2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

30 Temmuz 2013 Salı

Türkçe Nasıl Çalışılır?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Renkli kitaplar, kitap
Türkçe'ye çalışmak zevkli midir? Yapabiliyorsan evet! Bir hocam şunu sormuştu bize; "Yapabildiğiniz dersi mi seversiniz, sevdiğiniz dersi mi yapabilirsiniz?" Bu, civciv yumurta olayına benzese de cevabı iki tane 'evet'tir. Peki ne demek bu?
Sevdiğin ders ile seve seve ilgileneceğin için o dersi rahatlıkla öğrenebilirsin.
Yapabildiğin dersi de başlarda pek sevmeyebilirsin, ama yaptıkça sevmeye başlarsın.




Peki, konumuz Türkçe. Türkçe nasıl çalışılır?
İlk yöntemi şu değerli günlerini çalışmakla harcayanlara anlatacağım, sen de bunların içindesindir umarım :) 

1 Tane konu anlatımlı kitap, 1-2 tane de cep kitabı bir de defter(not defteri de olabilir) alacaksın. Konunun ilk parçasını konu anlatımlı kitaptan bitireceksin. Bunları defterine kısaca not edeceksin. Sonra o parçayı cep kitaplarından da bitirip eksik kalan kısımları da tamamlamış olacaksın. Sonra bunları da defterine özet şeklinde not edeceksin. Konunun diğer parçalarını da böyle bitirdikten sonra konu testleri + 100 soru da sen çözeceksin. Dershane hocamın bana tavsiye ettiği, benim de uyguladığım bir yöntemdir.
Bir avantajı da, bir konuyu unutmaya yakın olduğunda, bir konunun bir kısmını hatırlayamadığında birçok kaynak taramak yerine açacaksın defterini tak diye bulacaksın.
Türkçe nasıl çalışılır?

Sonraki zamanlarda ise biraz soru + çokça deneme ile Türkçe'ni düzeltip zirvelere taşıman mümkün.
Önemli olan hiçbir noktayı atlamaman. Hiçbir soruyu, çözümünü öğrenmeden bırakmaman.

Peki böyle çalıştığımda ne kadar yükselebilirim?
Sınavda 4Y yaptığıma bakmayın, en zor sınavlarda bile bu çalışmayla 40 neti bulduğum olmuştu.

İkinci yöntem ise, yukarıda anlattığımdan 'not defteri'nin çıkarılmış halidir. Yani konuyu 1-2 yerden çalışıp üstüne soru çözmek, ileriki zamanlarda da soru + çokça deneme ile işi halletmek.


Paragraf Soruları'nda napalım?

Bu apayrı bir konu, birdahaki Türkçe incelememde sadece paragraf sorularını ele alacağım.

Diğer dersler için çalışma tekniklerini öğren.
İyi çalışmalar :)
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

14 yorum:

  1. yazılarınız çok faydalı oluyor çok teşekkürler,bu arada ben türkçe k.a simetri almayı düşünüyorum siz ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir evet, kitap tavsiyesinde önermiştim "Türkçe - Konu anlatımı olarak fem simetri, final cep kitabı. Soru bankası olarak pek bir şey almana gerek yok. " ;)

      Sil
  2. Diğer dersler içinde bu şekilde tavsiye verirseniz çok iyi olur.

    YanıtlaSil
  3. valla çok faydalı. çok dua alıyorsun hocam yorum yazamayan arkadaşlarda çoğunlukta.

    YanıtlaSil
  4. Matematik için de tavsiyelerinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
  5. Benim size bir kaç sorum olacaktı... ben ygs4e giricem sadece. Çok şükür netlerim arttı. ama şu aralar kaldım ve ilerlemiyor netlerim 72lerde ve 65lerde gelir oldu sürekli:( en çok yanlışımı tarihten yapıyorum. Ya ben ne yapacağımi bilmiyorum açıkçası:) matematiğe az ağırlık vereyim diyorum bu sefer diğerlerinin düşmesinden korkuyorum. Türkçede 37 net falan oluyor ama sosyal bilimlerde bir türlü 30a çıkamıyorum tarih yüzünden:( ha bunları niye anlattım onuda bilmiyorum ama bana biraz moral ve tavsiye lazım sitenizi de yeni keşfettim keşke sınava çalışmadan önce görseydim. Sağolun çok güzel bir şey açmışsınız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihi 1 ayda iyi bir çalışmayla fulle yakın çıkartabilirsin :) Bir konu anlatım kitabı al, konuları sırasıyla bitir. Her konudan 3 test çöz. 4. testleri boş bırak (test sayısına göre bunu ayarlayabilirsin) ki birkaç konu bitirdikten sonra ona geri dönesin tekrar olsun diye. Tarih çalışırken diğer derslerinden de soru çözmeyi/konu çalışmayı unutma!

      Sil
    2. Tarihten konuları bitirdiğim halde böyleyim hep 5yanlışım falan çıkıyor yani şimdi şunu sormalıyım. Tarihe yeniden başlıyayım mı ?video dinlesem ? Çok teşekkürler hemen cevaplandırdınız..

      Sil
    3. Yeniden başlamana gerek yok. Sadece soru çöz günlük. Bölüm denemesi de yapabilirsin. Bir de, yanlış olan sorularına yoğunlaş birkaç kilit bilgide sürekli yanlış yapıyor olabilirsin. 5 yanlış şuan için kötü değil dediklerimi yapmaya devam ettiğin sürece azalarak yok olacak o yanlışlar :)

      Sil
  6. Merhaba. Paragraf sorularıyla ilgili bir yazıyı daha sonra paylaşacağınızı söylemişsiniz fakat sanırım paylaşmadınız henüz. O yüzden şimdi bir şey danışmak istiyorum. Benim Türkçem paragraf soruları dışında çok iyi fakat paragraf soruları yüzünden 40 soruluk bir testte 10 yanlışı buluyorum her seferinde. Hep emin olarak dikkatli bir şekilde çözüyorum ama bu kaçınılmaz oluyor. Çok da kitap okurum aslında, okuma, anlamada pek sıkıntım yok da yorumlamada sıkıntı yaşıyorum sanırım. Bana göre sorular çok öznel oluyor ve ben her seferinde kendime göre yorumluyorum ve doğru bildiğim şıkkı işaretliyorum ve işaretlediğim şık yanlış da olsa onu savunabilirim yani. Ne yapabilirim acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen aslında sorunu doğru tespit etmişsin. Kendine göre değil, senin dediğinin tersini bile söylese yani yanlış olanı, onu doğru kabul edip öyle hareket etmen gerekir. Çünkü her soruyu okuyan farklı yorumlayabilir; bu yüzden yazarın düşüncesi, burada önemli olan.

      Günde 1 saat paragraf soruları çözmeni tavsiye ederim. Her soruda kendini yazar tarafından bakmaya zorla ve ilk birkaç gün acele etme. Zamanla düzelir diye umuyorum :)

      Sil
  7. merhaba sınavda ben fazla heyecan yapıyorum bu heyecanı nasıl yenebilirim yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Sınav kaygısı için önceden yazdığım ve yeni bir metottan bahsettiğim iki yazı var, onları inceleyebilirsin:
      http://www.sinavi-yerim.com/2013/12/snav-kaygs.html
      https://sinaviyerim.com/sinav-kaygisindan-tamamen-kurtulabilirsin/

      Sil