2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

8 Ağustos 2013 Perşembe

Öğle Uykusu ve Uyku Düzeni | Uyku 2

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Uykunun Önemi
Bayramın kutlu olsun :) Bayram çalışma vakti. Bu bayramda çalışmaya çalışmalısın çünkü 2 ay sonraki kurban bayramı tam çalışma mevsimine denk gelecek ve yine o bayramlaşma arası çalışma fikrinde olacaksın o yüzden bu bayram ona da hazırlık için çalışmana bak :)

Şuradaki ilk yazıda kahve içimi - uyku dengesi üzerine konuşmuştuk. Bugün de Öğle Uykusundan ve Uyku Düzeninden bahsedeceğiz.


Öncelikle sana öğle uykusundan ve az kişinin bildiği faydalarını anlatayım.Birkaç alıntı ile başlayalım üstüne birkaç bir şey de ben ekleyeyim:

NTV'den alıntılar:
Öğle uykusu vücuda ne gibi yararlar sağlar?
Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.


* Öğle uykusunun süresi ne kadar olmalı?
Çocuklar yaklaşık 1-2 saat öğle uykusuna ihtiyaç duyar. Erişkinler içinse 15-20 dakika yeter. Ancak bazı insanlar geceleri dahi uyuyamaz. Bu tip insanlara öğle uykusu kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü gündüz saatlerinde kısa bir süre dahi uyusalar, gece uyumaları çok daha zorlaşır. 

İlk paragraftaki her kelimeye katılıyorum. Öğle uykusu uyuyup kalktığında yeni bir güne başlıyor gibi olursun sabahki ve dünkü yorgunluktan iz kalmaz. Burada çok önemli 2 mevzu var, ilki öğle uykusunun süresi, ikincisi de yasak saatler dediğim vakit.
Öğleyin uyku süresi: Bu konuda çok çok farklı sözler var. Öğrenci yaşındakiler için kimisi diyor 15-20 dakika kimisi 40, kimisi 2 saat. Bu konuda katıldığım görüş; Öğle uykusu 20-25 dakika civarında olmalı, 40 dakikayı da geçmemeli, 40 dakika geçilirse derin uykuya geçilir. Ben 2 saat de uyudum 20 dakika da. En doğrusunun da 20-40 dakika arası uyku olduğuna karar verdim.

Yasak Saatler, bu adı verdiğim gün içinde uyunması yasak olan saatlerdir :) Çünkü bu saatlerde uyursan  uyandığında hiç uyumamış gibi olursun ve baş ağrısı ile kafa sersemliği de cabası olur.
Yasak saatler hangi saatlerdir? Yerel saatte örneğin;
Güne 05:59
Öğle 13:13
İkindi 17:01
Akşam 20:14
Yatsı 21:44 diyelim. Öğle saatleri 13-17 arası iken Yasak saatler 17-20 arasıdır. 

Uyku düzeni de başta programına uymak için sağlaman gereken bir şeydir. Uyku düzenini bozmak gereksiz yere stres yapar ve performansını etkiler. Günlük kaç saat uyuyalım? diyenleriniz var, 12. sınıfsanız muhtemelen 4-7 saat arası uyuyorsunuz, 'az uyumak istiyorum ama yetersiz geliyor' diyorsunuz, mezunlar ise 7-8 saat arası uyuyor. Genel anlamda 7-8 saat uyuman senin için en iyisi. Az uyuyarak kazandığını düşündüğün vakti çalışarak geçirmezsin ve az uyuduğun için çalışman da pek bir şeye benzemez, üstüne vücut düzenini bozar ve bağışıklığını da zayıflatırsın sırf az uyuduğun için. O yüzden uyku düzenine ve uyku saatine dikkat etmelisin.

Bugünlük bu kadar, bayram yazısı diye hem çok uzatmadım hem çok kısa yazmadım, birçok konudan bahsettik, iyi çalışmalar :)



UYKU Serisinin Diğer Yazıları

Uyku 3 -"Sadece aptallar 8 saat uyur"
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

9 yorum:

  1. bu hafta açıklanmaz,haftayada kalmaz gibi birşey oldu hocam son söz:)

    benim sorum ise şu. siz öğle uykusu düzenine nasıl geçtiniz. yani en başta direk kafayı yastığa koyunca gitme ihtimaliniz düşük gibi:)
    ben uyumaya çalışıyorum. 1 saatte anca dalıyorum. bu düzelir mi yoksa yapım uymuyo diyip bırakayım mı.
    sonuçta 25dk uyuycm diye 1 saat uğraşırsam bi anlamı kalmaz gibi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle olmuş :D
      Sen hareket etmeden bir 10 dakika sabit dur, büyük ihtimalle uyursun. O da olmuyorsa 30 dk önceden bir kase yoğurt ye, o da olmuyorsa yatmadan önce yarım saat kitap oku, bitmeden uyumuş olursun ;)

      Sil
  2. Ekşi sözlükte etkin uyuma isimli bir başlık var sadece ilk mesajı bir okumanızı tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba .. Ben size dershane konusu hakkında danışacaktım . Evim bulundugum ilin merkezine bir saatlik mesafede ve dershaneler de o çevrede . Sizce bu durumda dershaneye yazılmayıp deneme sınavları ile anlaşıp evde ve kütüphanede düzenli bir şekilde çalışıp matematik ve geometri sorularını da matematik öğretmenine sorarak işi götürmek mi mantıklı yoksa dershaneye yazılıp günde iki saatini yolda harcayıp üstüne yorgun olmak mı ? Sizce dershanesiz yeteri kadar kaynakla dediğim şekilde ilk on binlere girebilir miyim ? mezunum bu arada . Cevabınızı bekliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. On binlere girip girmemek dershaneye bağlı değil. 12. sınıfda 9 ay dershaneye gittim. Mezuna kalınca 6-7 ay anca gitmişimdir. İlk sene 49 bin ikinci sene 3 bin 400.

      Aradaki farkı doğuran kendi eksiğini bilmen ve eksiği kapatıp bir de sıkıca yamalayacak kadar çok çalışman.
      Dershane hakkında Dershane Gerekli mi ve Mezunlar İçin Dershane seçimi yazılarını oku, sorun olursa sorabilirsin.

      Sil
    2. önelikle teşekkürler .. Bütün konularınızı okudum ama sizden ayrıca tavsiye almak istemiştim bence git yada gitme şeklinde falan

      Sil
    3. İşte Git veya Gitme demem seni yanlış yönlendirmekten başka bir şey olmaz. İradem var kendimi düzene sokabilirim dersen gitme, iradem zayıf dersen git. İşin en özeti bu :)

      Sil
    4. Peki teşekkürler :)

      Sil