2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

1 Ağustos 2013 Perşembe

Kahvenin Sınırları / Kafein | Uyku Kısım 1

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
kahve resmi
Sınav döneminde uyku problemi çekmeyenlerin sayısı bir elin parmağı kadardır.

Genel olarak şöyle bir kahve denklemi kurulur öğrenci kafasında:
Kahve Denklemi: Uykum geldi >> Kahve içeyim >> Uyanayım. 
Senin de böyle düşündüğünü biliyorum. Peki denklem yanlış mı? Hayır denklemde bir sorun yok. Evet, kahve uyku açar. Ama ne zaman, ne kadarı, nasıl ve hangisi şeklinde önemli sorular sıralayabiliriz.




» Kahveyi ne zaman içsek daha iyi?
Elbette sana şu saatlerde iç şu saatlerde içme demeyeceğim. Burada sana diyeceğim kahvenin etkisini arttırıcı şeyler olacak. Kahveyi sabah kahvaltısından sonra ve akşam yemeğinden sonra içersen uykunu daha iyi açar çünkü bu vakitler tam mayışma zamanları :) Öğleden sonra da bir kahve içebilirsin.

» Kaç bardak kahve?
Bu önemli bir mevzu, kafeinden bahsedeyim önce. 
Kafeinin az alımı sonucu[3 bardağa kadar]: kendini iyi hissetmek, sakinlik, enerjik olma, konsantrasyon ve motivasyonu, zihinsel işlevleri, algıda seçiciliği arttırmakta ve reaksiyon süresini kısaltmaktadır. Kafein aynı zamanda öğrenme sürecinde bilgiyi işleme süresini de geliştirmektedir.  
Kafeinin yüksek miktarda alımı sonucu[3+ bardak]: olumlu etkileri tam tersine dönüşmekte ve gerginlik, sinirlilik hali, yorgunluk ve uykusuzluğa sebep olur. (kaynak
Yani kahveyi 2-3 bardağa kadar içtiğimizde dikkatimizi arttırırken daha fazlası zarar veriyor, baş ağrısı yapabiliyor. Ha bir de az kahve bilgi öğrenmekte de fayda sağlıyor. Az önce o yüzden dedim sabah içsen daha iyi olur diye. Öyleyse günde maksimum 3 kahve içiyoruz. 


Nescafe xPress gibi aşırı kafein içeren ama enerji içeceği olmayan içecekler de var, içmişliğim de var. Bir sonraki uyku yazısında ; Cafe Crown Action, Nescafe, Nescafe xPress ve Enerji içeceklerini ve bunların sınava etkilerini konuşacağız. Bir yudum kahve içerek yazıyı sonlandırıyorum, şimdiden iyi çalışmalar :) 

UYKU Serisinin Diğer Yazıları

Uyku 3 - Öğle Uykusu ve Uyku Düzeni 
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

9 yorum:

  1. hocam afiyet olsun.aynı zamanda fırtlata fırtlata içenleri buradan kınıyorum:)

    sorum ise şu. günde 3 bardağa kadar kahve iyi de. nasıl 3 bardak yani. içine 1kaşık koyan olur 2 koyan olur 3 koyan olur. bardağı çay bardağı olan var kahve fincanı olan var fenerbahçe kupası olan var.var da var yani bi standart belirtirseniz ben ve diğer arkdaşlar için daha iyi olacağına inanıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çay kaşığı kahveye bir bardak diyebiliriz. Standart olarak da hani tek kullanımlık olanlar var ya, işte onlardan 3 taneye kadar içebilirsin günde ;)

      Sil
  2. Ya teşekkürler de artik yavaş yavaş derslere gore calisma yöntemleri ni stratejiletri payslassaniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sakin ol şampıyon işte geliyor

      Sil
  3. Konunun devamı gelmedi sabırsızlıkla bekliyoruum

    YanıtlaSil
  4. kardeş bu içeceğimiz kahveler nescafe 3ü bir arada mi olacak yoksa sade mi konunun devamını bulamadım ya da sen yazmadın marka ne olacak ? :) Bir de ben sabah saat 5-5.30 gibi kalkıp ders çalışmayı düşünüyorum , uyanmak için aç karnına kahve içsem bi sıkıntı olur mu acaba denedin mi hiç ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha :) 12. sınıfsın muhtemelen, çünkü onlar bu kadar takılıyor ufak şeylere. Marka hiç önemli değil. Şu markadan şu kadar içmeliyim diye düşünmek de yanlış. Sadece içeceksen 3 bardağa kadar iç olay bu :) Aç karna kahve, karın ağrısı yapabilir. Onun yerine uykunu iyi al 7 gibi kalk.

      Sil
  5. Evet 12yim :) 10 da yatıp 5 , 5.30 gibi kalkaym diyorum kötü mu olur sence ?

    YanıtlaSil
  6. Yüz yıkama, boyun/ense ıslama, buz basma gibi yöntemler de kafanızın bir tarafında olsun. Kahveden nefret edenler için alternatif.

    YanıtlaSil