2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Aylık Planda İnce Noktalar

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
günlük haftalık aylık program
*Aylık plan yaparken günlük program yapmayı da bilmelisin. Yazıyı okumak için tıkla.

Aylık plan yapmasını biliyorsundur. Soldaki gibi bir tablo oluşturuyorsun. Sadece sağ kısmı çizsen yeter, yatay çizgilere gerek yok.
Sonra her hafta ne yapacağını genel olarak yazıyorsun. "Türkçe'de ilk 5 konuyu bitir." gibi.

Bu yazıda bahsedeceğim asıl kısım YGS - LYS Dengesini ayarlamak ki bu en önemli yazılardan olacak.

Sınava giren 10 öğrenciden 9unun düştüğü hatadır YGS'ye kadar YGS çalışmak. Böyle yapılmasının birkaç nedeni var hemen söyleyeyim; YGS'ye daha önce gireceksin, YGS'nin konu sayısı daha fazla.
Kabataslak baktığımızda da, şuan ısınma aşamasındasın diye kabul ediyorum(değilse de ha gayret!).  Eylül'de çalışma kıvamını yakaladın desek YGS'ye 7 ay, LYS'ye 2,5 ay çalışmış oluyorsun bu mantıktan. Hem YGS'nin konu sayısı fazla olsa bile LYS'nin konuları daha uzun ve daha derin(Level 2 :)). O yüzden bu yapılan kesinlikle bir hatadır.

Bu blogdaki 200'e yakın yazının özünü damıtarak Başarı Piramidi'ni oluşturdum. Sadece kısıtlı sayıda öğrenciye anlattığım bu yazıları okuma şansını elde etmek için tıkla.

Peki nasıl yapayım? diyeceksin şimdi. Şöyle yap;


»Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak aylarında YGS konularının tamamını ve LYS'nin en önemli konularını(Öyle seç ki LYS'nin %50si bu konular olsun) bitir. Sana tam 5 ay süre. Hedefine ulaşman için.
Önemli Edit: YGS Konularında fazla oyalanma. 5a ayın 1,5a'sı YGS 3,5a'sı LYS olsun. 
»Şubat - Mart aylarında da, ki bu tam 1,5 aylık bir süre, %90 YGS odaklı çalışacaksın. Yani arada bir tekrar testleri çözeceksin, ama onun dışında tam kapasite YGS yükleneceksin.
*Şöyle bir gerçek var araya sıkıştırayım; LYS çalışırken YGS de çalışmış olursun. YGS çalışırken de LYS'ye temel oluşturursun. O yüzden o 5 aylık sürede hem YGS hem LYS'de olan konuların önce YGS kısmını sonra LYS kısmını bitir. İkisini de bitirmelisin çünkü iki sınavın soru tipleri de farklı.
»Nisan-Mayıs-Haziran ayları ise tam bir şenlik. Geri kalan LYS konularını rahatça bitirip sürekli soru çözeceksin olay budur :)
*Sayısaldan girecekler için not düşeyim diğer alandakiler de kritik yapıp kendilerine uyarlasınlar: "LYS'ye konu çalışarak hazırlanır" sözü tamamen bir saçmalık! İlk sene buna güvenmiştim LYS'de bir adım ilerleyemedim. Çok da pişman olmuştum soru çözmeyip konu çalıştığıma. Aman ha!


Sınav başarını sağlayacak 1 numaralı şey nedir biliyor musun? Ders çalışma sistemin.

Ders çalışma sistemi olan öğrenciler her zaman öne geçmiştir, bu kadar net. Hayır, YGS LYS başarı için daha fazla "ders çalışma" bir çözüm değildir. Onun yerine, konuları daha hızlı nasıl bitirip, yüksek motivasyon ile denemeleri çatır çatır yok edebileceğini bilmen gerekiyor. Her sene kayıt sayısının artarak neredeyse 3 milyona dayandığı bir sınavdan bahsediyoruz, alelade bir hazırlıktan ziyade sistemli bir hazırlık yapmalısın. İşte tam da bu yüzden 2 yıllık YGS LYS başarımı ve Sınavı-Yerim'deki 4 yıllık tecrübemi kullanarak oluşturduğum bir sistem var. Detayları burada anlatamam, seni yeni başarı sistemine davet ediyorum, yalnızca sınırlı sayıda öğrenci alıyoruz o yüzden elini çabuk tut derim ;)

Bugünlük bu kadar :)
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

63 yorum:

  1. sayısal alandayım yaklaşık bir buçuk ay var okullara.. yazı daha verimli geçirmek için günde kaç konu bitirip,soru çözmemi önerirsin? sen nasıl yapmıştın? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda yazdığım gibi önce YGS konularından önemli olanları bitir. sonra önemsiz olanları ve LYS konularını bitir.

      Sil
  2. güzel yazı. teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. muğla üniv. ve muğla hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz:)
    http://www.frmtr.com/ygs-ve-lysye-hazirlik/5473885-mugla-univ-hakkinda-ve-sehir-hakkinda-sorular-sorabilirsiniz.html

    YanıtlaSil
  4. okul başladığı zaman kaç saat çalışmayı önerirsin ?

    YanıtlaSil
  5. hocam bir kaç kitap önerisi yapabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  6. yazın kaç saat çalışmayı önerirsin (12. sınıfa geçtim)?

    YanıtlaSil
  7. yazın haftalık program için sayısaldan 5 konu ideal mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. »Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak aylarında YGS konularının tamamını ve LYS'nin en önemli konularını(Öyle seç ki LYS'nin %50si bu konular olsun) bitir. Sana tam 5 ay süre. Hedefine ulaşman için.

      Şöyle daha bir uzaktan baktığında bunu yetiştirebiliyorsan idealdir. Ayarını sen yap :)

      Sil
  8. bana anlık motivasyon hırs geliyor? uzun süre motivasyonumu yüksek tutmak için ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun süre motivasyonunu yüksek tutmak çok zordur ki biraz da doğamıza aykırıdır :) Kendimden örnek vereyim; Motivasyon - Zaman grafiğim zikzak çizerdi hep. Kimi zaman "Off, çalışmak çok zevkli. Keşke gün daha uzun olsa da daha fazla çalışabilsem." derken kimi zaman da "Bugün çalışasım yok, kendimi zorlayarak çalışacağım artık." derdim. Bu iki cümleyi de hissederek söylerdim, ikisinin arasındaki zaman ise 2 haftadır yaklaşık. Her düştüğümde de yaptığım bazı şeyler vardı. Sağdaki sütunda Moral Motivasyon resmine tıklarsan orada anlatmıştım yaptıklarımı, devam da ediyorum anlatmaya.

      Şuraya da bir göz atabilirsin
      http://www.kendinigelistir.com/category/motive-olmak/

      Sil
  9. teknofem,ekol hoca yararlı oluyor mu? sende dinledin mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluyor. 2 defa, her seferinde farklı kaynaktan çalışıp da hala yapamadığın bir konu olduğunda açarsın bu siteleri (artık çok fazlalar, iyisine sen karar ver) dinlersin hocayı, soruları hocayla beraber çözersin. Ders bitince de kitabından 3-4 test sen çözersin olay tamam olur. Burada önemli olan oradan çalıştığın konuyu gerçekten yapamıyor olman ve 'internette ders çalışıyorum'u bahane edip bilgisayarda saatlerini öldürmemendir. Kendimden biliyorum :)

      Sil
  10. benim yaptığım aylık programa göre konular(sayısalım haftada alan derslerimden iki konu bitiricem) ekimde bitiyor sonra lysnin önemli konularını bitiricem ,ygs tekrar soru ve deneme çözücem uygun mu sizce?

    YanıtlaSil
  11. sayısalım ygsde sosyal türkçe artı puan getirir mi sen ne yaptın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle getirir. Hatta şunu söyleyeyim; MF4'te Türkçe, Fen'den daha çok puan getiriyor. Buna çok az kişi dikkat eder, az kişi bilir.
      Sınav sonuçlarımı sağdaki 'Sınavı Nasıl Yedim?' başlığında bulabilirsin.

      Sil
  12. Merhaba.Bu yıl mezuna kaldım.Mf3 otuz bin geldi maalesef.Hedefim tıp.Dershane başlayana kadar iki aya yakın sürem var.Mat2(özellikle integral,limit,türev :)) ve geometriye ağırlık vermeyi düşünüyorum çünkü lys1 çok zorladı beni.Aynı zamanda mat1 soru bankası çözsem ve bol bol Biyoloji konu anlatım çalışsam nasıl olur sizce? Yanlış olan veya yapmam gereken birşeyler daha var mı sizce? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru yaparsın. Diğer dersleri ihmal etme. Çalışırken hiçbir konuyu ve soru tipini es geçme. Bunlara dikkat edersen tıpı sınırın da yukarısından tutturursun.

      Sil
  13. konuları nasıl çalışıyordun? yazarak mı? biraz bahsedermisin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biyoloji başta olmak üzere zorlandığım konuları yazarak çalışırdım. Şuan vaktiniz varken zorlandığınız konuları yazmanız büyük fayda sağlar size.

      Diğer derslerde de, diyelim ki Fizik, konunun özetini, formüllerini falan yazardım bazen. Onlara bakarak çözerdim soruları. Her konu için geçerli değil tabi.

      Tarih, Coğrafyada yazmadım. Not defterime Türkçe'nin tamamını 3 kaynaktan özet olarak çıkarmıştım. Çok da işime yaradı.

      Sil
  14. anadolu lisesindeyim 9. sınıf ortalamam 75 ,10 ve 11de sağlık problemleri nedeniyle ortalamam 62, 12. sınıf için ne önerirsin? çok eksikğim var mezuna kalmak istemiyorum, birde okul puanı çok önemli kaç yapmalıyım sence 12de ? acaba 12de okul puanımı yükseltip mezuna mı kalsam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakın aklından mezun fikri geçmesin. Arkadaşlar mezuna kalmayı bir çözüm, bir şans olarak sakın görmeyin! Diğer olumsuz yanları atsak bile 365 gün daha gidecek hayatından, hem de çoğunu üzgün bir şekilde geçireceksin.

      Konu eksiğin varsa önce onları tamamla, başla şimdiden. Okul açılınca da yazılılara birkaç gün kala çalış ve notunu yükseltmek için elinden geleni yap. Kalan vakitte de tamamen sınava yüklen.

      Sil
  15. 97liyim küçük başladım ve 12ye geçtim bu sene girmem benim için iyi olur mu? yoksa mezuna kalıcak şekilde mi kendimi ayarlamalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mezun fikrini aklından sil. Silmezsen eğer 1 faydalı 99 faydasız düşünce gelir aklına hem bu sene hem öbür sene. Sen bu seneki sınavı son çare olarak düşün, durduk yere 1 sene niye kaybedesin?

      Sil
  16. Ygs ve lysde en çok sıkıntı yaşadığım konu zamanı iyi kullanamamak oldu.Ygsde sosyali yetiştiremedim mesela.Onun da önemli bir getirisi var sonuçta.Soru çözme hızımı nasıl artırabilirim?Bir de tarih-coğrafya çalışmayı son aya mı bırakmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, yazdığım gibi YGS'ye 1,5 ay kala tamamen soru çözmeye biraz da konu tekrarına odaklanmalısın. Son aya sakın bırakma 12. sınıfta o hatayı ben de yaptım.

      Soru çözme hızını,deneme ve testleri süre tutarak ve çokça soru çözerek ve kitap okuyarak arttırabilirsin.

      Sil
  17. tekrarları ne sıklıkla yapmalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her gün, günlük 3er tekrar testi çözsen karışık konulardan, bir de haftasonu bir gün bu 3'ü arttırsan yeterli olur. Çok da iyi olur.

      Sil
  18. bir haftadır günde 10 saat çalışıyorum ailem kafayı yiyeceşimi söylüyor abarttım mı? çalışmak beni mutlu ediyor ama sıkılırım diye krkyrm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dert ettiğin şeye bak! Sıkılmadan çalışabildiğin kadar çalışman doğru olur, kafayı da yemezsin ^^ Sıkılmadan çalışabildiğin süre 4'ün altında ise sıkılsan bile çalışman gerekir.

      Sil
  19. mf3-170bin Anadolu lisesyim bu sene dogrudüzgün çalışmadım gerçekten,yani günde belki 50 soru bile çözmemişimdir mezuna kaldım ama ailem açıkçası hiç güvenmiyor en çok30-40 puan diyor ve ben dis istiyorum amaa sorduklarında söyleyemiyorum dis yani 14k-15k bilmiyorum çok korkuyrum yapabilrmiyim diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce güven kendine. Bir güven. Sonra çok sıkı çalış, herkese kendini kanıtlamak için. Gördüğüm üzere başkalarının düşüncesine gereğinden fazla değer veriyorsun. O yüzden onlara yapabildiğini gösterdiğin günü görebilmek için çok sıkı çalış. Ben inanıyorum sana.

      Sil
  20. Kaç gündür çalışmaya başlamak için program yapıyorum ama kendimde o çalışma isteğini bir türlü bulamıyorum.Artık kaybedecek bir senem daha yok.Yazılarınızı okuyarak biraz motive oluyorum,yarın tam olarak başlayacağım diyorum ama ertesi gün yine aynı bezginlik.Ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarına bırakma o an başla. Bunu başarırsan gerisi çorap söküğü gibi gelecek. Başlama Sendromu'nu okuduysan tekrar oku derim, okumadıysan da oku zaten :)

      Sil
  21. Merhaba..
    Bazen çok çalıştıktan sonra yoruluyorum ve beynimin almamaya başladığını ve çalışmaya devam ettiğimde boşa çalıştığımı hissediyorum bunu nasıl aşabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir temiz hava alsan yeterli olur. Dışarı çıkmana gerek yok, balkona çıkabilirsin, o da olmadı kapa ışıkları aç pencereyi şöyle bir etrafı seyret. Dertleri unut. Bir de soğuk su ve kahve içersen tadına doyum olmaz o vaktin.

      Sil
    2. eyvallah sağol mesela ben ders çalışırken şöyle yapıyorum 45 dk ders 10-15dk arası mola 3 saatlik bir seans bu şekilde daha sonra 1 saatlik mola tekrar 3 saatlik seans sence nasıl çalışma şeklim uygun mu?

      Sil
  22. Tanımadığı m birinin bana guvenmeside guzel :) Allah razi olsun

    YanıtlaSil
  23. merhaba.yazılarınız çok güzel ve faydalı,devamını bekliyoruz sakın bizi bırakmayın :)

    ben 12. sınıfa geçtim ve tm öğrencisiyim.derslerim iyi temelinde eksikler yok sadece konuları unuttum çalışıp soru çözüyorum yetiyor.yani tek sıkıntım motivasyonumun düşmeden sürekli çalışabilmem.ben okul dershane ve stres yönetimini pek yapamıyorum,stres altındayken fiziksel ve psikolojik olarak yoruluyorum.11. sınıfta 3 ay inanılmaz ders çalıştım daha sonra hiç çalışmadım psikolojik olarak ağır geldi. en büyük korkum 11. sınıf gibi çalışmamı kesmek psikolojik boşluğa düşmek.bunu düşündürmek beni geriyor ve motivasyonumu düşürüyor.sınavdan değil kendimden korkuyorum.yaz için planlarım vardı ama sene içinde sıkılırım diye korktum,yazın kendime yüklenmedim.1 ayım kaldı şimdi inanın çalışsam dert çalışmasam bi dert ne yapıcamı şaşırdım.

    bir anda yüklenmeyin sıkılırsınız psikolojisi mantıklı gelmiyo bana ama kişiyi ne derece etkiliyo henüz ikna olmuş değilim.sizce nedir bir anda yüklenmek çok ders çalışmak insanı etkiliyor mu?

    ders çalışma,konuyu anlama,soru çözme tüm tekniklerim sağlam öğrenmeyle soru çözmeyle iligli HİÇBİR sıkıntım yok.tek sorunum kendimi ve stresimi yönetmek.lütfen bununla ilgili yazılar da yazın,bu yorumumun altında da beni bilgilendirir,yardımcı olursanız çok memnun olurum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdığın yazının temelinde aşırı yüklenip etkilenmekten korkmak. Dün hiç ders çalışmayıp bugün 5 saat, 4 saat çalışsan, zor da olsa çalışabilirsin belki ama bu bir anlık heves olur senin için. Yarın belki hiç çalışmazsın bu nedenle. Benim uyguladığım ve tavsiye ettiğim ise yavaştan ısınıp çalışma hızını arttırmak. Yani bunu alışkanlık haline getirmek.
      İkisinin farkı şudur: Heves ile çalıştığında zamanla sıkılmaya başlarsın, Alışkanlık ile çalıştığında çalışmadığın zaman sıkılmaya başlarsın. Bu ikisinin en büyük ve en önemli ayrımı budur.
      Bir ay kaldı şu kadar kaldı diye kendini boş yere sıkıntıya atmanın hiç gereği yok çok başarılı ve zeki bir öğrencisin söylediklerinden anladığım kadarıyla, yapman gereken yavaştan ısınıp, çalışmayı alışkanlık haline getirmek. Bundan sonrası zaten istesen de çalışmayı bırakamazsın çünkü çalışmak bir alışkanlık olacak senin için.

      Sil
  24. O yapamamak algısı nasıl yenilir bu.Fizik gibi bir ders var başıma bela oldu 12. sınıfa geçtim tek dönem hariç 70 üzeri not alamadım okulda sözlülerle kurtarıyorduk nasıl yapıyım bu fiziği çözümllü örneklerimi ezberlesem doğrumudur sence kafa almıo özel ders almayı denicem bu sene sence fizikde halletmesi en zor ders hangisi diğerlerini çok zorlucam o zor dersi söylersen senin en zorlandığın bende ondan alıyım boşa gitmesin ders

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorlandığın ders kişiye göre değişir şimdi şu zor diyeceğim sende de "zor algısı" değişecek o yüzden söylemesem daha iyi olacak senin için ;)
      Fizik zor bir ders değil sadece biraz 'farklı'. Önyargını kırıp basit bir konu anlatımı-soru bankasından başlarsan yapabildiğini göreceksin, zamanla da zorlaştırırsın kitabı. Yapılamayacak ders değil ;)

      Sil
  25. Öncelikle yazdığın yazıların bana çok şey kattığını belirtmek istiyorum. Benim 2 hafta dershane sınıf belirleme sınavım var. İyi bir sınıfta başlamam zorundayım.
    Büyük bir ihtimal ygs tarzı bir sınav olur. Bu 2 hafta sınava mı ağırlık vereyim ne yapayım bilmiyorum. Bi de ben bütün yaz mat1 çalısmak gibi bir hata yaptım. Bundan sonrasını oturtmak istiyorum çok geç olmadan. Önerilerin neler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söyleyeceğim ilk şey, daha yaz bitmedi, 2 ay mat1 çalışmak dediğin gibi 'büyün bir hata' değil. 2 hafta sonraki sınava değil de YGS'ye odaklan. Ama sınava 2-3 gün kala sorulara ağırlık verebilirsin.

      Sil
  26. Hocam günde 4-5 saat çalışılmalı demişsinde dershane olduğu günler napalım.akşam geldiğimizde yatana kadar abanalımmı. (12. sınıf TM)

    Not; Çok güzel blog olmuş tebrikler bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatana kadar çalış evet demeyeceğim çünkü bırak öğrenciyi bir insana bile fazla. Dershanenin ertesi 3-4 saat çalış yeter. Dershaneye gidiyorsan hakkını da ver ;)

      Sil
  27. sizce tm lerin ygs için fen çalışması vakit kaybı mı yoksa ciddi fark attırır mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarılı MF öğrencisi sosyal, başarılı TM öğrencisi fen çözer. Şimdiden atlarsan ileride çok büyük sıkıntı ve dert yaratır. O yüzden hiçbir dersi hiçbir konuyu es geçmemelisin.

      Sil
  28. Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak şeklinde 5 ay yazdın ya, bunu kasımdan itibaren yapacak olursak, nasıl bir uyarlama yaparsın, ne dersin? Eğer yine ocak ayı sonunda bitirecek olursak 5 değil de 3 aylık bir süre var. Umarım yukarıda bahsettiğin plan için çok geç değildir.

    YanıtlaSil
  29. YGS'ye bir ay kala konu çalısmasını bitir. O ay full soru ve konu tekrarı olacak cunku. O aydan maks 30 min 20 gün önce de uga konuları bitmiş olsun. Plan bu mantığa dayanıyor .uyguladığında sorun da olmaz ;)

    YanıtlaSil
  30. MF 4 ten 320(okul puanı hariç) günde ne kadar çalışmak gerekir ?

    YanıtlaSil
  31. 12. Sinif mf ogrensiyim.yaz tatili boyunca mat1 ve türkçeyi 1 kere bitirdim. Ve konuu kavrayacak kadar soru cozdum.Hedefim yirmi bin diger derslere calismaya da basladim ..mat1 de istedigim nete ulasamiyorum bir turlu .ne yapmaliyim hedefime ulasmak icin , simdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  32. hocam bu sene okullar ekim başında açıldığı için bu yazıdaki 5 aylık süredeki eylül ayım gitmiş oluyor. bu durumda kalan süreyi nasıl dengeleyebilirim?

    YanıtlaSil
  33. yani arada bir tekrar testleri çözeceksiniz derken lys konularının tekrarlarını mı çözecez ?

    YanıtlaSil
  34. Oncelikle merhaba ,
    Acikca izah edeyim . Ygs netlerim berbat . sayisalciyim fakat calistigim halde bir turlu ilerleme gosterremiyorum .Hocalarımin verdigi programlarin hepsini denedim ancak hic yararli olmadi benim icin . Bana program hakkinda yardimci olmanizi istiyorum. Hedefim elektrik elektronik muhendisligi fakat bu netlerle hayalimin ötesinde kaliyor . Nasil bir program uygulamaliyim bilmiyorum . Yazdiklarini okudum ancak pek aciklayici degil . Ve ygs konularimin yarisi bitebildi (matematik). Kimse bana yardim etmemekte kararli . Herkes calismadigimi dusunuyo veya aptal oldugumu . Fakat oyle olmadigimi biliyorum program hakkinda bana yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil