2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

17 Aralık 2013 Salı

Sınav Kaygısı

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
sınav kaygısı nedir
Bu konuyu daha önce konuşmama sebebimiz seni önceden kaygı-dar etmek istememem :) 3 değil 5 ay kala 'Sınav kaygı' konuşmayı gereksiz buldum bu yüzden. Sınav kaygısı konusunda düşünüyorsan iki fikrin olabilir; bende zaten yok, evet kaygılıyım. Üçüncü durum ise bu kaygıyı hissetmeme durumu. Biraz daha açayım, konuyu görür görmez bende zaten yok diyerek kasten gözardı ediyor olabilirsin, aynı şekilde kaygılıyım diyerek kendi kaygını arttırıyor olabilirsin. İşte bu iki durumu kısaca inceleyeceğiz bugün.



Önce bir tanıma bakalım;

İşte tam da bu zamanda bu durumu yaşıyor olabilirsin. Yapman gereken ertelemeden bir psikologa  gitmek.


Sen gittin mi, faydalı oldu mu?
Sınava az bir zaman kala psikologa gittim. Çünkü bir süredir devam eden bir durumdu. Nasıl hissediyordum? Ders çalışmazken bir şeyim yoktu ama masaya oturduğum anda nefesimi alamıyordum, kalbim çarpıyordu sürekli, sebepsiz yere. Derse odaklanamıyordum, buna benzer bir durum varsa mutlaka git psikologun kapısını çal.
Ben gittiğimde doktorla konuştum, önce psikiyatr ile, o zaten anladı benim durumumu ilaç yazdı onları düzenli kullandım ve 3-4 defa da psikologa gittim. Faydalı oldu mu? Evet. Durumumu onlar kurtardı diyebilirim.

Bu konuda diyeceğim tek şey bu. İnternette bu konuda birçok şey yazılmış, ben ise yaşamış biri olarak farklı yönüne değindim. Bu konuda sorularını alabilirim :)

2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

60 yorum:

  1. Kaygı durumunu ben de yaşıyorum. Baş ağrısı, dikkat eksikliği, odaklanamama gibi sorunlar yaşıyordum. Atarax yazdılar bugün. Kullandınız mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım kullanmadım ama kişiye özel ilaç veriyor olabilirler, verildiyse kullan derim :)

      Sil
  2. Kullandığın ilacın her hangi bir yan etkisi oldu mu ? Uyku, beyinde bulanıklık gibi yan etkilerinden korkuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3-4 günlük oldu sadece, hafif şeylerdi. Doktorla konuştuğunda en doğru çözümü bulursunuz çekinmeyin bu yüzden kaygı için doktora gitmekten :)

      Sil
  3. hocam bişey sorabılırmıyım sımetrı geonun kapagına yapamadıgın soru sayfalarını yazmıssın bazılarının yanına t.b yazmıssın t.b ne anlama gelıyor acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tekrar bak dediğim sorular onlar :) Bir soruyu o an için yapamamışsam veya sormadan önce bir kez daha bakarak yapabileceğimi düşünüyorsam kapağa sayfa numarasıyla birlikte tb notu düşerdim :)

      Sil
    2. kitapları kullanma biçiminiz çok güzel forumda kitapları dagıtırken bilseydım butun konu anlatım kıtaplarınıza talip olurdum.Sadece sizin altını çizdiginiz yada bi yerlere yazdıgınız seyleri okuyarak konuyu ögrenebiliyor insan :D

      Sil
  4. Hocam şuanda netlerim 60-75 arası şimdiden kassam tıp Fakültesi olurmu teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada mezunum

      Sil
    2. 3 ay çalışacaksın YGS'ye gireceksin, ondan yaklaşık 2,5 ay sonra LYS'ye gireceksin Türkiye ortalamasına göre sıralaman açıklanacak ve tercih dönemine geldiğinde kontenjanlar açıklanacak.. Şimdiden olur veya olmaz demek yanlış olur bu yüzden şu anki netine bakarak. Sana en güzel tavsiyem, benim yaptığım gibi kazanacakmış gibi çalış. Çok sıkı çalışmayla istediğin yerleri görebilirsin, çok sıkı. Ama, mümkün.

      Sil
    3. Teşekkürler bu arada mezunum ve dershaneye gitmiyorum yani sürekli evde çalışıyorum bu konuda tavsiyelerini öğrenmek istiyorum yani nasıl bi çalışma temposu içinde ve çok sıkı çalışmaktan biraz bahsedermisin

      Sil
    4. Çalışma saatini her gün arttırman, önceliği en çok puan getiren derslere vererek ama sınav için hiçbir konuyu atlamadan hepsini öğrenmek ve çokça soru çözmekten bahsediyorum :) Kolay değil ama sonuçları için çalışmaya değiyor gerçekten.
      Evde isen ders çalışma dışında vaktini alan şeyleri kaldır. Tamamen dersine odaklan ve başar :)

      Sil
  5. Teşekkürler Allah razı olsun yazılarından anladığım kadarıyla bu sınavın sana sadece üniversiteyi değil hayat üniversitesini de kazandırdığını idrak ettim Allah yolunu açık etsim

    YanıtlaSil
  6. ben mezun sayısalım eylulden su ana kadar lys de trıgonometrıye kadar calıstım bıraz az ama kımya bıyolojı ypabılıyorum fızık yapamıyodum su an ygs fızık calısıyorum ama puanım ıyı degıl turkce yaptıgımdan yukselıyo puanım 265 fln yaptım en fazla dersane denemelerınde bakalım suan ders programı hazırlayacam o program uygunmudur dıye sıze resmı gondersem olurmu fazla programa uyan bı ınsan deılım ama program yapmayı deneyecem yardımcı olurmusunuz =)bıraz uzun oldu kusura bakmayın=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olurum tabi. Programla beraber günlük çalışmanı ve bitirdiğin, kalan konuları da detaylı şekilde yazarsan faydam dokunur. Bana blog dışında sinaviyerim@gmail.com 'dan ulaşabilirsiniz.

      Sil
  7. Ben de gittim.Psikiyatr bana antideprasan verdi ama kullanmadım.Sen kullanınca işe yardı mı?Veya ne gibi değişiklikler oldu kullandıktan sonra?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yaradı evet. Önceden heyecanım birden fırlayıveriyordu. İlaçlarla beraber o artışa geçeceği zaman duruveriyordu :) yaklaşık 1 hafta içinde görmüştüm etkisini.

      Sil
  8. hocam teşekkürler yazı için. dikkat eksikliği içinde bir yazı yazmayı düşünüyor musunuz?

    YanıtlaSil
  9. Hocam verdiği ilaç dideral miydi?Birde aynı ilacı sınavdan önce kullandım mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emin değilim, buydu sanırım. Sınav günü de kullandım ilaçları :)

      Sil
    2. Hocam pembe küçük bir ilaçtı.

      Sil
  10. Merhaba... :)

    Bende sınava hazırlanıyorum. Bende de aşırı stres falan var ama doktora gitmeyi hiiç düşünmedim. Sanırım atlatabilirim bu durumu.

    Yazılarını vakit buldukça okuyorum. Moralimi baya düzeltiyorsun. Neden daha sık yazmıyorsun ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da merhaba :) Sorun için teşekkür ederim, madem sordun uzun uzun açıklayayım. Yazıları seyrekleştirmemin nedeni üniversite oldu. Yaz tatilinde vaktim bol olduğu için günlük yazı yazabiliyordum, tercih dönemi ve okula başlama zamanı geldiğinde ise boş vaktim azaldığı için, bloga yani size pek vakit ayıramaz oldum ve ara verdiğimi duyurdum.Bir süre sonra da hiç yazmamaktansa arada bir yazayım faydam dokunsun dedim. O günden beridir haftada bir yazı gibi bir periyot var, ki bu Şubat tatilinde artması muhtemel. Ayrıca, yazacak konu sayısı azaldığı için de bu periyot gayet uygun gibi.

      İlk dönem hazırlık sınıfını irregular olarak,yarım dönemde, bitirme fikrini benimsedim. Önümüzdeki günlerde 3 tane çok önemli sınavım var onları da geçersem ikinci dönem lisans derslerine başlayacağım. Bunlarla uğraşmaya ve bir yandan da sizi ihmal etmemeye çalışıyorum.

      Sil
    2. Yazacak konu bulamadığında bana sorman yeterli. Soru yağmuruna tutabilirim seni. :)

      Sınavlarında başarılar! :)

      Sil
    3. Teşekkür ederim, sorularını bekliyorum. Sonuçta sorunlarınızı çözmedikten sonra neye yarıycam :)

      Sil
  11. hocam cıkmıs soru olarak 48 yılımı önerirsin yoksa 25 yılımı ?

    elimde güvender soru bankası var 25 yıl + onumu çözüyüm yoksa sadece 48 yılı alıp cıkmıs soruları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çözümlerini hangisi güzel anlatıyorsa sana göre, onu kullan. Elinde varsa onu kullan yeni kitap almana gerek yok ki 48 yılı bitirmek için yaklaşık 1 sene lazım ki biraz da gereksiz olur ;) Sınavdan önce son 10 yılı çözmüş olman gerekli.

      Sil
  12. Yazdan beri çalışıyoruım.Fakat zamanında tekrar yapmadığım için konuları unuttuğumu farkettim.Yeniden konu çalışmak istemiyorum.Sadece soru çözmek istiyorum.Sizce ne yapmalıyım?
    Konuya 5 dk bakıp hemen soru çözmeye mi geçeyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte çözüm. Aynen öyle yap. Konuya baştan sona göz at, önemli&kritik bilgilerin üzerinde biraz daha fazla dur, bunlar formüller ve ince detaylar olabilir mesela. Sonra direkt kolay-orta-zor sıralaması ile teste başla ve bundan sonra mümkün olduğunca tekrarı arttır :)

      Sil
    2. Peki tekrarları hangi sıklıklarla yapmalıyım?

      Sil
    3. Haftada bir gününü, pazarını mesela, önceki konulardan soru çözmeye ayır. Bunu yapamıyorsan bu önceki konulardan soruyu her gün az az çöz. Hangi konuda eksin hissediyorsan. :)

      Sil
  13. Ne kadar da sakin pozitif birisin senin gibi olmayı dilerderdim

    YanıtlaSil
  14. Merhaba.Kendimden bahsederek birkaç şey soracaktım.Öncelikle,3 sene sayısal okumuş bir fen lisesi öğrencisiyim.Hedefim Boğaziçi İşletme.
    Şuana kadar girdiğim denemelerde netlerim çok değişti.Zamanda 128,113,139,121.. tarzı netler yaptım.Zaman denemelerinde ortalamaya vurursam(çok net bir ortalama değil ama)
    Türkçeden 32-35
    Mattan 30-35
    Sosyalden 34-38
    Fenden 25-30 yapıyorum.
    Körfezde de 130-135 arası filan yapıyorum.Türkçe-Sosyal-Mat-Fen(Bioda birkaç şey hariç) konu eksikliklerimi kapattım ama netlerim öyle fırlamadı bu da benim moralimi bozuyor.Sence bana en çok puan getirecek Türkçe Mat kitabı bitirmeye devam mı etmeliyim,nasıl bir şey izlemeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu eksiklerini kapattığına göre tamamen soruya odaklanabilirsin, LYS'yi de göz önüne al ama. Bir aylık soru çözme sürecinden sonra netlerinin nasıl fırladığını göreceksin.

      Sorununu biraz daha açınca neden bunu önerdiğimi anlayacaksın, konularınızı kapattınız tamam, sınavda o konudan soru çıkıyor. Bilgiyi biliyorsun ama uygulayamıyorsun. Birinde yapsan öbür sınavda yanlış çıkıyor. İşte, tek sebebi 'soru tipi' yetersizliği. Soru çözdükçe bir konudan çıkabilecek her soruyu çözebilir hale geleceksin ki hem konuyu aklına kazımış hem de pratiğini elde etmiş olacaksın. Bu sebeple, asıl puan yükselmesi soru çözme ağırlık kazandığında olur.

      Sil
    2. Peki her dersten kaçar kitap bitirmiştin?
      Bir de bölüm denemesi ne zaman çözmeliyim?

      Sil
    3. 2 Kitap bitirmektense yarım yarım 4 kitap bitirmeyi tercih ettim. Tamamen bitirdiğim kitaplar da oldu, fakat ders başına 1'i geçmez.
      Konular bittiğinde bölüm denemesi çözebilirsin ama bunu şart olarak görme.

      Sil
    4. Tamam Hakan,çok teşekkür ederim :)
      Son bi sorum da Mat2 ile ilgili.Hocamız şuan integral anlatıyor,ona ne zaman çalışmalıyım sence?YGS yaklaşıyor diye içimden ona çalışmak gelmiyor. (ÖTF,Limit,Türevi hallettim)

      Sil
    5. Benim ve çok sevdiğim matematik hocamın ortak görüşü, zaman varsa İntegrali YGS'den önce öğrenmek. Bu, çok şey katıp öne geçmeni sağlıyor. Öbür türlü YGS sonrası büyük stres ve kaygı oluşuyor. Hazır hocan da anlatıyorken, dinle derim :)

      Sil
  15. Ben sınav gününü düşününce heyecanlanıyorum.Kalbim çarpıyo filan.Sınav günü bana bir şey olursa düşüp bayılırsam filan diye korkuyorum.Psikologa da gittim.Sen de gitmişsin psikologa başka bir nedenle gittiğimden bunları fazla konuşamadım psikologla.O günleri yaşayan birine de sormak istedim.Tam olarak ne hissettin o sabah?Kendimden nasıl emin olabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O gün o 'kötü senaryolar'ın artık pek de mümkün olmadığını görüyorsun. Şöyle bir geçmişin, hazırlığın geliyor aklına ve sınav bir an önce gelsin de puanımı çekeyim diyorsun :) Yeterince hazırlık yapmışsan aynen böyle oluyor, yeterince hazırlık; programına uymak demek. :)

      Sil
  16. sence artık ıkı günde bır deneme cozmelimiyim denemelerı nasıl analız etmelıyım ve su konuları 'mutlaka bılmelısın' dedıklerın hangısı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En çok soru çıkan konuları ve buna ek olarak tüm konuları bilmelisin :) Sınavda gerçekten iyi puan yapmak istiyorsanız hiçbir konuyu gözardı etmemelisiniz.
      Bir tablo yapıp her deneme netini, doğrunu yanlışını ve artan süreni yaz, yanlışlarının doğrusunu mutlaka öğren ve emin olmayıp da doğru yaptığın sorulara tekrar bak, bunlar yeter. Sıklığını da konu çalışmana göre ayarla. 2 günde 1 çok sıkışık gelecekse haftada bir de yapabilirsin :)

      Sil
  17. Hocam Allah korusun istediğimiz bölümü tutturamadık, bi da ki sene bi da hazırlansak kayıp olurmu sence 1 sene ? Sen ilk senende mi kazandın ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci sene hazırlanmak, bir kayıp değildir tek şartla; İlk sene hedefe çok uzak düşersek ve kendimize yeterince güvenimiz varsa, bir yılı daha göğüsleyebileceksek. Bu durumda, ikinci sene hazırlanmak doğru karar olur ;)

      Sil
  18. hepimize tek tek veriyosun çok saol.

    YanıtlaSil
  19. merhaba hocam size birkaç şey soracaktım geçen sene ygs de 26 bindeydm lysde ıse 40 bin e düştüm tip istiyorum hocam ygs ye kadar lys yi nasıl götürebilirim hangi konuları çalışmalıyım , şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şubat 23'e kadar LYS'nin kritik konularını bitirmen gerekli, YGS'yi de ihmal etmemelisin.

      Şu şu konu demek istemiyorum çünkü şuna çalış deyip de o konudan soru çıkmazsa ben üzülürüm, üstelik hangi konuları tam bilip, hangilerinde eksiğin olduğunu sen biliyorsun :) Tek diyebileceğim, en kritik; en çok soru çıkan/ zor olan konular. Bankolar matematikte belli; Türev ve İntegral.

      Sil
  20. allah razı olsun hocam , bide soyle bir sorunum var , uzun bi süredir ders çalışamıyorum hastalandım , araya zaman girdi su an masaya oturduğum zaman hemen sıkılıyorum , sence ne yapmalıyım hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "İrade" yazısında bulabilirsin sorununun çözümünü :)

      Sil
    2. tskler hocam :) hocam size yardım etmek istiyorum ama kredi kartı kullanmıyorum :) ne yapabilirim :)

      Sil
    3. İş bankası hesap numarası ekledim, istersen havale yapabilirsin oradan. Teşekkür ederim

      Sil
  21. hocam benim hedef tıp ama netler 60 70 arası gidip geliyor denemelerde sosyal çözmüyorum konular bitmiş soru çözümüne başladım bir aydır işte küçük tekrarlar ardından hemen soru çözüyorum günde 250 300 geçiyor soru çözme sayım ama netlere bunu aktaramıyorum sence ygs de yüksek yapabilirmiyim..

    YanıtlaSil
  22. öncelikle tebrik ederim seni gayet güzel basarı :) bnm de bu yıl 2. senem ve cok korkuyorum gecen yıl ki gibi olur mu diye sınavda kitlenmiştim okuduğumu bile anlamadım resmen bunu nasıl aşabilirm aslında netlerim kötü değil ama bu aralar gercekten korkuyorum

    YanıtlaSil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. psikiyatra gittiğinizde size soru sordu mu?ne zaman gittiniz?kaç seans gittiniz?aileniz mi sizi yöneltti siz kendiniz mi karar verip gittiniz?dezavantajı var mi?ilk senenizde gitmiş miydiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci senemde gittim. Sınav kaygısı yaptığımı hissettiğimde kendim karar verip gittim. Dezavantajı yok. İlk senemde gitmemiştim. Eğer aklında ufak da olsa soru(n)lar varsa gitmeni öneririm.

      Sil
  26. Ben mezun öğrenciyim.ilk senemde 52 bindeydim.simdi ise aralığın sonunda fizik hariç konularım bitecek.en son ki denemem de 105 net yaptım.ama bu aralar fazla çalışamıyorum modunu çok düştü.cok karamsarım.hedefim ilk 10 bin sizce başarabilir miyim? tavsiyelerinize ihtiyacım var.

    YanıtlaSil