2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

10 Temmuz 2013 Çarşamba

Dershane Gerekli mi?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →

Dershane Gerekli Mi, Dershaneye gidilmeli mi
Yeni seneye hazırlanıyorsun, sen dahil birçok arkadaşının aklında bu soru dolaşmakta arada bir de kafana tıklatmakta: 'napıcaz dershane olayını' :)

Dershanenin farkını ve gerekli olup olmamasını en iyi şekilde mezun öğrenciler görebilir. Çünkü 12'de dershaneye gitmeden, mezunken giderek sınava girmişsindir. 

Haydi başlayalım, şimdi, benim fark ettiğim en önemli etken 'irade' Dershanenin en büyük katkısı ise 'irade etkisi'dir. Biraz daha açayım, iraden kuvvetliyse, dershaneye gitmeden kendini düzene sokabileceksen; yatış kalkış saatin aşağı yukarı belli olacaksa, programına çoğunlukla uyabiliyorsan dershaneye gerek kalmıyor bence. Ama 'o kadar iradem yok' diyorsan dershanenin bu açıdan katkısını görmen muhtemel.
'hiç iradem yok' diyorsan da senin biraz çabalaman lazım dershane bunu sağlayamaz, sen sağlayacaksın ;)
İş sende bitiyor ben git veya gitme diyemem :)

Dershanenin başka katkısı yok mu?
Elbette var. Aklına önce dershane kaynakları geliyor, ama bunların çoğunu kayıt olursan -para ödeyerek- alacaksın, kayıt olmadan da alabilirsin ayrıca. 
Bir de 'sürü psikolojisi' var. Hani bizi at gibi yarıştırıyorlar mantığı :D Ben öyle demiyorum tabi sana kıymetlisin gözümde bak ne yazılar yazıyorum sana :) Neyse, diğer arkadaşlarını çalışıyor gördükçe senin de çalışasın gelir işte böyle bir fayda görebilirsin. Bu yukarıda anlattığım irade meselesinin ta kendisi, kendini kontrol edebiliyorsan buna gerek yok. Bir de! Bu durumun tersini de görebilirsin dershanede; Ya kimse dersi takmaz, ya da arkadaşların öyle bir insandır ki, insanlıklarından şüphe duyarsın; çalıştığı zaman sınıfta bağıra çağıra 'çalışmadım la' der, 'sınavım kötü' deyip moral ararsan onlarda, o der ki 'akşamki maç fenaydı.' işte bu arkadaş tipi, malesef benim de bunlardan bolca vardı, seni dershaneden soğutur. Bunları hesaba katmalısın.



Sen gitmiş miydin, nasıldı?
Şu son paragrafta yazdığım şeyler aslında anlatıyor durumumu. Mecburen 'düşünce yapımızın' uyuşmadığı hocalardan ders almak zorunda kaldım dershanede. Bu tür soğutan arkadaşlar yüzünden de 7-8 aylık dershaneye sınavlara 1 ay kala hiç gitmedim.

Peki, hangi dershaneye gideyim?
Dershane seçerken dikkat etmen gereken bazı şeyler var;
*Dershanelerin çoğunun bir eğitim dışı düşüncesi de var(ki hiç hoşnut olmadığım bir şeydir) Yani yanlış dershaneye gidersen sınıfta yetişkin bir birey olarak senin savunduğun düşüncelerin tersini çok rahat bir şekilde istedikleri kadar söyleyebilirler. Sen hangisi kafana uyuyorsa ona git, aksi taktirde bu gibi şeylerden çok rahatsız olabilirsin.
* Hocaların sayısına, kalitesine, alabileceğin ders sayısına ve birebir sayısına bak. 12'de gittiğim dershane bir sene sonra haftada yalnızca 3 birebir veriyordu. (La zaten derslerin 5i sayısal, üç tane neyime yetecek di mi?) Ama bunu düşünmez onlar, parasına bakar bazıları. Dikkat! :)

Son olarak, dershaneye git ya da gitme ancak ders çalışma stratejini mutlaka gözden geçir. Sınavı kazanmanı sağlayacak 1 numaralı şey budur. Kısıtlı sayıda üye aldığımızdan elini çabuk tut derim.



Umarım faydalı olacak bir dershaneye gidersin veya hiç gitmezsin, ama mutlu olursun sonuçta.
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

25 yorum:

  1. Yarının konusu nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu henüz belirlemedim. Yarın yolda olacağım o ara düşünüp yazarım ;)

      Sil
  2. teşekkürler. şu ders notlarıda gelse yavaştan çok güzel olacak ..

    YanıtlaSil
  3. bence gerek yok.ben faydasından çok zararını gördüm. ama bu sene 12 ye gidecekseniz bi gidin bakın.duruma göre karar verirsiniz.
    ben gibi çoğu arkadaşım memnun kalmadı zaten.

    YanıtlaSil
  4. Ygs1 de bu yıl 72000 oldum, seneye hazırlanıyorum bugün mat 1 denemesi çözeyim dedim en kolay sorulara bile tıkanıyorum, final yayınlarının denemesi. Ne yapacağım ben? 80000. yim MF4'te, tercih yapıp gitsem mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acele etmeyip yavaş yavaş çözerken de tıkanıyor olsan 72 binde olamazdın :) İstemediğin bir yere gitmektense mezuna kalman daha doğru olur kanımca.

      Sil
  5. Sıkıldınız herhalde paylaşımlar eskisi gibi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerilere açığım :) Sıkılma durumu yok başka sorunlar var şuan onları da halledeceğim gibi gözüküyor

      Sil
  6. hocam entropi, entalpi o konu ile ilgili notlarınız veya sorularınız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Notları tekrar karıştırırken bulursam paylaşırım ;)

      Sil
  7. Kardeş. Yazılarını okuyup cidden bu başkoyduğum yola emin adımlarla ilerliyorum. umarım bizi yarı yolda bırakmazsınız :D Her zaman takipteyim...


    Bu sene 50 bin. Seneye 3 bin olacağım ben de ! !

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler yardımcı olduğun için, ben de bu yıl ailevi problemlerim yüzünden odaklanamadım ve 30bin oldum, bu yıl kendimi verip tmde ilk 10bine girmek istiyorum. Sanırım ben de senin anlattıgın tarzda bir dersaneye gidecegim sınavları dergileri vs icin. Kız oldugum icin bana daha agır geliyor dusunceleri cunku sınav ıcın gıttıgımde bıle dusunme yetisini kaybetmis kızlar gordum orda. Sence bir yıl buna katlanılabilir mi? Kendin gibi kisiler de var mıydı? 12.sınıfta fen bilimlerindeydim ve tm olarak memnun kalmadım pek. Senin icin de uygunsa onerebilecegin dersane var mı ogrenciye para gozuyle bakmayan?
    Yardımcı olursan cok sevinirim,tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap olarak mailini bırakırsan daha iyi olur reklam yapmayayım şuna gidin diye :)

      Sil
  9. Neden yeni konu gelmiyor hala?

    YanıtlaSil
  10. hocam devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamı gelecek arkadaşlar da. Şu tercih dönemi yoğundu baya. Bir de İstanbul'da üniversite gezisi yaptım. O yüzden ilgilenemedim. Boşa çıkayım çok daha güzel bir şekilde devam edeceğiz aralıksız olacak şekilde. ;)

      Sil
  11. Arkadaşlar ben 11. sınıfta kültür dersanesini gittim.İyiydi ama dersaneler evime uzak yani ulaşımda çok sıkıntı çektim.Düz liseye gidiyorum ve okulumdaki eğitimde çok kötü.Diş hekimi olmak istiyorum fakat geçen günki denememde 253 gibi berbat bir puan aldım.Bu seneye dersaneye gitsemde kazanamam diye düşünüyorum.Sizce ne yapmalıyım? Gidersem puanım ne kadar yükselir?Lütfen yardımcı olun :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sıkı çalışarak gidebilirsin ancak. Lise türün dert değil. Dershaneye gidersen puanın yükselir diye bir durum yok :)

      Sil
  12. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  13. dersaneye gitmek istemiyorum ama yapamadığım soruları kime soracağım ?

    YanıtlaSil
  14. ben 10da bide bu sene 11e gidiyorum 2 senedede öğlenciyim bu sebepten midir bilmiyorum ama dershane bana kötü geldi yeteri kadar test yöntemini nasıl çalışmm gerektiğini öğrendim sanırım seneye gitmek istemiyorm ama bi yandan da doğru karar mı diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  15. merhaba arkadaşlar ben bu sene 12. sınıfı bitirdim . Ama üniversite sınavında istediğim tıp fakültesi gelmediği için 1 sene daha beklemeye karar verdim.İlk sene 20 bindeydim.Ailem arkadaşlarım her gördüğüme üstelik nne düğü belirsiz insanlara derdimi anlatmaktan işte böyle böyle olduda istediğim yer gelmedi demlerinden alycı bakışları canımı çok yakıyor . Bnede 1 sene daha beklersem ( ki ailmeşn durumuda belli beni bir sne edaha yollamk zor olucak onlar için ) güzel bir derce yapmayı 20 binden ilkj 1000 e hatta 500 e çekmeyi düşünüyorum ama açıkçası biraz korkuyoruum . Endişeleniyorum yani yapmam ya daha kötü olursa ailemin kardeşlerimin arkadaşlarımın akrabalarımızın konşulaırmızn yüzüne nasıl bakarım büyüğünden küçüğüne herkesin benle alay etmesinden korkuyorum.Bir diğer sorun baştada dediğim gibi ben 2 yıl ışık dershnesine gitti yayınları iyiydi . Ama belki biliyorsundur hoc kalitesi yönündenn pek te iyi dsayılmazdı üstelik fiyat konusuda bir hayli var .Finale hiç gitmedim . Acaaba sence benim için bu sene bu anlattıklarımı dikkate alara k söyler misin Hakan Abi hangisi daha uygundur . Yazılarını devamlı takip edeceğim . Yeni keşfettin bu blogu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dershanelerin kalite farkı şehire göre değişiyor Mahmut. Eskişehir'de biri, Ankara'da bir başkası daha iyidir o yüzden genelleme yapamayız. Mezunlar için Dershane Gerekli mi? yazısına bir göz at.
      Aile ve çevre konusunda da, birinin sana güvenmesi gerekmiyor sana, sana güvenmesi gereken tek kişi yine kendinsin. Sen kendine güven yoluna devam et, zamanla çevrendekiler de sana inanmaya başlayacak göreceksin :) Sen sakın ödün verme özgüveninden.

      Sil
  16. Hocam bu sene 12.sınıfa geçtim ve dershaneye gıtmeyı pek ıstemıyorum.Sizce evde sıkı bir çalışma yaparak guzel bir yere gelirmiyim ?

    YanıtlaSil