2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

24 Ocak 2014 Cuma

Tatilde Nasıl Ders Çalışılır? (Şubat Tatili Programı)

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Şubat Tatili Programı
Sınava girmeden önce istediğin puana erişmeni hızlandıracak olan en büyük avantaj şubat tatilidir. İster 12. sınıf ol, ister mezun senin için bu tatil bulunmaz fırsat. 11. sınıfların da bu tatilde çalışmalarını arttırması gelecek sene için avantaj yakalamalarını sağlar.

Dinlenmek mi, Çalışmak mı?
Sana tatil sonrası bazı arkadaşlarının pişman olacağı durumu anlatarak söze başlayayım. '4 aydır çok çalışıyorum, tatili hakettim.' Bu düşüncede haklılık payı var mı? Var. Fakat bu tatil yapma olayını bütün 2 haftaya yayarsan tatil bitince, 'çok kısaydı, çalışamadım.' cümlesini sen de kurarsın. Ama bak, daha Şubat tatili yeni başlıyor :)

Bu konuda en yanlış ikinci düşünce ise bazı hocalardan duyduğun cümlelerdir; Şubat tatilinde 10 saat çalışın, soru bankalarını bitirin, 3 kitap bitirin, günde 300 soru iyidir, son şansınız; vesaire vesaire. Bu yönlendirmelerin hepsi yanlış. Daha doğru bir düşünme yöntemi var mı?

Seni motive edecek olan tatil planlaması şudur; 4 aylık tempoma göre kendime biraz daha fazla zaman ayıracağım, ki bu oyun oynamadan gezmeye kadar her şeyi içine alır, ama aynı zamanda çalışma saatimi, öncekinin yarısı kadar da arttıracağım. Bu hem daha gerçekçidir, hem daha faydalıdır.

Peki, bu çalışmada neler yapacaksın?


Konu tekrarı mı, Soru çözmek mi?
Genel planda söylediğim sözü uygulayamaya devam edeceğiz burada; 23 Şubat'a kadar tüm YGS konularını bitir, son 1 ay full soru çöz.
Bu mantığa göre, bu tatilde hem geçmiş konulardan soru çöz, hem de konu çalış. 


Hangi tip program? & YGS mi LYS mi?
Her zaman hazırladığımız günlük programa uyacağız yine. Bu tatilin sonuna kadar değil de 23 Şubat'a kadar olan bir program hazırlamalısın. Bu programın sonunda bütün YGS konuları bitmiş olmalı. LYS konularının da en önemlileri bitmiş olmalı.
* YGS'den önce Türev - İntegral - Limit konularını bitirirsen LYS'ye 1-0 önde başlarsın.

http://sinaviyerim.blogspot.com/search/label/moral%20motivasyon






Dershane programına gitmeli mi?
Bazı dershanelerin şubat tatili için programı oluyor. Benim gittiğim dershanede de vardı, ben ve birkaç kişi hariç herkes gitti. Dönüşte onlarla benim aramdaki puan farkı değişmedi. Faydası olacağını düşünüyorsan git, evde çalışmak istiyorsan gitme. Bu konudaki kararını sen ver :)

özgürlük
Öyle bir çalış ki sene sonunda başarını burada yayınlayayım :)



2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

52 yorum:

  1. dünyada hep kötülerin olduğunu sanarız.ama yine de aralarında bizi seven iyi insanlar mutlaka vardır.

    yazı için sağolun hocam:)

    YanıtlaSil
  2. ilk 15 bini hedefleyen bir sayısalcı olarak henüz ygs sosyal çalışmaya başlamadım şubat ortalarında başlayayım diyorum ama çok mu geç olur çalışmaktan kastım da konuya bakıp yaprak test çözmek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç olur :) Yarından itibaren başlamalısın, anca yetiştirirsin diğer derslerinle beraber.

      Sil
    2. peki bir sayısalcıya sosyal çalışması için hangi kaynağı önerirsiniz?

      Sil
    3. Kırtasiyedeki ince kitaplardan herhangi biri olabilir.

      Sil
    4. Merhaba ben hacettepe nükleer enerji mühendisliği istiyorum mesela en son denemedeki 92 netim çıktı lysden sadece mat çalışıyorum ygs fizik yapamıyorum en büyük sorunum bu fizik hocamız cok kızsada gerçekten yapamıyorum bana birşey önerin lütfen

      Sil
    5. Fizik nasıl çalışılır yazısını okumanı tavsiye ederim. :)

      Sil
  3. ben evde kalıp daha iyi çalışacağımı düşünüyorum.kendi başıma çok iyi çalışıyom ama ailem illede dershane diyor malesef boşa geçiyo günlerim.tatilde de dershane programı var napıcam bilmiyom benim kendi programım vardı.disiplinliyim ayrıca.gittiğim dersane de beş kuruş etmez müdürü babamın arkadaşı diye babam zorla gönderdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle iki durumu da tarttığında hangi programın yararlı olacağını düşünüyorsan onu yapacak olan da sensin. Kararını ver ve kendin uygula :)

      Sil
  4. Ygs den once calismak icin turev integrale yonelik önerilerinizi öğrenebilir miyim özellikle kaynak olarak

    YanıtlaSil
  5. gitmiyorum dersaneye karar verdim sence dikkat etmem gereken noktalar neler ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman yaptığının benzeri programı uygulamalısın. Çalışma saatini tatilde arttırıp dinlenme zamanını da arttır ve konulara odaklan. LYS'yi de ihmal etme.

      Sil
    2. aslında beni biraz tedirgin eden durumlardan biride dersaneye gitmeden başarılı olan biri bulamamam dı hatta dersane yazılmaya gittim ama niyeyse kapıdan döndüm bir ilk olmak istiyorum ...

      Sil
  6. hocam ben etütler halinde çalışıyoru
    m sence bi etüt kaç dakka olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda da, en uygun vakti kendin ayarlamalısın. Kimi hoca-kitap der ki; 45 dk ders 15 dk dinlenme. Kimisi de der ki; 45 dk nedir çalışın 1,5 saat.
      Kendi yaptığımı söylemem gerekirse, ne kadar çalışabiliyorsam o kadar çalıştım. Kimi zaman yarım saat oldu kimi zaman 3 saati geçti; o yarım saat de o 3 saat de keyifle geçti, önemli olan bu. Bir vakit olur aklına oturan, ondan az çalışmadığın sürece için rahat eder. O yüzden diyebileceğim minimum 45-50 dk olmalı. Ha, her zaman tutturur musun; belki. Ama minimum saat belirlersen, sabit bir saatten daha faydalı olur bu.

      Sil
  7. Hocam mezunum bütün gün evdeyim.Günde 6-7 saat civarı çalışıyorum yazdan beri.LYS den sonraya organik, integral,fizikten dalgalar ve son konuları, biyolojiden de 3 sistem konusu ve geometriden konikler, uzay geometrisi konularını bırakmayı düşünüyorum.Bana yetiştiririm gibi geliyor siz ne düşünüyorsunuz?Birde ygs için son 30 günü mü ayırmalıyım son 40 günü mü?Bu 30 veya 40 günde full ygs denemesi, bölüm denemeleri çözücem ve tekrar yapacam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YGS'den önce minimum(!) 30 gün ayırman idealdir. Fazlası elbette daha iyi olur. YGS'den önce öncelikli olarak İntegrali, ikincil olarak Organik Kimya'nın hidrokarbonlar kısmını ve diğer grupları genel olarak bitirirsen LYS için daha faydalı olur.

      Sil
  8. Hocam bu konuda ben dershaneyi sectim.Günde 5 ders işliyoruz gunun sonunda deneme oluyoruz.Fakat şoyle bi durum var denemelerde çok yanlisim cikiyor. Örneğin bugun 128 soru cozdum 90 net .s Geçen 143 soru cozdum 114 net, bu sorulara karsi bu netler canımı sıkıyor. Nerde hata yapiyorum bu kadar hata normalmi ? sunu da ekliyeyim matematikte hep dikkatsizlikten kaciriyorum soruları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunun genel olarak, soru eksikliği. Diğer arkadaşlarından daha fazla soruya yüklenmelisin çünkü hem yanlış olarak hem boş olarak bir sorun var; soru çözümüyle ikisi de düzelecek şeyler. Ancak şunu da ekleyeyim yanlış çıkan soruların, boş çıkan soruların Konu eksikliğinden mi kaynaklanıyor onu mutlaka tespit et. Konu eksiği varsa konu da bitir.

      Ve çalışma saatini biraz daha arttırmaya bak.

      Sil
  9. Adım nur,sene sonunda sınav sonucumu yayınlayacaksın.Bendeki emeğin çok büyük.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar hocam şuan +150 yapıyorum denemelerde LYS adına Organik,İntegral,Modern Fizik harici konum kalmadı. Şu dakikadan sonra LYS Kimya ve LYS Matematik çalışmayı düşünmüyorum. 2 aydan az bir süre kaldı her gün 40 soruluk bölüm denemelerinden 2xTürkçe, 2xMatematik, 2xFen, 2xSosyal çözüyorum. Üstüne de eksik konu tekrarı ve soru çözümü yapmaya gayret ediyorum.. Motivasyonu yüksek tutarsam sınavda +155'i görür müyüm? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışman gayet iyi; tebrik ederim. Şimdiden 150 net ve üzeri yapıyorsan sınavda da 150yi geçmen doğal olur. Her türlü soruyu;her zorlukta ve ilk defa gördüğün soruları anlayabiliyorsan, her koşulda çözebiliyorsan; öksürüğü, yürüme sesini duymamayı öğrenebilmişsen 160'a en yakın netleri yapabilirsin.
      Motivasyonun ve 150 üstünü yapabilmen çok önemli, aynı şekilde devam edersen 155i görmemek beklenmedik olur :)

      Ayrıca, 150'yi gördüğün deneme sayısı nadirse, ben mesela iki kere geçmiştim biri 152,5 diğeri 153,5'tu, çalışmalarınla ortalama netini de buralara çekmen gerekir ki zamanla bu da olur.

      Sil
  11. 3.kez gireceğim sınava , matematikte 20 üzeri yapıyorum oda problemlerden çoğu yanlış çıkıyor. Geometrim sıfır. Fizik ygs ile başım belada , ygs kimya da aynı şekilde. Biyoloji desen oda aynı. 2 aydan az bir süre kaldı ben hala tam anlamıyla başlamadım.

    Çalıştığım konuları sanki anlamamışım gibi geliyor. Soruları heybeye çözüyormuşum gibi geliyor. Ne yapacağım bilmiyorum bir yol göster. Geceleri resmen uykum kaçıyor yatamıyorum ama canım derste çalışmak istemiyor.. LYS Fizikte problemim yok. Ama diğerleri tırt resmen. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamamışsın gibi gelmesi ilk paragrafta yazdığın düşünceye odaklandığın için oluyor. Bir yandan çalışıyorsun, ama bunu yaparken 'çalışmıyorum' düşüncesi var üzerinde, ne kadar anlamsız değil mi? :)

      Şuan çıkardığın netleri, hedefini söylersen yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
  12. Bölüm denemelerinde ilk denemeler kolay mı olur ve denemelerde tüm konular
    dan mı sorulur yoksa önce sadece ilk konulardan mı sorulur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genellikle tüm konulardan sorulur, bütün denemelerin zorluğu yaklaşık aynıdır; istisna görmedim.

      Sil
    2. Güvender sosyal denemesinden ilk denemeyi çözdüm.Çok basitti.Şaşırdım açıkçası.Güvenderin soruları mı çok basit yoksa ben mi biliyorum? :)

      Sil
    3. Güvender sosyal bölüm denemesi çözmek zaman kaybı mı olur?
      Bende güvender ve fem sosyal denemeleri var.Aslında güvender yerine karekök alacaktım ama gittiğim kitapçıda kalmamıştı.

      Sil
    4. İlk denemeye bakarak karar verme, bir ortadan bir de sondan çöz hepsi kolay gelirse daha zor bir yayını seç :)

      Sil
  13. gerçekten 15 tatilde boşladım çalışma isteği durdu bende ama gerçekten yazdıklarınız hemen harekete geçirdi şimdi ders çalışmaya devam edicem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana :) Duygularınızı, fikirlerinizi paylaştığınızda okumak da beni mutlu ediyor.

      Sil
  14. 15 tatil başlayalı ders çalışma isteğim tamamen kayboldu ama bu yazıdan sonra tekrar çalışma isteği geldi teşekkürler... :) bu arada 11. sınıfım ygs netlerim daha 60larda nasıl çalışmm gerekiyo sizce yardımcı olursanız sevinirm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Öncelikle konu eksiklerini tespit etmelisin 9-11. sınıf 1. dönem sonuna kadarlık konulardan. Birincil önemi ana derslerine vererek konu ağırlıklı bir plan izlemelisin. 11.sınıfta başlamak büyük avantaj kazandırır ;)

      Sil
  15. Merhaba 11.sınıf öğrencisiyim dershaneye de gidiyorum önümüzde ki haftadan itibaren YGS derslerini görmeye başlayacağız benim sorum; dershanede konuları görmeye başladığımızda benim en baştan sıkı tutmam için önerileriniz ne olabilir yani YGS konu anlatımlı kitap almama gerek varmı yoksa dershanede göreceğimiz için zaten sadece soru bankası almam yeterli mi demin de söylediğim gibi en baştan sıkı tutmak istiyorum ki seneye YGS ile pek işim kalmasın yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Kitap almamanı tavsiye etmem için 11. sınıf 2. döneme kadar konu temelinin sağlam olması, derste işlenen konuyu kelimesi kelimesine anlaman gerekli, dersin çok kapsamlı anlatılması ve senin o gün o konudan soru çözmüş olman gerekli ve en zor konuları dahi tek seferde anlamış olman gerekli ki bazı konular 2-3 hafta sürüyor; konu bitmeden soru bankasına da geçemeyeceğin için unutman mümkün.

      Sırf bu sebeplerden dolayı konu anlatımlı bir kitaptan konuyu bitirmeni tavsiye ederim. Ya da, dershanede işlenen konuyu eve geldiğinde direkt soru olarak çöz; eksiklerini/tekrarlarını konu anlatım kısmından yap. Her dersten 1 konu anlatımlı kitabı bitirmelisin, bu arada gördüğün/göreceğin LYS derslerini de sakın ihmal etme.

      Sil
  16. 15 tatilde kaç gün dinlendiniz siz hocam?

    YanıtlaSil
  17. matematik lys için hangi kaynak önerirsiniz? matematikte ortayım.final biraz ağır geldi.çıkmış soruları çözüyorum.bir delta dersanesinin kaynağını.önerilerinizi bekliyorum,teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Orta seviye olarak, LYS 3 Hamle'nin, varsa femset'in matematiklerini çözebilirsin. Final, kişiye göre değişmekle beraber, bence 'fazla' gereksiz zorlukta.
    Orta seviye bir kitaptan sonra Karekök LYS Matematik çözmeni öneririm, piyasadaki en kaliteli soru bankasıdır.
    Deneme olarak da Palme Matematik veya Karekök Matematik'e bakabilirsin.

    YanıtlaSil
  19. Şu an ortalama 60 net yapıyorum 1 ayda ne kadar yukselebılır sosyal konularım yenı bıttı ve lys yı daha cok umursuyorum

    YanıtlaSil
  20. Merhaba , ben mezun gurubu öğrencisiyim tıpı istiyorum ama netlerin daha 100 lerde sınavada az bir zaman kaldı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Sizce netlerimi bu saatten sonra ne yaparsam yükseltebilirim ya da yükseltebilir miyim?

    YanıtlaSil
  21. soruma neden cevap alamıyorum ne yapacağımı bilmiyorum bana yardım edin lütfen hedefim için üniversiteyi bıraktım geldim bu benim son şansım ve ne yapacağımı bilmiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedefini puanlarını yazarsan yardımcı olmaya çalışırım. Okulumun ikinci dönemi başladı, ondan önce ders seçimleri ve araştırmalarım falan oldu o yüzden bu ara pek bakamadım. Yoksa, her zaman yanınızdayım :)

      Sil
    2. tıp fakültesini istiyorum ama puanım en yüksek 395 oldu. dediğim gibi bir sene üniversite okuyunca lys konularını da unuttum bir ayda ne kadar yükseltebilirim bilmiyorum ve daha çok denemelerde matematikte sorun yaşıyorum şimdiden teşekkürler :)

      Sil
  22. Biliyorum belki bana kızacaksınız ben yine aynı kişiyim ve kaç gündür sizi bekliyorum.Müsait değilsinizdir , tahmin edebiliriyorum ama zaman aleyhimize işliyor. Lütfen biran önce yazın :(

    YanıtlaSil
  23. Hocam benim mezunlugumun 2.senesi bu sene ve tıp istediğim için kaldım ortlama puanım 370 418 arası geliyor denemelerde bu arada. İnternette sınavlar ilgili taktikler almak için dolaşıren b usiteyi buldum ve içeriklerin hepsini okumaya çalıştım neredeyse paylaşımlarınız çok güzel bu kadar öğrenciyi aydınlattığınız için tebrik ederim sizi . Ben yazılarınızı okurken kendime yön vermek ve ya bana birisinin yön vermesini istiyorum yani benim diğer arkadaşlar gibi bir şansım yok artık yani özel bir şekilde size ulaşabileceğim e mail felan varsa face falan ordan bütün sıkıntılarımı anlatmak isityorum yardımcı olursanız bana yol göstermenizi artık bu lanet olası sınav sisteminden kurtulmamdan yardımcı olursanız çok sevinirim hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Övgülerin için teşekkür ederim Yusuf. Benim bu alanda profesyonel bir kariyerim olmadığı için tek tek ve yüz yüze görüşme yapmaktan ziyade bunu bir hobi olarak görüyorum. İş olarak görmeye başlarsam o kadar keyifli olmaz. Çünkü zamanında ben de sizin gibiydim ve tek amacım sizin de potansiyelinizi sonuna kadar kullanmanızı sağlamak bu doğrultuda yardımcı olmaya çalışıyorum ama ne kadar sevindirici bir durum olsa da takipçi sayısı çok fazla olduğu için amacım bireysel yardımdan çok herkesin faydalanabileceği bilgiler.

      Ek olarak birebir konuşsak da bir rehber hoca kadar faydalı olmayabilirim. Ama aynı zamanda onun edeceği yardımdan çok fazlasını blogdan öğrenebilirsiniz. Yani, çalışma yöntemleri vb. açısından blogdan öğrenebildiğiniz kadar şeyi öğrenin, onun dışında birkaç özel durum olursa bir hocanızla konuşun.

      Son olarak, blogda bulamadığınız şeyleri, öneri ve istekleri yine blogdan veya facebook sayfasından bana iletebilirsiniz, onlarla da ilgileniyorum. Anlayışın için teşekkür ederim umarım okuyacağın diğer yazılar da hoşuna gider. İyi çalışmalar :)

      Sil
  24. Abi ben 12. Sınıf anadolu lisesi öğrencisiyim sınava 3.5 ay kaldı ve ben adam gibi çalısmaya yeni basladım hedefim 20 bin netlerim 85-90 arası sınav hakkında çok tedirginim hala nasıl çalışmam gerektiğini bilmiyorum sadece kafama göre çalısıyorum ygs yaklaştıkça stres yapmaya basladım yorum ve düşüncelerine ihtiyacım var

    YanıtlaSil
  25. hocam merhabalar.anadolu lisesi 12.sınıf öğrencisiyim 456 lı puanla girdim.sınava hazırlanıyorum herkes gibi ve yaklaşık 45 günümüz kaldı.okulun ilk aylarında herkes mat1 fen çalışırken ben onları çalışmak istemedim ve erteledim psikolojikmen.ben de geometri ygsyi yaptım ve mat2 nin trigonemetrisinin başlarına kadar bitirdim.şu an mesela fizik ve kimyaya başladım ama tabi bileceğini gibi bitmedi pek yarılayamadım tarihi çalışmadan denemelerden yapmaya çalışıyorum ama pek olmuyor türkçeden paragraf harici sorularda zorlanıyorum biyolojiyi kafamda ezber diye kotladığım için ona hiç başlayamadım ve bazen yapabilicem derken bazen yetişmicek oluyor napıcam bilmiyorum yardım edin bana lütfen rica ediyorum..

    YanıtlaSil
  26. hocam merhabalar. 12.sınıf öğrencisi anadolu lisesindeyim 456 puanla girdim.sınava 45 gün kaldı ve okul başladığı zaman ben sadece geometri ve nat 2 arada da sadece mat1 çalışıyordum fakat basit konulardan. fen ve mat 1 çalışmadım herke bunları çalışırken. şu an bende çalışıyorum fiziğe ve kimyaya fakat bitiremedim ee az da kaldı napıcam bilmiyorum hiç biyolojiye başlamadım bi keresinde 5-10 sf okumuşumdur yani o kadar hep ezber diye ertelemiştim. diğer fen konularını daa o an çalışmak istemediğim için ertelenmişti şu an sıkıştım napıcağımı bilmiyorum yardım edin bana lütfen iyi bir net yapmak istiyorum en azından 100 ün üstüne çıkmak mutlaka istiyorum ama bu gidişle nolucak bilmiyorum hocamlütfen en kısa sürede cevaplayın lütfen rica ediyorum

    YanıtlaSil
  27. Merhaba. Şu soruları adamakıllı düşünmeni istiyorum. SBS'ye nasıl çalışmıştın? Sınava bir ay kaldığında neler hissediyordun? Sınavdan çıktıktan sonra neler hissettin? Okulu kazanınca neler hissettin?
    Bu hislerin bu sınavdan sonra da yaşayabilirsin. Senin asıl sorunun yapamamak ya da yapamayacak olmak değil, motivasyon düşüklüğü. "MORAL-MOTİVASYON" kategorisini düzenli olarak ziyaret etmeni öneririm.

    Ders önerilerine geçmeden önce, şunun altını çiziyorum, YGS her şey demek değil ve hiç kimse hiçbir zaman "tamamen hazır" olmayacak; kimse sınava tamamen hazır olarak girmez, işin gerçeği; eksiğin ne kadar az ise o kadar iyidir. Matematiğin LYS'sine şimdiden başlamak ve ilerlemiş olmak çok büyük artı, bunu herkese öneriyorum ama herkes yapamıyor; sen yapmışsın, bravo. Tarihi son 1 ayda önerdiğim günlük deneme çözümleriyle kısmen halledebilirsin. Sadece denemelerdeki yanlışlarına odaklan ve (mümkünse hocandan) doğrusunu öğren; yeterli olur. Bitirdiğin konulardan düzenli olarak soru çöz ve kalan sürede (sınava 25 gün kalana dek) en çok soru çıkan konulara çalış.
    Bundan üç hafta sonra çok daha iyi bir pozisyonda olacaksın.

    İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil