2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

28 Aralık 2013 Cumartesi

Sınav Başvuruları

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
2014 YGS ne zaman
Güncelleme: YGS Başvuruları bu sene 5-19 Ocak 2015'te yapılacak.
Bugünkü konumuz başvurular. Başvuru dönemi ile ilgili birkaç tavsiyem olacak.

Sınav döneminin okumak istediğimiz okul için çok önemli olduğunu ve bunun hazırlık, başvuru, sınavlar ve tercih gibi dönemleri olduğunu biliyoruz. Her birini dikkatlice yapmamız gerekiyor çünkü ÖSYM bu konuda çok titiz. Hazırlığımızı zaten yapıyoruz, arttırmaya da çalışıyoruz, dimi? :) Bu hafta, perşembe günü başlayacak olan başvuru aşamasını konuşacağız.
Öncelikle, şunu takdim edeyim sana; 2014 Başvuru Kılavuzu (Sayfanın altındaki Öğrenci El Kitabı'na tıkla.)

 Sınav Kılavuzunu bugünlerde baştan sona oku, bu sene bir iyilik yapıp sayfa sayısını azaltmışlar. Bizim zamanımızda Bilim Teknik dergisi gibiydi :) Buna ek olarak, yakın bir zamanda daha detaylı bir kılavuzun çıkacağını tahmin ediyorum.

2014 YGS LYS

Başvuru Nasıl Yapılır?
Başvuruyu iki şekilde yapabiliyoruz biliyorsun. İlki bizzat kendimiz internet yoluyla,  ikincisi ise başvuru merkezlerinden, yani okulumuzdan. İkisi de başvuru, peki farkı ne?
İnternet yoluyla başvurunun avantajı tek: daha pratik olması; dezavantajı ise birden fazla, önce bunu yapabilmek için bir şifre almamız gerekli, ve herhangi bir yanlışlık olduğunda sorumluluk tamamen kendi üstümüzde. Sırf ikinci nedenden dolayı internet yoluyla başvuru yapmanı kesinlikle önermiyorum zaten üzerinde yeterince sorumluluk var, bir de ÖSYM tarafından bu tür sorumluluk yüklemelerini üzerine almaman en iyisi.

Diğer yola bakalım, Okulumuzdan başvuru yapma, hemen diyeyim bu başvuruda yanlışlık olursa sorumluluğun büyük kısmı işlemi yapan hocada. Bir durum olursa dilekçe vesaire ile uğraşmak zorunda kalabiliyorsun ama her ihtimalde de bu, en güvenli başvuru yolu. Hocana gerekli belgelerinle ve 3 TL ile gidiyorsun. Kimlik numaranı, girmek istediğin yeri belirtip beş dakikada kaydoluyorsun. Hocan eline bir yazıcı çıktısı verecek onu kontrol edip yanlış var mı diye bak, kağıdı imzala ve ÖSYM Aday İşlemleri için geçici şifreni al. Eve gittiğinde bu şifreyi http://ais.osym.gov.tr'den değiştir ve bilgilerini tekrar kontrol et.
Yeni: Başvuruda kullandığımız fotoğrafla ilgili ÖSYM'den; Sınavlara girecek adayların fotoğraflarının en son 30 ay içinde güncellenmesi gerekiyor


Anladım, peki başvuruyu ne zaman yapayım?
Kurum ÖSYM ve burası Türkiye :) Başvuru süreci içinde bir şeyler değişebiliyor. Başvuruyu ilk günler ve son günler içinde yapmazsan işin biraz daha garanti olur. Yaklaşık gün verecek olursam 7-11 Ocak tarihleri.

Onun dışında, başvuru yaparken çekilen fotoğrafınızda, evet fotoğraf çekiliyor ^^, saçınız (veya sakalınız) hatta giysiniz önemli değil, gerçekten bu kadar ince düşünürsen kendini yorarsın ki hiç gerek yok. Sadece, görevli bir sana bir de fotoğrafa baktığında seni tanıyabilsin yeter.


Başvuru aşaması, sınava gerçekten giriyor olduğun konusunda farkındalığını arttırır, bu iyi bir şey :) Çünkü bir iki sınav sonra gerçekten istediğin üniversiteye girebileceksin. Düşünsene şuan gitsen hayalindeki üniversiteye, hangi üniversite ise o, bir düşün oraya gittiğini. Ben okumak istiyorum desen içeri girebilecek misin? Hayır. Ama sadece bu sınavlardan sonra gerçekten oranın öğrencisi olabileceksin. Bu şansı sana başka bir şey vermiyor, ben hep böyle düşündüm ve hala da böyle düşünüyorum. Tavsiye ederim :)

Yeni: Başvuruda kullandığımız fotoğrafla ilgili ÖSYM'den; Sınavlara girecek adayların fotoğraflarının en son 30 ay içinde güncellenmesi gerekiyor

Yerim seni YGS
Şekerin kılıfı YGS ise şeker de YGS'nin sonucu gibidir, çok tatlıdır :) Sen yeter ki şekere ulaşmak için çabala.

Sonraki Yazı: Hayallerimizi gerçekleştirmene, istediğin üniversiteye açılan kapı ile üç ay sonra karşılaşacaksın. Bu yolda sana birkaç tavsiye vereceğim, görüşürüz :)
Öbür yazı ise üniversite hayatı ile ilgili olacak, seni motive etsin biraz ^^
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

12 yorum:

  1. Denemeleri hangi sırayla çözüyordun hangi sırayla çözmek lazım bunun hakkında bir yazı yazarmısın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin kendine göre bir sırası vardı, şu sırayla çözmek en doğrusudur diyemem o yüzden :) Ama sorduğun için cevaplayayım, matematik-türkçe-fen-sosyal yapıyordum ben. Bu konuda verebileceğim tek tavsiye, en az puan getiren alanı en son çözmek.

      Sil
  2. Hocam sizin üniversite kartınız da ösym fotografınız mı kullanıldı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet :) Bazıları değiştirdi, değiştirmeyenlerin kartında sınav için çekilen fotoğraflar oldu.

      Sil
  3. Sınavdan sonra değişirebiliyor muyuz fotoğrafı?

    YanıtlaSil
  4. Benim nüfus cüzdanımda fotoğraf yok.. Nüfus cüzdanında fotoğraf zorunlu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Nüfus cüzdanına bakacaklar. Sen olduğun belli olan bir fotoğraf olsun. Bize son 6 ayda çekilmiş olsun demişlerdi ama çok gerekli mi bilmiyorum.

      Sil
  5. Bitirdiğim okulla aynı yerleşim biriminde değilim, tayinimiz çıktığından dolayı. Ben nasıl başvuru yapacağım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitirdiğin okula başvurmak zorunda değilsin. 'Başvuru merkezi'dir müracaat edilebilen okulların genel adı. Herhangi birine gidip sınava kaydolabilirsin, ben basitçe okulun diye yazdım.

      Sil
  6. mezunlar herhangi bir okuldan yapabiliyormu?

    YanıtlaSil