2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Günlük Program Nasıl Yapılır?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Günlük Program Nasıl Yapılır
*Günlük program yaparken aylık plan yapmayı da bilmelisin. Yazıyı okumak için tıkla.
Geldik şimdi program yapmaya. Program yapın yapın diyeni çok duymuşsundur, ben de demiştim biraz aşağıdaki yazıda olması lazım ^^

Ben birçok çeşit program yaptım. En uygun 'program yapma şekli'ni buldum. Önce programın avantajları ve dezavantajlarından bahsedeyim:
» Programın avantajları?
En büyük avantajı tartışmasız 'motive edici' etki yapması. Moral skalası yaparsak -50 ile +50 arası. Seni 0'da iken 40'a çekebilecek en kolay şeydir program yapmak.
» Programın dezavantajları?
Doğrudan bir dezavantajı olmasa da yaptığın programı uygulamazsan seni 0'dan -20'ye çekiverir. Bunun gerçekleşmesi ve gerçekleşmemesi elbette senin elinde.

 » Nasıl hazırlayacağım?
Önüne kareli boş büyükçe bir sayfa ve bir kurşun kalem alıyorsun. Uçlu da olabilir. Bir de bir adet renkli kalem. Rengi farketmez, ama renkli olmalı.Sonra yapacaklarının bir örneğini yazayım:
3 Temmuz
kalkış: 10.00
sa: 11.00
(2) Cümlenin Anlamı konu bitir.
(2.30) Moment ve Denge konu bitir.
(1.30) Açılar 5 test çöz.
(1) Tarih Bilimine giriş bitir.
yatış:00.30

İşte benim en çok 'uygulanabilir' bulduğum program tipi. Kalkış saatin belli. Yatış saatin de belli. Kaç saat çalışacağın ve ne çalışacağın da belli. (2) şeklinde yazdıklarımsa sağındakine kaç saat harcayacağını belirtiyor.

 » Programı daha uygulanabilir hale getirelim.
*Kalkış saatinde kalkmak için çalar saatini ve telefonun alarmını kurmayı unutma
*Programı bugün dahil önümüzdeki 3 gün için tasarla. 3, 4, 5 Temmuz için mesela.
*Esnek davran. O gün toplam 8 saatin boşsa bunun 7 saatine değil 4 veya 5 saatine çalışma koy. Uygulanabilirlik açısından çok önemli bu.
*Belirlediğin saatlere mutlaka uy.

 » Çok Önemli Ayrıntılar
1. Programı uygulamaya ne zaman başlayayım?
Bir önceki yazıda (burada) program yapmaya hafiften nasıl başlayacağını anlatmıştım. Dün veya öncesi için program yapmadıysan önceden, birden bu programla başlamak ağır olacaktır. 'benim için farketmez' deme sakın. Biliyorum içindeki o tutkuyu ama sıfırdan bir günde 5 saat çalışma eklersen 'ters tepki'ler alabilirsin o programdan. Aman diyorum.
2. Programın gelişmiş hali
Ve ikinci ayrıntı: Bu programa başladığında saatlerin tutmayabilir. Doğaldır. Bir iki hafta bu şekilde program yap önce, ve yukarıda yazdığımdan daha da esnek davran. 8 saatin varsa 3 veya 4 saat ile başla.
sonrasında ise; Her ders için çalıştığın kaynakta 'Bir sayfada kaç dakika harcadığını' hesapla. Bunu tek bir konu çalışarak elinde saatle hesapla, acele etme ama normal hızında çalış o konuyu. Mesela buldun diyelim 9 dakika olsun. Sen program yaparken o konu kaç sayfaysa ona göre vakit belirle. Konu 20 sayfa ise 9x20=180 yani 3 saat ver o konuya. Saati konulara, konuyu ne kadar bildiğine göre ayarla.

Çok güzel olacak, bu programı uygularsan hem programlı olacaksın hem de istediğin ilerlemeyi kaydedebileceksin.

Güncelleme: 2016'nın Eylül ayında ders programı hazırlama adına daha çok yazılar, e-kitaplar bulacaksın. 

2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

21 yorum:

  1. Çok güzel olmuş
    Peki siz yazın ygs mi yoksa lys mi çalıstınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazın Ağustos gibi başladım. YGS'den ağırlıklı olarak kendi alanımdan çalışmaya başladım.

      Sil
    2. peki puanınız nedir yada daha sınava girmediniz mi

      Sil
  2. Ben başladım matematik ygsye ama çok yavaş ilerliyorum gibi geliyor günde 1 konu bitirebiliyorum tempomu arttırmak için ne yapabilirim? (Günde 4-5 saat çalışıyorum sanırsam)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu programı uygulamaya başladığında daha fazlasını yapabildiğini göreceksin :)

      Sil
  3. ders çalışırken müzik dinliyor muydun acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu çalışırken kesinlikle dinlemezdim hem de dışarıdan gelen seslerden de rahatsız olurdum. Özellikle sayısal derslerden soru çözerken sene boyunca müzik dinlemişimdir. Sadece bazı zamanlar (sınav yaklaştıkça) azaltmaya çalıştım. Denemelerde de sesten rahatsız olurdum :)

      Sil
    2. Beynin işleyişiyle ilgili bir konu. Mesela ben hem analitik hem de bütünselim. Bazen yapıyorum bazen yapmıyorum. Bu yüzden başkaları bizi pek ilgilendirmemeli. Örneğin bütünsel bir adama müzik dinlemeden çalış desen sanırım ki bu iş ona dünyanın en zor işi gibi gelir :)

      Sil
  4. YGS'yi yazın biterebildiniz mi?

    YanıtlaSil
  5. Anlamıyorum bu dereceyi nasıl yapıyor bu insanlar .s
    Bir sırrı felan var mı?

    YanıtlaSil
  6. ygs için matemetikten konu anlatımlı hangi kitabı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. simetri. diğer kitaplarımı tekrar tarıyorum ayın 7'sinde bütün dersler için kullandığım kitapları paylaşacağım

      Sil
  7. Hocam ben 10.sınıfa geçtim...düşük puanlı bir Anadolu lisesindeyim ama okuldan memnunum...

    sorum şu ki 9.sınıf tam bir facia gibi hiç bir şey öğrenemedim desem yeridir, hiç düzenli çalışmadım, devamsızlığımda çok.


    10, 11 ve 12. sınıfta sağlam ve düzenli bir şekilde çalışırsam 9. sınıfın açığını kapatabilir miyim? yani 9. sınıf konularını 10, 11 ve 12. sınıflardada işleyecekmiyiz?

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Üniversite öğrencisiyim aile zoruyla tercih yaptığımdan bu sene tekrar hazırlanmaya karar verdim. 1 aydır çalışıyorum bayağı düzensiz bir şekilde. Ve artık 1 haftadır neredeyse hiç çalışamaz hale gelince plan yapmaya karar verdim. Saatli plan(şu gün şu saatte şu dersi çalışcam gibi) yaptım ancak doğruluğundan emin değilim. Ben bi konuyu çalışırken anlayamazsam bırakıyorum hemen çalışasım gelmiyor böyle olunca saatle sınırlandırıp çalışamadığım konunun üstüne gidebileceğimi düşündüm ancak çoğu kişi saatli programa yanlış diyor sen ne düşünüyorsun? Tabi bu plan okul açılana kadar yani yaklaşık 1,5 ay için daha sonrasında konu bazında plan oluşturmayı düşünüyorum okuldan dolayı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uygulayabiliyorsan uygula. Ama uygulayamazsan da nedenini söyleyeyim: İrade eksikliği. İleride yazı yazarım bunun hakkında. Şimdiden araştırma yapabilirsin sen de.

      Sil
  10. merhaba ben mezun öğrenciyim bölümüm eşit ağırlık günlük programda en fazla kaç ders ve hangi dersler yapılmalı dengeyi kuramıyorum sizce makulu nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ders sayısını sınırlama fakat çok çeşitli de olmasın ama rakam istersen maksimum 3-4 ders iyidir. Sıralamayı da bir sayısal bir sözel şeklinde yapabilirsin. Hangi dersin yoğun olacağına karar verirken de derslerden bitirmen gereken konu sayısını/o konuların ortalama uzunluğunu baz alabilirsin. iyi çalışmalar :)

      Sil
  11. teşekkürler :)

    YanıtlaSil