2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

6 Eylül 2016 Salı

Dershaneden Maksimum Verim Al!

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
özel kurslar yararlı mı
Adı ister dershane olsun ister özel kurs; kabul edersiniz ki sınava hazırlanmakta önemli bir yer tutuyorlar. Aynı zamanda ticari bir kurum oldukları için size yansıtılan şeyler pek de samimi olmuyor. Ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Burada anlatacaklarım pek çok kişinin düşüncelerine ters düşebilir, umarım da öyle olur çünkü dershaneler konusunda yanlış tutumumuz yüzünden ilkokuldan beri senelerce dershaneye gitsek bile adamakıllı bir şey öğrenemiyoruz. Kulaklarınızı dört açınız :)



Dershaneler para kovalar.

Dershaneler reklam peşinde, daha doğrusu para kazanma peşindedir. Kabaca, öğrenciye ayaklı para gözüyle bakarlar. Hocalarınız size çok samimi davranıyor olabilir ama o samimiyeti dershane dışındaki bir öğrenciye göstermezler. Bu sahte samimiyet biraz paranıza yöneliktir. Acı ama böyle.

Siz de hocaları kovalayın.
Öyleyse sizin amacınız da dershaneden maksimum verim almaktır. Madem aileniz para ödüyor, öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin. Tüm sorularınızı hocalara çözdürün. Anlamadığınız şey varsa hocanız meşgul de olsa oturup size anlatana kadar yakasından düşmeyin. Parasıyla değil mi? İstediğiniz yeri kazanamayacak olursanız (ki böyle bir şey olmasın diye ben buradayım) sorumlusu sizsiniz. Sorularını çözdürmeyen, hocaya konuyu anlattırmayan sizsiniz.

Dershanelerin bir de rehber hocaları vardır ki en rahat mesleği olan kişiler onlardır. Uyduruk program yazarlar habire. Siz de onu yapınca başaracağım sanırsınız. Hatta sınıfta dedikodular döner "Gamze, Ahmet Hocadan program alıyormuş!" diye. Arkadaşlar, size anlattığım gibi ders programı hazırlayanlarınız daha iyi bilir, sağlam bir program yapmak için kişinin 1-2 saat harcaması şarttır. Eksiklerinizi bilmeli ona yönelik düzenleme yapmalısınız. O yüzden diyorum ya kendiniz hazırlayın diye, başkalarının sizi baştan savmak için uydurduğu birkaç satıra bağlı kalmayın diye.

İyi öğrenciye kıyak yaparlar.

Dershanenin amacı para kazanmak olduğu için, mümkün olabildiğince çok öğrenci çekmeye çalışırlar. Bunu da "biz şu kadar birinci çıkardık", "gurur tablomuz!!!" diye süsleyip püsledikleri afişlerle sağlarlar. Fakat bir dershanenin başarısını gösteren şey kaç birinci çıkardığı değil öğrencilerinin tamamının kaç net çıkardığıdır. Belki 10 tane birinci çıkardı ama geride 10 bin tane baraj altında kalan öğrencisi var.

Reklamı derecelerle yaptıkları için iyi öğrencileri hep kayırır dershaneler. İstisnasız. Buna karşılık yapabileceğiniz şey iyi öğrenci olduğunu bilmek ve öyle davranmaktır. Siz gerçekten büyük hedefler peşindeyseniz buna önce kendiniz inanırsınız. Sonra onu elde etmek için deli gibi çalışır, anlamadığınızı anlatmaları için hocaların yakasına yapışırsınız. Böyle öğrenciler sadece derse gelip uyuyup giden öğrencilerin arasından sıyrılırlar.

Motivasyonumuz fırça

Bu madde her şey için geçerli. "İlgili hoca" olduğunu düşünen kişiler bazen umursamazca bazen cidden üzülerek, deneme sonuçlarınıza bağlı olarak size gereğinden fazla yüklenirler.
 "Hey sen Ilgın, neden yapamadın? Murat senin netler niye böyle? Yatıyorsunuz arkadaşlar. Sınava X ay var ve netleriniz yerde. Öbür sınıftakiler konuları bitirmiş bile!" 
Tanıdık geliyor mu? Gelir. Bu önerilere kulak tıkayın. Evet deneme sınavı belki nerede olduğunuz hakkında, eksikleriniz hakkında size bir fikir verebilir. Eksiklerinizi kapatır, yanlış sorularınızın doğrusunu öğrenirsiniz ve o kadar. Bir deneme veya birkaç deneme netiniz yüzünden ya da sınıftaki herhangi başka birinin bilmem ne sebepten dolayı kötü yapmasından kendinizi üzmeye değmez. 2-3 sene sonra bunlar aklınıza bile gelmeyecek.

Size hep diyorum ya çok güçlü bir hedefiniz ve inancınız olsun diye, eğer sizin inancınız sarsılmaz ise başınıza ne gelirse gelsin başarı kaçınılmazdır. Bu söylediğimi bir yere not edin, bir süre sonra geri dönüp okuduğunuzda inançların gücüne siz bile şaşıracaksınız.

Toparlamak gerekirse, dershaneler veya özel kurslar, ticari kuruluşlar oldukları için sizin üzerinizden olabildiğince para kazanmaya bakarlar. Yaptıkları doğrudur yanlıştır o ayrı bir konu ama durum böyle. Hocaların samimiyetine, sevgisine güvenip de kendinizi salıvermeyin. Paranızın karşılığını hatta fazlasını alın. Kimsenin de sizi fırçalamasına izin vermeyin. Her zamankinden biraz daha sert bir yazı oldu ama sanmıyorum ki bir kişinin de çıkıp "dershaneler sadece bizim iyiliğimizi düşünüyor" diyebileceğini.

Başarılar :)

Dershanelerle ilgili yazılar:
Dershane Gerekli Mi?
Mezunlar için Dershane Seçimi (mezun olmasanız da mutlaka okuyun!)
Dershaneye Son Aylarda Gidilmeli Mi?

2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder