten bir şeyler başarmak, adını dahiler arasına yazdırmak istiyorsan 8 saat uyumak senin için vakit kaybıdır". 

Evet, "Yerim seni ÖSS" gibi öğrencinin dilinden anlayan çok kaliteli bir kitabın yazarının "Başarı için 4 saat uyuyun!" demesi, iddiasını daha da kuvvetlendiriyor. Zamanında ben de bu kitabı okumuş, uyku süremi dört saate çekmeye çalışmıştım. Bir de üstüne dershane hocam "Ben yıllardır dört saat uyuyorum bir kere alışsan yeter." diyerek beni bu konuda teşvik etmişti.

Kitabın söylemlerine karşı; Aslında olan ne?

"2009'da yapılan bir çalışmada; 6-8 saatten az, 10 saatten fazla uyumanın beyinde hücre ölümüne neden olduğu saptandı.Az uyumanın yaşlanmayı tetiklediği belirlenirken; ciltte ve iç organlardaki yaşlanmaya neden olarak ömrü kısalttığı da biliniyor. İnsan ömrünü ortalama 80-90 yıl kabul edersek; az uyuyanlar 8 ila 10 yıl daha az yaşıyor. Bağışıklık sistemleri ve bellekleri daha zayıf oluyor." - Sabah

"Uykusuz kalan kişide, gün içinde uykulu olma halinin yanı sıra düşünmeyle ilgili sorunlar da ortaya çıkıyor. Yeni şeyleri öğrenme daha yavaş gerçekleşiyor" - Sağlımıza 

Yalnızca bu iki alıntı bile bu yaşlarda az uyumanın ne kadar zararlı olduğunu anlatmaya yeter. Uykusuzluğun neden olduğu diğer birçok zararı internette bulabilirsiniz. 

Şimdi varsayalım ki az uykunun sağlığa hiç zararı yok, dört saat uyumayı başardık diyelim.

Peki, 4 saat uyuyor olsam kalan vakitte daha fazla kitap okur, daha fazla ders çalışmaz mıyım? 

Kitabı okumaya başladıktan sonra uyku süremi dört saate indirgeyemesem de bir süre altı saat uyumaya başlamıştım. Peki kalan iki saatte çığır açacak buluşlar üzerine mi çalışıyordum? Kesinlikle hayır! Dört saat uyuyan bir insan, artakalan dört saatte insanlığın geleceği üzerine planlar mı yapar? Hayır :) Aslında uyku saatimizi ne kadar azaltsak da, sağlığa zararını hiç olmasa bile, kalan vakitte daha fazla ders çalışmazsınız üstüne az uyuduğunuz için derse odaklanamazsınız. Bu yüzden 1 saat az uyumak, geleceğe yatırım değildir ama fazladan birkaç saat uyuyorsanız o zaman gelecekten çalmayı bırakıp uyku sürenizi azaltmalısınız :)

Asıl önemli olan kaç saat daha az uyuduğunuz değil uyanık kaldığınız süre içinde neler yaptığınızdır.


ne kadar uyumalı

Peki bizim için en iyisi ne? Ne zaman uyumalı?

Uyku ile ilgili birçok kaynaktan topladığım, benim de uymaya çalıştığım bazı bilgileri seninle paylaşacağım. 
  • Uyku saati 7 saatten az, 8 saatten fazla olmamalı. Her gün yaklaşık aynı saatlerde uyunmalı.
  • Sabah kalktıktan sonra tekrar uyuma. Alarm çaldıktan sonra tekrar uyursan uyuduğun bütün uyku seni dinlendirmekten ziyade yorar, güne kötü başlamana neden olur.
  • Fırsatın olursa öğleyin yarım saatlik öğle uykusuna yat. Sabah az uyumuşsan 1 saatlik öğle uykusuna yat. 
  • Yatmadan en az 2 saat önce yeme-içmeyi bırak. Su haricinde bir şey içme. Yatmadan önce 1 bardak su içebilirsin.
  • Uyuyacağın ortam mümkün olduğunca karanlık ve sessiz olmalı. Odanın biraz soğuk olması iyi olur (ayaklarını üşütme yalnız). 
  • Öğle uykusu ve Yasak saatler hakkında daha fazla bilgi için Uyku 2 yazısını okuyabilirsin. 
  •  Mükemmel Uyku Düzeni yazısında tüm bunları pratik şekilde içeren bir sistemden bahsettim.
Zamanla bunları düzene oturtmaya çalışırsan bu maddelerin her biri uyku kaliteni dolayısıyla gün içinde nasıl hissettiğini etkileyecektir. Ders çalışmadan önce yorgun hissetmek yerine hiçbir kafa karışıklığı olmadan, enerjik ve dinç hissederek derse başlamayı hangi öğrenci istemez? :)


Yeterince uyuyorum ama yetmiyor diyenlere çok etkili "Kahve Uyku"

Şimdi paylaşacağım bilgiyi çok az insan bilir. Öğrencilik zamanında öğrendiğim ve uyguladığım için çok şanslıyım. Şimdi sana, zaten normal uykudan en az iki kat daha etkili olan öğle uykusunun verimini daha da arttırmayı anlatacağım.

Kahve Uyku:

öğle uykusunun faydası
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

6 yorum:

  1. Bir insan 7-8 saat uyumali. Ogrenciler genelde maratonu agustos ortasi acip aziran sonu kapatiyo. Bu surede hergun 5-8 saatini bireysel calismaya ayiran kisi istedigi yerleri kazanabilir. 1 saatte olmaz 15 saatte. İsin ortasini bulmak lazim.

    YanıtlaSil
  2. Uyku benim de en büyük sorunum. Kahve uykuyu deneyeceğim. Ama okuldaki kahve ve uyuma şartları pek verimli olmayacak gibi. :/

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabın amacı dünyadaki tüm insanların normal olarak beş saat uyumasını sağlamak için yazılmıştır. Zaten hedefi olan büyük hayaller kurabilen insanlar özel bir çaba göstermeden sekiz saatten az uyumaya başlarlar ve giderek azalır bu süre. Yani hedefini belirle ve onun için kendini ada. Hepsi zaten gelir :)

    YanıtlaSil
  4. Selam, yazının altına imzamı atarım.

    YanıtlaSil
  5. Bu yazıda insanların gelişme süreci, olası hastalıklara yakalanmamak için vücut direnci ve iyileşmek için direnç gereği gibi önemli detaylar göz ardı edilmiş. Uyanık kaldığınız süre boyunca iyi iş yapınız benin metabolizmam yavaş çalışıyor onu hızlandırırsam çabuk odaklanırım, hızlı çalışan yavaşlatırsa daha az yorulur bu da uyku ihtiyacını dengeleyecektir ama aşırılık elbette dengeleri yine bozar.

    YanıtlaSil
  6. Günde 6 saat yatıyorum ve gayet yeterli

    YanıtlaSil