2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

6 Ağustos 2013 Salı

Mezunlar için Dershane Seçimi

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Dershane gerekli midir
Bu yazı mezun iken, ve 12. sınıf iken yaptığım dershane seçimlerim üzerine, mezun olmasan da okuyabilirsin. 

Mezuna kalınca en önce hayat düzeniniz değişir.
Bu yazıda, önceki Dershane Gerekli Mi? yazısının mezun versiyonunu konuşacağız.

Öncelikle bu sene 12'ye geçen arkadaşım, aklında mezuna kalmak gibi bir düşünce varsa ihtimal vermeden 'kesinlikle yanlış yoldasın' diyorum. Mezuna Kalmanın İyi ve Kötü Yanları'nı bir oku. Fikrini değiştirir umarım.

Bir mezun için şu zamanlarda hafiften 'dershane seçimi' düşünceleri yankılanır. Ben sana şu dershaneye gitme buna git demeyeceğim, desem bile ilden ile değişiyor be dershaneler. Şu ilin A'sı bu ilin B'si iyi o yüzden öncelikle yapman gereken; dershane seçmek. Eğer dershaneye gideceksen tabi, gerekli olup olmaması konusunu şurada uzun uzun konuşmuştuk. O yüzden bu yazımda sana şu seçimde yardımcı olacağını düşündüğüm hikayemi anlatacağım.

  

Dershaneyi nasıl seçeceğim, sen nasıl yaptın?

Dershaneye kesin gideceğim diyorsan burada sana birkaç fikir vereceğim. Yorumlarda; yazılarda kendi yaptıklarımı da anlatmamı istiyorsunuz, bu sefer anlatıyorum o zaman, dinlerken bu konuda sağlam bir fikir edinirsin umarım. 12. sınıfta K dershanesine gittim. Bana pek bir şey katmadı, o çoğu dershanede olan 'çok konuşan, çok çalışkan öğrenci ile çok ilgilenilir' fasa fisosu orada da vardı, ilk sınıfta olsam bile pek bir şey görmedim hocalarımdan sağolsun. Hocalarla aramda hiçbir şey yoktu diyemem ama, bir ton para vardı evet, hehe :)

Pek bir şey katmadı yani anlayacağın o dershane bana. Mezuna kalınca yine dershane seçimi konusu gündeme geldi. Burada gidebileceğim K, L, M dershaneleri var. M zaten iflas etmek üzereydi o yüzden iki seçeneğim kalıyordu. K dershanesine gideyim dedim yine, çünkü M'den biraz uzaktım, evet yol olarak. ve K'ya gittim. Bak şimdi sen. Gider gitmez hocalar "Vay Hakan!!" falan dedi. Ama kayda gitmedim bak sadece durumu nasıl dershanenin diye gittim baktım, tamam açıkça söylüyorum onları sorguya gittim :)

Şimdi, bu dershane öyle bir dershane idi ki, sana haftada 40'ar dakikadan 3 birebir veriyor. E toplasan 5 sayısal dersin var. 3üne aldın, diğer 2si kalacak. Öbür hafta yine ikisi derken olmayacak. Dedim bari 5 yapın, hoca eksik dediler, onun yerine hocalar 4-5 gibi dersten çıkıyor 7'ye kadar buradalar o zaman sorarsın dediler. Dersime girecek hoca da tam oradaydı. Rehber hocanın dediğini ona ilettim; böyle yapsam 7'ye kadar sorumu çözer misiniz dedim? Dershane Açığı No.1 : Ben ne duracağım burada, dersim bittiyse giderim. Aynen böyle dedi. Geçen sene gittiğim dershane bu, daha kayıda değil, durumlarını yoklamaya gitmişken böyle bir tepki aldım.

Rehber hoca bu olaydan sonra ikna edemedi tabi. Götürdü beni dershane kurucusunun odasına. Oturdum, biraz sonra o geldi. Ona da aynı sorular... Dedim yine hoca sayısını arttırın o zaman, cevap; Herkes daha fazla para verir o zaman 100 lira için bile diğer dershanelere giden var?(uh :)) Dershane Açığı No.2: Onun yerine ben sana 2 birebir daha fazla koyayım her hafta, sen de 2 yerine 3 milyar öde.  O anda kendimi tebrik ettiğim bir açık daha buldum ve dedim; Herkes 5 birebir alırsa hocaların nasıl vakti kalacak? Düşünsene adam hoca almıyor, sana 2 birebir fazla veriyor, ona 2 birebir fazla veriyor. Böyle böyle hocaların da vakti kalmayacak ki o zaman başkasına birebir veremez hale gelecekler, çünkü hoca sayısını sabit tutuyor akıllı kurucumuz. Buradan da anlıyoruz ki mesele para.

Para meselesini fark edince biraz daha üsteledim. Dershanenin açığını bulmaya çalıştım, tabi asıl amacım kendi sorularımı sormak, bana uygun ortamı yaratabileceklerini(?) görmek. Hep senin aklına takılan o soruları ben karşımdaki dershane sahibine sordum. Dedim ki adam kayırıyorsunuz, herkes aynı parayı veriyor ama daha çok konuşanla, daha çok çalışanla daha çok ilgileniliyor. Bizde geçen sene D vardı, herkes 3 birebir alırken o bir sürü birebir alabiliyordu. Evet bunu onun yüzüne söyledim.

 Ben devam edince kurucumuz en büyük açığı verdi. Aynen aktarıyorum: Bak, seninle açık konuşayım. Benim için ne dershane birinciliğinin ne ilçe ne de il birinciliğinin önemi var. Benim için Türkiye derecesinin önemi var, o bana 100 milyarlık reklamdan daha çok para kazandırıyor.

Bu laflardan sonra ve rehber hocasının demin 25 kere tekrar ettiği 'Bencilsin oğlum sen'(3 birebiri 5 yapın deyince bu etiketi yedim :D) laflarından sonra, hele bir de kayıt için değil de durum yoklamak için geldiğimi de hesaba katınca ben bu dershaneye gitmekten vazgeçtim. Evet, bak görüyor musun o girişte Hoşgeldiiin deyip elini sıkan dershane bir yarım saat sonra dipteki kara yüzünü nasıl yüzeye çıkarıyor, seni öğrenci değil de eli kalem tutan bir cüzdan olarak görüyor. O yüzden gitmeyi düşündüğün dershaneyi mutlaka kayıt öncesi ziyaret et, girişte güleryüz görürsün ama gerçekten sana istediğini verebilecek mi? bunu sorup soruşturarak öğrenebilirsin ancak.

Sonra da L dershanesine gittim. Girişte bir hocayı 1 saat boyunca soru yağmuruna tuttum. Dedim ki ben o afişe astığınız çocuklardan olmak istiyorum desem ne yaparsınız :) Öyle de güveniyordum kendime, mezuna kalmışım ya, demiştim mezuna kalmak için o özgüveni kendinize aşılamalısınız. Yani ben 48 binden ilk 5 bine giremeyeceğime inanmasam o gün, mezuna kalmazdım. Madem mezunuz hedefimizi de büyütelim düşüncesi doğru bir düşünce :) Hoca birçok soruma tatminkâr cevap verince, diğer dershaneden de pardon 'para bankası'ndan da bencil lafını yüklenince bu dershaneye gitmeye karar verdim, evet işte böyle oldu dershane hikayem. Kendimi anlattım bu sefer, pek çok kişi soruyordu :)

Peki dershaneye gitmezsem ne yapacağım?

İşte en önemli soru bu. İyi haber, bunun cevabı var. Dershanenin en büyük iki yararı; konu anlatımı ve sorularını sorabileceğin bir yer olması. Ancak artık bunun için 2-3 bin lirayı heba etmene gerek yok.

Konuları öğrenmek için internette sayısız konu anlatımı var. Okuyarak öğrenmeyi seviyorsan istemediğin kadar kitap var. Sorularını sormak için buradan diğer öğrencilerle iletişime geçerek Whatsapp grubu kurabilirsin.

Ancak bunların dışında göz ardı etmemen gereken en büyük şey, sınava nasıl hazırlanacağın.

Sınav başarını sağlayacak 1 numaralı şey nedir biliyor musun? Ders çalışma sistemin.

Ders çalışma sistemi olan öğrenciler her zaman öne geçmiştir, bu kadar net. Hayır, YGS LYS başarı için daha fazla "ders çalışma" bir çözüm değildir. Onun yerine, konuları daha hızlı nasıl bitirip, yüksek motivasyon ile denemeleri çatır çatır yok edebileceğini bilmen gerekiyor. Her sene kayıt sayısının artarak neredeyse 3 milyona dayandığı bir sınavdan bahsediyoruz, alelade bir hazırlıktan ziyade sistemli bir hazırlık yapmalısın. İşte tam da bu yüzden 2 yıllık YGS LYS başarımı ve Sınavı-Yerim'deki 4 yıllık tecrübemi kullanarak oluşturduğum bir sistem var. Detayları burada anlatamam, seni yeni başarı sistemine davet ediyorum, yalnızca sınırlı sayıda öğrenci alıyoruz o yüzden elini çabuk tut derim ;)


İyi çalışmalar :)

2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

61 yorum:

  1. ben kendime güvenmiyorum ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumunu biraz aç, sınavların nasıl ailenin ve çevrenin sana bakış açısı, mezun musun bahset biraz anlayıp yardımcı olmaya çalışayım.

      Sil
  2. 12ye geçtim kötü bir and. lisesindeyim ailem bna güvenmiyor belli etmeselerde bende güvenmiyorum bir hedefim var 460 puan ama güven 0 istek 0 bende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendine güvenmen lazım. Gerçekten burada alternatif bir yolun yok. Kendine güvenmelisin. Yaparım diyeceksin. Geçmişteki başarılarını düşüneceksin. Lisen hiç dert değil bak ben de düz lise mezunuyum. Ortamı anlatmak bile istemiyorum o derece çalışma şartına ters. Ben bile o ortamda sınava hazırlanmışsam senin liseyi dert etmen boş. O yüzden şimdi geçmişteki başarılarına ve bu seneki büyük başarına odaklan.

      Sil
  3. Ben de kendime güvenemiyorum. İlk 2 bin hedefliyorum. Mezuna kaldım. tm2 25k. Ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çalışman gerekiyor. Beklediğin cevap buydu sanırım :)

      Sil
    2. Sizce sıkı bir çalışmayla başarabilir miyim? Ben kendime güveniyorum ama emin olamıyorum. Yapılabilir mi onu merak ediyorum. Ayrıca mat ve geo için hangi kitapları önerirsin? Bu sene mat 30 geo 16 net yaptım. Analitik bilmeden girmiştim.

      Sil
    3. Hedefine ulaşabilirsin ama puansal olarak hesaplamalısın bunu gerçek anlamda. Matematik için kitap tavsiyesi yapmıştım Geometri için seviyelere göre kitap tavsiyesi yapacağım.

      Sil
  4. sa hocam. ben bu blogu ve diğer kardeş blogu soluksuz takip ediyorum. (abartı oldu ama hergün giriyorum ne yazılmış çizilmiş diye:)
    ayrıca yazdıklarınız banada fazlasıyla uyuyor.dediklerinize harfiyen uyuyorum. sonuçta 49binden 3bine girmiş bir adamın yöntemleri var.
    ben ise bu yıl ygs2 puan türünde 15,mf3 puan türünde 26bin olarak sezonu kapattım.
    bu yıl ki hedefim ise tam olarak 1500. olmak:) okul puanım 43 olduğu için 1200geri atar. 2700 olup cerrahpaşa tıpa girerim diye bir planım var. sizce olabiletesi nedir. şansım varmıdır bu konuda?
    bu arada tavsiye ettiğiniz yerim seni öss kitabı için yarıca teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takibin için ben teşekür ederim. Hedefin güzel, sıralamana da uygun yani yapabileceğin bir şey, ama zor mu, evet zor. Fakat gördüğüm kadarıyla kendine güveniyorsun ve moralin de yerinde. Denemekten zarar gelmez diyorum ama ekliyorum; puansal olarak hesaplamalısın bunu. Aşağı yukarı kaç net çıkarınca 2700. olursun bunu mutlaka hesapla.

      Sil
  5. Merhaba .. Bende bu blogu uzun zamandır takip ediyorum ve bende sizin gibi düz lise mezunuyum .. Bu seneki sınava hiç ama hiç çalışmadım saedece 36 türkçe yaptım gerileri çalışmadıgım için çok vasat durumda . Bu sene çalışmaya bir süre önce başladım ve mat 1 in yarısı bitmiş durumda . Hedefim yüksek düz lise olmama ragmen ki böyle bir engel koymak önüme saçma zaten . Ben ygs de ilk on bine girmek ve onu ilk beş binlere kadar çekmek istyorum . Ama içimde bazen umutsuzluk oluşuyor . Sizce bu mümkün mü ? Yardımınıza ihtiyacım var şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle mümkün. Önce kendine güveneceksin, yapabileceğine, sende o kapasitenin olduğuna inanacaksın, sonra da vakit geçirmeden çalışacaksın, çok çalışacaksın.
      Çalıştıkça yükseldiğini göreceksin yükseldikçe kendine daha çok güvenecek ve daha çok çalışacaksın.
      Sınava çalışmaman çok büyük bir hata olmuş. Bunun telafisi senin elinde.

      Sil
    2. Teşekkürler :)

      Sil
  6. ben şu an üni okuyorum 2. sınıfa geçtim. tıp için bu sene tekrar sınava girmek istiyorum.hem üni okuyorak hem de sınava hazırlanarak "dersane olmadan" başarabilir miyim sizce? iyi bir anadolu lisesi çıkışlıyım ve ftr okuyorum yani temelim sağlam. düşüncelerinizi merak ediyorum şimdiden teşekkürler. blog mükemmel !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dershane Gerekli Mi? yazısını okuduktan sonra aklında soru kalırsa sorabilirsin ;)

      Sil
  7. eline sağlık hiç sıkılmadım böyle yazdığını görünce çok mutlu oldum sağol
    ben de blog açtım ama benimkisi ezik ve bunla uzaktan yakından alakası yok zor bir işmiş allah yardımcın olsun
    kolay gelsin bu tiplerin devamını bekliyoruz
    mahrum bırakmak olmaz :) dimi ama ;)...

    YanıtlaSil
  8. Dostum yazını beğendim,teşekkürler.Benim senden isteğim dershane için görüşmeye gittiğimde hangi soruları sorayım,şöyle aklındakileri sıralarsan bende kendiminkilerle birleştirip sorarım onlara daha faydalı olur benim açımdan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ders programlarını, ders sayılarını, etüt sayılarını, birebir sayılarını, çalışma ortamlarını, sınavlarını, sınav sayılarını, verecekleri kaynakları ve kalitesini, çalışkan ve istekli öğrencilere daha fazla ne yapabileceklerini, geçen sene ve geçtiğimiz senelerdeki dershane beşarısını, hoca sayılarını ve tekrar birebir sayılarını sor. İlk anda aklıma gelenler :)

      Sil
    2. Teşekkürler,başarılar :)

      Sil
  9. hocam mezuna kalırken ben yaptım siz yapmayın dediğin şeyleri yazsan ne hoş olur. ben nerde hata yaptım diye düşünüp duruyorum günlerdir , bulmadım mı bir sürü buldum gerçi ama ...

    YanıtlaSil
  10. Bu seneki sıralamam 150 bin, bayağı kötü. Tercihlerde gelirse pişman olmayacağım yüksek yerleri yazdım, yani gelme ihtimali çok düşük. Mezuna kalıp bunu 45-50 bine çekmeyi düşünüyorum. İlk olarak bu ne kadar mümkün? Çünkü en fazla negatif veya pozitif olarak 40 bin oynar diye yazılar okuyorum, moral bozuyor. İkinci olarak dershaneye gitmeyi düşünüyorum ve dershaneye başlamadan önce YGS mi yoksa LYS mi çalışmalıyım? Yani yazın.
    Bu arada blog muazzam, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tercihler ben bu cevabı yazmadan açıklandığı için durumunda değişiklik olmuş olabilir, son durumu tekrar yazarsan iyi olur.
      40 bin konusunda, benim ilk 50 binde 47 bin çektiğimi biliyorsun. 100 binden 50 bine çekmek, 50 binden 3 bine çekmekten daha kolaydır.

      Sil
  11. Benim durumum çok daha vahim. 4 kez lise değiştirdim. Sayısalım zayıf. Nerdeyse tüm derslerden nefret etmiş durumdayım. Hevesim çok kaçtı. Son iki yıldır nasıl sınıf geçtim onu bile bilmiyorum. Çok fazla sorun vardı. Üç beş ezberle sınava girdim. Sonuç 400binlerde. 500 binde olup ilk 60bine girenle de konustum fakat hala çok tedirginim. Dershaneye baslamayı düşünüyorum. Planlı çalışırsam eğer olur gibime geliyor. Hedefim çokta yüksek değil. Adam akıllı iş sahibi olabileceğim bir meslek yeterli bana. Eskişehir ya da Ankara istiyorum. Düz lise mezunuyum. Kendime hiç güvenim yok, ama sizce bu kadar düşük bi sıralama 1 senede ne kadar düzeltilebilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsan bu çelik kapı gibi olan ösym'nin altın anahtarı, kendine güven. Kendine güveniyorsan istediğin her şeyi başarabilirsin. Zor olan durum şudur, dersin ki YGS'de X bininci oldum, nereye kadar çekebilirim? Burada tüm soruları doğru da yapsan bir sınır vardır fakat daha önünde 200 günden fazla zaman var, hiçbir şey için geç değil. Sana verebileceğim en önemli tavsiye etrafında bir rehber hocası veya gerçekten senin ulaşmak istediğin yere gelmiş biriyle bu konuyu uzun uzadıya birebir görüşmek. Ben burada ne kadar yazsam da senin için önemli olan yüzyüze konuşarak ikna olmak ve kendine güvenmek. Böyle birini bulduğun an bütün düğümler bir bir çözülmeye başlayacak inan bana.

      Sil
  12. merabalarr, yazdıklarınızı okudum ve cok hoşuma gitti insanlara yol gostermek akıl vermek kolay is degildir soylediginiz her sey akla mantıga yatan seyler öncelikle soyle soyliyeyim benim suana kadar derslerle alakam yoktu fakat suandan itibaren hayırlısıyla baslamak ve yapabilecegimin en iyisini yapmayı istiyorum kendime guvenim cok ama temelim olmadıgından nasıl baslıcagım nerden baslıcagım bılemıyorum acık konusmak gerekırse bu zamana kadar hic bir sey umrumda degildi ama fazlada gec kaldıgımı dusunmuyorum lise 3e gectim bi senede tekrarım var sizce ne yapmalıyım nerden baslamalıyım ve de bana daha ozel bir sekilde konusabilicegimiz ortam soylermısınız ordan birebir konussam daha iyi anlatırım kendimi cok istekliyim YAPACAGIM.. şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. yaa meraba bende mezunum 35 bindeim ama bu sene cekeceime ianamıorum ne kadr calıssamda olmayacanı düsünüorum be yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle kendine güvenmek zorundasın. İrade yazısını ve çeşitli özgüven yazılarını okuyup söylenenleri uygulamanı öneririm. İşe olumlu yanlarını listeleyerek başlayabilirsin. Her gün listeyi bir kez oku.

      Sil
  14. Merhaba, siz dershanelerin ilden ile farkettiğinizi söylemişsiniz bende İstanbul'daki dershanelerle ilgili bir araştırma yaptım ve Uğur ile Fem dershanelerinin daha çok tavsiye edildiğini gördüm. Daha çok Fem dershanesi tavsiye edilsede şu anki cemaat-hükümet sürtüşmesinden ve dershanelerin son senesi olduğunu varsayarak Uğur'a yöneldim. Sizin İstanbulda YGS-LYS için tavsiye edebileceğiniz dershane varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef İstanbul'daki dershaneler hakkında fikrim yok.

      Sil
  15. Ben mezunum ve hicbir alt yapım yok şuana kadar adam akıllı bitirdigim konu pek yok diyebilirim TM öğrencisiyim matematik bilgim sıfır ve sınava coknaz bir süre kaldı sizce dershaneye bir iki ay ara verip evde derslere yüklensem nasıl bir sonuç alırım ???????

    YanıtlaSil
  16. Kendi başına çalışma alışkanlığın yoksa (ki şimdiye kadar pek çalışmadığını da dikkate alırsak) dershaneyi bırakmanı önermem. Hatta dershanedeki dersleri daha iyi dinlemeni, notlar almanı, testleri çözüp yanlışlarını düzeltmeni öneririm.

    YanıtlaSil
  17. ben gerek dersanenin ilgisizliği gerekse son sene okul değiştirmenin verdiği pişmanlıkla okula gitmek istemem yüzünden bu sene çalışamadım sene başında 95 netle başlamıştım ve şu an hala 100 civarındayım şimdi seneye hazırlanmaya karar verdim fakat seneye dersane olmayacak ve rehberlik açısından olmaması çok kötü olacak diye düşünüyorum(gerçi bu seneki dersanemde rehberlik hocamız hiç ilgilenmedi) ve ders çalışma şeklim de çok yanlış bir konuyu bir günde bile bitiremiyorum alışkanlıklarımı da değiştiremiyorum bir türlü sizce ne yapmalıyım şu an mat 2 çalışıyorum sadece onun dışında ne yapayım nasıl başlayayım bilmiyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da yerine gelmişsin :) Kötülemek gibi olmasın ama ben de şimdiye kadar "rehberlik hocaları"ndan hiç fayda görmüş değilim. Bence onların asıl görevi "öğrenciye rehberlik yapmak" değil "rehberlik yapıyormuş gibi görünmek". Örneğin, sen ders programı hazırlamak için yardım almaya gidersin. Sana doktor reçetesi gibi iki üç satır bir şey karalar sen de sanarsın ki muhteşem bir ders programın oldu. Halbuki o yazdığı şeyin aynısını senden öncekine de, senden 5 öncekine de yazdı 5 sonrakine de yazacak. Belki sistem böyle ama sonuç olarak "rehber öğretmen" diye bir kavramın olduğunu düşünmüyorum ben.

      Her neyse, sen dertlenmişsin derdine ortak olayım diye yazdım bunları yoksa şikayete şikayetle karşılık vermek olmaz :) Şimdi gelelim asıl meseleye, nasıl çalışacaksın? Ben blogda ikinci sene sınava nasıl hazırlandığımı A'dan Z'ye paylaştım. Sınav çalışmasıyla ilgili aklına gelebilecek her şeyle ilgili bir şeyler karaladım. Blogu biraz kurcalayarak ders çalışmayla ilgili birçok şey öğrenebilirsin. Eğer bulamadığın bir şey olursa sormaktan çekinme.

      Sınav çalışmasına başlamak ile ilgili "Başlangıç" kategorisini, motivasyon için de "Moral-Motivasyon" kategorisini incelemeni öneririm. İyi çalışmalar.

      Sil
  18. Ben de mezunum dershaneleri araştırıyorum.3-4 kişiyle değil herkesle ilgilenmelerini istiyorum bunun sıkıntısını çektim dershanemden. tıp diyetisyen vs. Buna benzer sağlık alanları istiyorum .içimde kazanacağına dair ümit var ama korkuda var bu seneki sıralamak baya düşük yazın lys çalışıyorum sizce hata mı yapıyorum çünkü lys sıfır bnde bide ders çalışmaya bir türlü oturamıyom kendime sinir oluyorum bu yüzden . Bana yardımcı olun lütfen.cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Bende mezunum dershaneleri araştırıyorum.3-4 kişiyle değil herkesle ilgilenmelerini istiyorum.çünkü bunun sıkıntısını çektim.ilk yıl sıralamam kötüydü bu sene çekebilirim diyorum tıp diyetisyen mimarlık istiyorum.içimde kazanabileceğime dair umut var ama korkuda var .yazın çalışmaya lys analitik ten başladım .sizce doğru mu yaptım. Bazıları yazın ygs çalış sene içinde lys çalış diyor. Ne yapmalıyım .bide derse oturamıyom oturunca da hemen kalkıyorum.kendime sinir oluyorum. Bana yardım edin lütfen cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba ben 12. Sınıfa yeni başlıycam meslek lisesindeyim eksik derslerimiz yoğun ve yorucu bir stajımız ugraştırı staj dosyamız ve beceri sınavımız var dershaneye bu yıl gidemiycem o yüzden bu yıl hazırlanmamayı mezun kalıp iyi bir dershane bulup öyle hazırlanmayı düşünüyorum çünkü iyi bi üniversitede okumak istiyorum ama ailemin ve cevremin gözünde basarısız oldu iste olarak duracagimi ve benim icin zor olacagini biliyorum sizce ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence 1 sene hazırlan dershaneye git çünkü meslek liselerin alt yapısı olmadığı için.
      en azından bu sene temel seneye tam konuları oturturursun..

      Sil
  21. Ben bu yıl lys2 ye yetişemedim. Ygsde 56 bindeyim ygs tercihi yapıp diyetisyenlige gitsem mi yoksa bir sene daha mı çalıssam çok kararsızım bana yol gösterirseniz memnun olurum şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kübra. Cevabım biraz geç oluyor farkındayım, ama tercih sorusu olduğu için biraz ötelemişimdir muhtemelen :)

      Mezuna kalma ile ilgili yeni bir yazı yazmayı düşünüyorum. O zamana dek "tercih" kategorisindeki yazıları silip süpürmeye çalış. Tabi ki en nihayetinde asıl kararı verecek olan sensin, adının başında yazacak olan "Diyetisyen" kelimesinden hoşnut olacaksan, onu almak için yıllarını vermeye gönüllü isen yaz ve git. Öteki türlü, ben çok daha iyisini yaparım ve yapacağım diyorsan planını yapıp harekete geç. Ama şunu emin bir şekilde söyleyebilirim iki yoldan kolay olanı yok, her türlü zorlu olacak. Bu herkes için böyle.

      Başarılar.

      Sil
    2. bence 1 sene uzatma uzatırsan çok sıkıntı çekersin

      Sil
  22. Sıralamam 70k ve ailem bana yardımcı olmak yerine napalım tutan yeri yazarsa güle güle diş hekimliği falan diyorlar mezuna kalsam yapabilirim diye düşünüyorum, sizce kalmalı mıyım yoksa gidebilecegim en iyi yere gitmeli miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba umutsuzvaka. Önce, kendine pozitif enerji veren bir isim seçmelisin :)

      İşin esprisi bir yana, yazıp gitsem mi tekrar mı denesem sorularının en doğru cevabı kişiliğinizde yatıyor. Bu soruyu bana değil kendine sor. Tutan en iyi yer neresi ise, diyelim ki eczacılık, eczacılık okumak ister miydin? YGS LYS sınavları "bir girelim de ne gelirse o oluruz" sınavları değil, hayatın boyunca ilgilenmek istediğin mesleği okuyacağın okula giriş sınavlarıdır. Yazıp mutlu da olabilirsin mutsuz da, iş senin hangi mesleği istediğinde yatıyor. Eğer mezuna kalmaya karar verirsen bunun da kolay olmayacağını bilmelisin.

      Bu ara bu tip soruları çok sık alıyorum, ilgili bir yazı yazabilirim.

      Sil
  23. merhaba siralamam 75 bin netlerim normalde daha yuksekti ama sinav heyecanimi bi turlu yenemedim dusuk bi siralama yaptim sanirim ozguven eksikliginden bilemiyorum daha iyisini yapabilcemi biliyorum.ozguvenimi yerine getirip mezuna kalmam mantikli olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep. Bu soruya evet ya da hayır şeklinde cevap vermek olanaksız. Bu soruyu yanıtlayabilecek tek kişi sensin. Ben de sana kararında yardımcı olmaya çalışırım.

      Soruyu soruş biçiminden anlaşılıyor ki aslında sorunun özgüven değil. Evet o da etkili ama asıl sebep o değil. Belki kolay sınav sorularıyla yüksek net yaparken sınavdaki soruların zorlu olması heyecana sebep olmuştur. Ama asıl sebebin sınava yeterince hazırlanmaman olduğunu söyleyebilirim.

      Sorun ortada ise şimdi önce neden sınava iyi hazırlanamadığını düşün. Yeterince çalışmadın mı? Seni alıkoyan neydi? Tekrar denesen gerçekten 365 gününü sıkı çalışmaya adayacak mısın yoksa sadece şuanın duygularıyla mı böyle söylüyorsun?

      Bunları düşün ve okumadıysan diğer mezun yazılarını da oku. Ardından kararını ver.

      Başarılar.

      Sil
  24. Merhaba! Ben bu sene isin ciddiyetine varamadan rahat bir şekilde hazırlandım(!) YGS-LYS maratonuna. Sonuç olarak sıralamam berbat ötesi geldi; mf3-->153k, mf4-->154k. İstediğim bölüm mf3 ve hedefim 64k ve uzeriydi.Ama son durumda önüme çıkan ve yapabilirim dediğim seçenekler Atatürk uni. Makine müh. Ve inönü üni.makine mühendisliği gibi bölümler ve üniversiteler.
    Sonuc olarak da cok kararsızım; mezun kalıp daha iyi bir sıralama yapmak icin bu seneki hatalarını yapmamaya çalışarak hazırlansam mı yoksa direk tercih yapıp gidip daha once hiç dusunmedigim bir mesleği öğrenmeye mi çalışayım?
    Sen olsan ne yapardın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba uçamayan kelebek :) Senin sorununu pek çok kişi paylaşıyor. Bu sebeple oturup her biriyle ilgili ayrı yazılar yazmaya karar verdim. Blogun son yazılarına ya da tercih kategorisine bakarak yazıları bulabilirsin.

      Kısa cevap olarak da şunu söyleyebilirim. Hayır, hiç istemediğin bir mesleği yazma.

      Sil
  25. Bend üç senedir sınava giriyorum ama ucundede verimli hiç çalışmadım hayalim türkçe öğretmeni olmak ama bu sene felsefe bölümünü tutuyorum doğuda kendime güvenim sıfır yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Üç sene tekrar denemek kendine olan güvenini epey düşürmüş olabilir haklısın. Peki gerçekten felsefe okumak istiyor musun? Hayalin felsefe miydi? Eğer aklından iki tane hayır geçtiyse bu bölümü okuman seni mutlu etmez.

      Öte yandan, üç senede istediğin yeri tutturamamak onun veya bu durumun bir hatası olamaz. Demek ki yeterince önem vermemişsin. 3 değil 5 sene de hazırlansan durumun iyileşmeyebilir. Biraz acı, ama gerçek bir durum malesef.

      Bu durumda istediğin mesleğe yönelik alternatiflere bakabilirsin. Açıköğretimi deneyebilirsin. Ya da kendi olanaklarınla türkçe eğitimi alıp bir kurumda öğretime başlayabilirsin.

      Uzun lafın kısası, en iyi kararı vermek için elindeki bütün seçenekleri değerlendirmeye çalış. Adamakıllı meslek sahibi olmanın tek yolu üniversite değil.

      Başarılar.

      Sil
  26. merhaba..siralamam 75 bin normalde netlerim daha yuksekti ama simavda basarisiz oldum.Mezuna kalmayi dusunuyorum ama sinavda heyecanlaniraam diye korkuyorum sence mezuna kalmam mantikli olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhaba Zeynep. Mesajları bir kere gönderseniz de görüyorum, sorunu yukarıda cevapladım :)

      Sil
  27. Ben mezuna kaliyorum bu sene. 120 bin yaptim. Hakettim de cunku hic calismadim gercekten. Ama ben hep tembel bir ogrenciydim ve calismak benim icin gercekten zulum. Istersem bir uniye girerim ama ailemin basarili olmasindan benim mal olmami yediremediler pek. Eh bu ailede ben de kendime yediremedim ve mezuna kalmaya karar verdim. Dershaneler de kapandigi icin ozel okula gittim ama bir bok yararini gormedim. Sbsye hazirlanirken dershanenin yararini cok gordum ama. Simdi sorunlar su: 1-dershaneler kapandigi icin hangisi kadrosunu duzgun tuttu, hangisi ogrencilerini para kaynagi olarak gormuyor, hangisi bana disiplin olusturmamda katkida saglayacak bulmam lazim. 2-ben calismasam bile cok buyuk strese girdim (simdi herkes stres yapiyor demeyin, hassas olan daha cok etkileniyor) mezuna kalmak daha buyuk bir stresmis. Bununla nasil basa cikilir. 3-ben 12. sinifta calismasam da bu sene calisacagimi kafama koydum ama bana gunde en az 10 saat calisman gerek diyen de var gunde bir saat konu tekrari iki saat soru cozumu yapsan yeter diyen de var. ne yapmam lazim.

    Konu uzerine sorumsa dershaneyle konusmaya gittigimde sormam gereken baslica sorular neler?

    Yardimci olursan cok sevinirim

    YanıtlaSil
  28. Merhaba benim bu seneki sıralamam 194bin benim hedefim 80kydı ama olmadı yanlış okul ve dershane seçimi beni mahvetti her şeyi bildiğimi sanıp girdiğim sınavda pek çok yanlışlar yaptım. Her şeyi biliyorum sanıyorum ama aslında bilmiyorum benim sıkıntım da bu. Seneye mezuna kalıp hedefimiz gerçekleştirip veteriner olmak istiyorum ama herkes seneye de aynı olur gibisinden tutumlar sunuyor bana ne yapacağımı bilmiyorum ankaradayim ve iyi mezun dershanesi de bilmiyorum. Her yerde iyi mezunları güzel çalıştırdıkları diğerlerinede ilgi gösterilmesini söyleniyor o kadar para veripte boşa gitmesini istemiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Melike. Her şeyi bilmenin imkanı yok, herkes için geçerli bu :) Böyle düşünmenin nedeni ailenin seni nasıl gördüğüyle ilgili olabilir. Seni eşe dosta benim kızım her şeyi biliyor çok iyi yapıyor diye tanıttılarsa sende de böyle bir algı oluşmuş olabilir. Bu bakış açını kendine ikna olana kadar defalarca, bilginin iyi olduğunu ama eksiklerinin de olduğunu telkin ederek değiştirebilirsin. Herkesin tutumunu kağıt tomarı yapıp çöpe basket at. Size söylüyorum, eğer aileniz sizi bir sene okutma konusunda ekonomik sıkıntı çekmeyeceklerse tek değişken sizsiniz, istiyorsan yaparsın.
      Dershaneler faydalı olabilir ama şart değil. Biraz daha fazla araştır ama gitmezsen de yapamazsın diye bir şey yok. İyi olanlara bir tık fazla ilgi gösterdikleri doğru ama o iyi olanlardan biri olman senin elinde. Ben dershaneye gittiğimde sınav puanına göre sınıfları belirliyorlardı, ben en iyi sınıfa girmiştim 15 tane fen liseli arasındaki tek düz liseli idim. Sonra 15 tane fen liseli arasında 1. olan düz liseli oldum :) Her şey sana bağlı. İyi düşün.

      Başarılar.

      Sil
    2. Her şeyi bildiğini düşünmende ailenin etkisi olabilir. Seni eşe dosta bizim kız çok çalışkan, her şeyi biliyor diye tanıttılarsa sen de kendini öyle kabul etmiş olabilirsin. Sınavlarının hepsi full gelmiyorsa eksiklerin vardır. Bu durumda herkesin eksiği var, bunu kabullen. Bu yanlış düşünme biçimini "bilgim iyi ama eksiklerim de var" diye sürekli düşünerek değiştirebilirsin. Eksiklerini kabul edince onları kapatmaya yönelebilirsin.

      Dershanelerin iyi olanlara bir tık fazla ilgi gösterdiği doğrudur. Öyleyse neden sen de iyi olanlardan olmuyorsun? İmkansız diye bir şeyin var olmadığını size anlatmaya çalışıyorum. Ben lisede dershaneye gittiğimde sınıfları deneme puanlarına göre ayarlıyorlardı. Ben yine de en iyi sınıfa girdim. 15 öğretmen liseli arasında tek düz liseli idim. Sonraki sınavlarda ise 15 öğretmen liseli arasında 1. olan düz liseli idim. Her şey olayları ve kendini nasıl gördüğünle alakalı :)

      Sil
  29. Ben mezunum hangi dershaneye gideceğimi bilmiyorum

    YanıtlaSil
  30. Merhaba bende lise sona geçtim yani 12 ye
    Meslek lisesinde okuyorum ve bildiğiniz üzere stajımız var haftanın 3 günü staj 2 günü ise okul. Ben 3 gün işe 2 günde okula gidersem, dershaneyi nasınasılk yapıcam yani ona sadece hafta sonu vaktim kalıyor ve hafta sonuyla konularımı yetiştirebilirmiyim. Çook kararsızım napıcam bilmiyorum yardım edermisiniz

    YanıtlaSil
  31. Ve bu arada konu eksiğimde var benim fazla bi bilgimde yok. Dershane olarak sadece yakınımda kurs veren Sınav dershanesi var. gidersem mecbur ona gidicem

    YanıtlaSil
  32. Merhaba. Ben bu sene mezuna kaldım. Ygs den çok düşük bir puan aldım. Ve şuan yatılı bir dershaneye gitmek istiyorum. Ama nereye gidebileceğimi bilmiyorum. Bana yardımcı olabilir misin? Çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Yatılı dershaneler hakkında pek bilgim yok. Karar sana ait ancak ben dershanelere gitmenizi de pek önermiyorum. Yine de, gitmeyi düşünüyorsan interneti biraz kurcalayabilirsin :)

      Başka soruların varsa yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
  33. Ben geçen sene mezun olmuş biriyim. Aslında okulda derslerim gayet iyiydi. Okulumda gayet iyi bir Anadolu lisesiydi. Ama ben bazi sebeplerden dolayi son sene sınava çalışamadım.Kafam sürekli başka şeylerle meşguldü zorla falan bir şeyler yaptım ama sonuç hüsran tabi.Tercih zamanı İstanbul'da birkaç bölüm oluyordu bilirsiniz okusanızda iş bulma olasılığı çok düşük bölümler. Şimdi birinci sinifim okuyorum. Ama çok gerginim, okula giderken kafam dopdolu. Okul puanimi ziyan ettiğim için içim içimi yiyor. Bu sene bir daha hazirlanmaliydim diyorum kendime ama neredeyse ikinci dönemin ortasına geldik.Birgun olmasa öbür gün seneye tekrar hazirlanmaliydim diyorum kendime ama derslerle ilgilenmeyeli de iki seneyi gecmis. Günlerim böyle geçiyor işte . Şimdi sizde biz napalim diyeceksiniz ama böyle herkes sınava hazırlanmakla ilgili konusuyordu bende yazayım dedim. Kimseyle de paylaşmamistim artık içimi sıkıyordu. Bilmiyorum seneye ne olur ama bir tavsiye verirseniz de iyi olur sanırım.

    YanıtlaSil
  34. Ben YKS sayisalda 49 bindeyim tıp istiyorum nasıl çalışacağım konusunda şuan karasizim

    YanıtlaSil