2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

27 Ocak 2014 Pazartesi

Biyoloji Nasıl Çalışılır?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Biyoloji Nasıl Çalışılır?
Aslında sen, biyolojiye nasıl çalışacağını biliyorsun çünkü bunu okurken bile biyoloji seviyen kesinlikle sıfır değil. Demek ki bildiğin bilgiler ve yöntemler var. Bu yüzden kendine güvenebilirsin :) Benim diyeceklerim sadece birkaç tavsiye niteliğinde olacak.


Biyoloji'ye çalışırken;

İlk defa çalışacağın konuda: Diyelim ki İskelet Sistemi
Aldım konu anlatımlı kitabı elime. Baştan başladım, çalışıyorum. 2-3 alt başlık bitirdim. (Kitapta varsa  bununla ilgili kitaptan çözümlü soru çözmeliyim) İlerliyorum fakat 'çok bilgi' var. Yani, hangi birini ezberleyeceğim?
Hah, diğer çalışma tekniklerinde bahsettiğim gibi direkt yukarıya not almak biyolojide o kadar etkili olmayabilir; hangi birini yazacağım, o kadar yer yok. O yüzden ilk defa çalışacağın ve çok bilgi içeren konularda boş bir kağıda güzelce özet çıkarmalısın.

Önceden çalışıp, pek hatırlamadığın konuda:
Yukarıdaki çalışma yöntemini uygulamışsan notlarına bakarak 1 test ve bakmadan 2-3 test çözmen yeterli. Daha önceden de söylediğim gibi tekrar yapmak, bir konuyu yeni baştan bitirmek değildir, onun adı tekrar yapmak değil 'dersi sıkıcı yapmak' olur :)
Eğer öyle not almamışsan, al soru bankanı eline, ilgili konuyu aç. Bir de konuyu çalıştığın kitabı aç. Konuyu 5 dakika içerisinde baştan sona gözünle tara, önemli yerleri bir daha aklına kazı. Sonra geç soru bankana, konuyu anlatan kitabına bakarak 2 test çöz, sonra onu kapatıp 2-3 test daha çöz. İşte, tekrar böyle yapılır :)

Bu blogdaki 200'e yakın yazının özünü damıtarak Başarı Piramidi'ni oluşturdum. Sadece kısıtlı sayıda öğrenciye anlattığım bu yazıları okuma şansını elde etmek için tıkla.

Peki, hayalindeki üniversiteye girmeni sağlayacak sınavlardan ilkine 2 ay gibi güzel bir vakit varken soru bankası mı çözmeli branş denemesi mi?
Bazı arkadaşlarım yorumlarda sordular, hepiniz görmemiş olabilirsiniz. Burada da tekrar edeyim; Branş denemesi için en verimli zaman, bir kitaptaki bütün konuları bitirdikten sonraki zamandır.
Özellikle bir konuda 'soru eksiği' varsa bunun için doğru yol ise soru bankasından geçer.


Branş Denemelerinin faydaları:
O dersin konularındaki bilgi eksiklerini gösterir.
Soru tiplerini öğretir.
Varsa pratik (soru) eksikliğini gösterir
+ Bu denemeleri çözerken süre tutmalısın.


Kitap Tavsiyesi: Hem YGS için hem LYS için Palme Biyoloji Soru Bankası hem genel tekrar hem soru bankası için gördüğüm en güzel kaynak.
Konu anlatımı için ise çeşitli kaynaklar bulunmakta. En uygununu kitabı açıp baktığında, kitabın anlatım tarzı ve düzenine bakarak karar verebilirsin; diğer kitap seçimlerinde olduğu gibi. Tek dikkat etmen gereken nokta, çözümlü soru içermesidir. Bu, çözümlü test şeklinde de olabilir.
Özet anlatım için cep kitaplarına bakabilirsin.

Dipnot: Biyoloji en zevkli derslerdendir. Ezber olarak görme, sev onu :)

Diğer dersler için çalışma tekniklerini öğren.


Sınav başarını sağlayacak 1 numaralı şey nedir biliyor musun? Ders çalışma sistemin.

Ders çalışma sistemi olan öğrenciler her zaman öne geçmiştir, bu kadar net. Hayır, YGS LYS başarı için daha fazla "ders çalışma" bir çözüm değildir. Onun yerine, konuları daha hızlı nasıl bitirip, yüksek motivasyon ile denemeleri çatır çatır yok edebileceğini bilmen gerekiyor. Her sene kayıt sayısının artarak neredeyse 3 milyona dayandığı bir sınavdan bahsediyoruz, alelade bir hazırlıktan ziyade sistemli bir hazırlık yapmalısın. İşte tam da bu yüzden 2 yıllık YGS LYS başarımı ve Sınavı-Yerim'deki 4 yıllık tecrübemi kullanarak oluşturduğum bir sistem var. Detayları burada anlatamam, seni yeni başarı sistemine davet ediyorum, yalnızca sınırlı sayıda öğrenci alıyoruz o yüzden elini çabuk tut derim ;)

 


2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

22 yorum:

  1. senin hatırın için onu sevmeyi denicem:) birde körfez tv diye bir platform var duymuşsundur bende kalan zamanda bütün konuları ordan dinleyip tekrar edeyim diyordum önerirmisin yoksa çok mu vaktimi alır? (körfez video demediğimin altını çizeyim:) çünkü bu bahsettiğim körfez tv körfez öğrencilerine özel üyelikli yani bence daha kaliteli diğerinden)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kaynaktan veya bu kaynaktan fark etmez, internetten videolu dersi kitaptaki konu anlatımına tercih etmek sizin kararınız; tek dikkat çekeceğim yer ise hangisinin daha faydalı olduğunu ölçüp biçip karar vermeniz gerekir.

      Şunu da ekleyebilirim, ekstra zor olan, ilkokulda görüp hiç çalışmadığım bazı Biyoloji konularını önce videodan dinleyerek; dinlerken özetini çıkarırdım. Sonra bir de konu anlatımlı kitaptan konuyu bitirirdim; özette eksik kalan notları tamamlardım. Sonra da soru bankası çözümüne geçerdim. Bu, en zor biyoloji konularının bile altından kalkılmasını son derece kolay yapar. Bu şekilde çalışıp da çok iyi öğrenmediğim tek konu yoktur ki bazısını bir ay sonra bile çok net hatırlar olmuştum.

      Sil
  2. Dediklerini uygulamaya başlıyorum hemen. Sanırım biyolojideki başarısızlığımın sebeplerinden biri de biyolojiden nefret etmem. Tavsiyelerinle netlerimin artacağına inanıyorum. Teşekkür ederim. İyi ki varsın! :)

    YanıtlaSil
  3. Deneme netlerim gittikçe dusuyor
    Nolur yardim edin bu sene kaznmaliyim süreyi bile yetiştiremiyorum çok kötüyüm.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha fazla bilgi verirsen yardımcı olmaya çalışacağım:) Son 5 deneme netlerini puanını, ve hedefini anlat. Bir de, bu düşmenin nedeni ne? Bunu oturup düşünmeni istiyorum, gerçek çözümü sen bulacaksın çünkü ben sadece tavsiye verebilirim.

      Sil
    2. bu sıkıntıyı bende yaşamıştım ve nedenini geç farkettim 1 seneme yazık oldu.( bende geçen seneye gayet güzel başlamıştım sonra sıram(netlerim) düşmeye başladı ama ben yine aynı bendim sene başında neysem yine oydum ve aslında sıkıntıda buymuş sene başında neysem o! hiç ilerleyememişim ben yerimde kürek çekerken başkalarının akıntısı beni geriye götürmüş sınav yaklaştıkça artan moral bozukluğuyla hep düştüm ve tabiki başaramadım.Belki sende benim gibi olmuşsundur diye paylaşmak istedim.Eğer seninde durumun böyleyse nasıl aşılır bilmiyorum çünkü ben aşamadım ve mezuna kaldım.Bu kısımda devreye Hakan girebilir:)

      Sil
    3. adım cemile en basında cok ıyıydı denemeler 80 netın altına düşmüyordum mattan yapadıgım soruları bos bırakırdım 5-7 cıksa cıksa max 2 yanlış çıkardı sımdı 10 u geckın bosum oluyor toplasan netım 60 kadar dustu ya bılmıyorum neden oluyor cozemedım.halbukı ben artık tarıh coğrafyayla bırazda ılgıleneyım dıe dusunurken olanlara bak. ben nıye oluyor ınanın bılmıyorum....

      Sil
    4. Bence 'sınav yaklaşıyor' düşüncesi kaygı yapıyor o da seni böyle 'netlerim düşüyor' yanılgısına itiyor. Sen ne kadar çalışırsan bu durumu o kadar lehine çeviririrsin. Biliyorum, zor olacak ama bunu yaparsan da istediğine kavuşacaksın :)

      Sil
    5. bılmıyorum ama tabı daha fazla calısıcam.ılgılendıgın ıcın teşekkürler bu arada su sınavda cıkabılecek kombo sorulardan soz etsen hıc fena olmazdı:)

      Sil
  4. ya biyoloji benim için pek sorun değil ama fizikte oldukça zorlanıyorm sizce fiziğe nasıl çalışılmalı gerçekten sinir bozuyo bir dersi yapamamak... yardımınız için şimdiden tşk ederm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fizik nasıl çalışılır yazısında anlatmış onu.

      Sil
  5. ben hedef olar 23 şubat YGS konuları bitecek diye yaptım son 1 ay soru çözümü yapacam sence dogrumu..

    YanıtlaSil
  6. ben bir türlü kalıtımı yapamıyorum dersleri kaçırdım ne yapabilirim sizce . yardımcı olursanız sevinirim biyolojiyi normalde çok iyi yapabiliyodum ama kalıtımı bir türlü yapamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuyu bitirip soru çözmen yeterli. Denemelerde direkt soru olarak geldiği için; yani konu eksiğin olduğu için yapamıyorsun, bu da 'bir türlü yapamıyorum' durumuna neden olmuş. Hemen konusunu bitir sorularını çöz. Denemelerde soru tipi çok olan bir konu, o yüzden hemen hepsini doğru yapmayı bekleme, zamanla olur.

      Sil
    2. teşekkürler ....

      Sil
  7. hocaam lütfen yardım edin çalışıyorum çalışıyorum olmuyor.internetten konu anlatımları dinleyip not tutuyorum ama soru çözmeye gelince 10 soruda 2-3doğrum anca çıkıyor nerde yanlış yapıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teste geçmeden önce daha fazla çözümlü soru çözmeyi dene.

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Biyolojiyi sevmeyebaşladıkça notlarımın yükseldiğini farkettim. Son dediğiniz sözler gerçekten basit ama gerçek. Verdiğiniz tavsiyeyi uygulayacağım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Ben biyolojiyi seviyorum konuyu anlıyorum ama bir türlü soruda istediğim seviyeye gelemedim inşallah bu seferde bunlari deniycem

    YanıtlaSil
  11. bu siteyi şimdi keşfettim gerçekten harika bütün yazılarınızı baştan aşşağı okuyorum bn 11. sınıf öğrencisiyim şimdiden çalışmaya başladım ve bu yöntemleri kesinlikle uygulamak istiyorum böyle bir şey yapmanız bize yardımcı olmanız çok güzel teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  12. üyelik çok pahalı değil mi ya satın almayı düşünüyorum ama bütçemi aşıyor bi miktar indirim olmaz mı ?

    YanıtlaSil