2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

4 Ağustos 2016 Perşembe

Sınava Tekrar Hazırlanmak

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
sınava tekrar hazırlanmak
İyi kötü bir yılınızı geçirdiniz ve sınava tekrar hazırlanmayı düşünüyorsunuz. Bu durumda olanlar için mezuna kalmak ile ilgili birkaç yazım olmuştu (Mezuna Kalmanın İyi ve Kötü Yanları, 12. Sınıf vs. Mezun, Mezunlar için Dershane Seçimi). Bu yazıda ise sınava tekrar hazırlanmaya karar verenlerin yani mezunların sınava nasıl çalışacağını konuşacağız. Neyi ilk hazırlanışınızdan farklı yapmalısınız?

Sıralamanız kaç olursa olsun artık bir sınav tecrübeniz var. Sınavın denemelerden ne kadar farklı olduğunu (ya da olmadığını), sınav ortamında birebir deneyimlediniz. Sınav rutini oluşturduysanız (Sınav Psikolojisi Yöntemi) eğer, bu konuda avantajlıydınız. Diğer önemli avantajınız ise her konu hakkında bir şeyler, bazı konularda pek çok şey biliyorsunuz. Bu da sizin sınav çalışmanızı, yeni başlayan birinden daha farklı yapacağınız anlamına geliyor.

Size sağlam bir sınav reçetesi hazırlayalım. 

 

YGS mi LYS mi?

Sınava yeni başlayanlar için önce YGS'ye çalışmayı, okulda görülenleri sağlam bir şekilde anlamayı ve sağlam LYS konularını bitirmeye çalışmalarını önermiştim. Siz sınavdan yeni çıktığınız için amacınız öğrendiklerinizi taze tutmak ve eksiklerinizi kapatmak olacak. Bu yüzden hem YGS hem LYS çalışmalısınız.

Tekrar Yapmak

İkisini birarada götürmek çok daha fazla yük demek biliyorum ama bunu ne kadar başarırsanız sınavınız o kadar rahat geçecek; hem bu sefer artık kazanmak zorundasınız. Öncelik tekrar yapmakta olacağı için ve "tekrar" kelimesi hepimiz için sıkıcı olduğu için tekrarı nasıl yapacağınızı anlattığımı hatırlayın. Önce konuyu 5-10 dakikada tarıyorsunuz, özet çıkarmışsanız ona bakıyorsunuz, sonra 20 soru çözüyorsunuz. Eğer yanlış sayınız 3'ten azsa sorun yok ama daha fazlaysa yakın bir zamanda bir tekrar testi daha çözün. Yanlışlarınızı hemen konudaki ilgili kısma bakarak düzeltin.

Deneme Çözmeli mi?

Sınava ilk kez hazırlanıyorsanız deneme çözecek seviyeye gelene kadar pek çok konuyu bitirmiş olmanız gerekiyor. Ama siz her konudan bir tutam biliyorsunuz ve denemeler genel tekrar için idealdir. Haftalık olarak her dersten 1 bölüm denemesi ya da haftalık 1 deneme çözebilirsiniz. Şimdiden süre tutmanızı önermem.

Mezun Senem Nasıl Geçecek? - Mezun Psikolojisi

Sınava hazırlanırken sene boyunca pek çok zorlayıcı durumla karşılaşacaksınız ve çalışmanızı sağlıklı bir şekilde sürdürmek için bunlara hazırlıklı ve dayanıklı olmanız çok önemlidir. Bu yüzden burada biraz detaya gireceğim.

Mezunlara pek iyi davranılmadığını anlatmıştım. 18-19 yaşında bir işsiz gözüyle bakılır size. Ama dünyadaki en önemli şey sizin kendinizi nasıl gördüğünüzdür. İster mezun olun ister ilk defa hazırlanan, etrafın söylediklerine çok fazla kulak astığınızı görüyorum. Yapamazsın dediler, yaz git dediler, bir şey değişmez dediler, ikinci seneye kalanlar yapamıyormuş, bir aksilik çıkarsa ne yapıverirsin diye. Siz de hemen inanıyorsunuz bunlara. O insanların kaç tanesi sizin hedeflediğiniz yeri aklına koymuş da başarmış bir düşünün. İnsanların size söyledikleri, kendi sınırlarıdır sizin değil. Size kendi hikayemin daha önce anlatmadığım bir kısmını paylaşayım.

Lise hedefim bir anadolu lisesiydi. Nedeni de abimin orada okuyor olmasıydı, onun "sınırını" kendime edinmiştim. Sınavdan 0,2 eksik puan alınca oraya giremedim. Herkes öldü bitti. Hayatım bitmiş miydi yani? Başarısız bir insan mıydım artık? Hayır, tam aksine ne kadar değerli ve farklı biri olduğumu biliyordum. Dershaneye gittiğimde sıralamaları deneme puanına göre yapıyorlardı ve ben en iyi sınıfa girdim. 15 öğretmen liseli arasındaki tek düz liseliydim. Yetindim mi, asla! Sonraki denemelerde 15 öğretmen liseliyi arkasında bırakıp en tepeye yerleşen düz liseliydim :) Bilin bakalım bunları başarmamı sağlayan neydi. Her şey sizin kendinize bakış açınıza bağlı.

Üniversite seçimimde de abim gibi İzmir'i istemiştim. Ama aslında çok daha iyisini hak ettiğimi biliyordum. İlk sene hedefim 20 bin iken 50 bininci olup kendimi kahretmek yerine hedefimi 5 bine çektim, ve 3 bine girdim. Ben eşsiz biri değildim sadece kendi değerimi biliyordum. 

Başkaları önce yapamazsın dediler. Sınava girdiğinde bir aksilik olur iyice düşersin dediler. Yaz tutan bir yeri git dediler. Üniversiteler arasında fark yok dediler. Onları geçmen imkansız dediler. Mezuna kalıp salaklık yapmışsın dediler. Bunu diyen insanlar ben YGS'den çıktığımda binaya posterimi asıyorlardı :)

Bu konuda aynısını senden bekliyorum. Mezuna kalma kararı vermek de, tekrar tekrar aynı konulara çalışmak da çok zorlayıcıdır. Yıpratıcıdır. Ama sen kalbinde gerçekten orayı istiyorsan, her şey ona bağlıymış gibi düşünür ve hareket edersen, gerçekten başarırsın. Ben de çıkıp burada senin hikayeni anlatırım.

Eğer bu blogdan alacağın tek bir şey varsa o da kendine inancının her başarıyı getireceğidir...


Kendine inanç, YGS LYS Başarı Piramidi'nin en üst kısmını oluşturur ve başarının habercisidir. Kendine inancını ve çalışma sistemini çok iyi düzeye çekmen için hazırladığım Başarı Piramidi'ni öğrenmek için tıkla.

2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

6 yorum:

  1. Her şey kendimize inanmaktan geçiyor.

    "Bir hayalin varsa onu korumalısın, insanlar kendi yapamadıkları şeyleri senin de yapamayacağını söylemek isterler." Umudunu Kaybetme/The Pursuit of Happyness

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar sınavıyerim. Öncelikl3 sınav senemde bana eşlik etmiştin, tekrar buraya uğrayacağımı düşünmezdim. Geçen sene iyi bir üniversitenin istemediğim bir lisans bölümüne yerleştim ve bölümden memnun değilim. Bu sene tekrardan hazırlanmayı kafaya koydum fakat yaşım 20 oldu ve arkadaşlarım bu sene 3.sınıfı bitirecekken benim yeni bir üniversite için sınava girecek olmam moralimi bozmuyor değil. Sence nasıl yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınavdan sonra hemen unutmak ha!

      Şaka bir yana, şuanki hayatından memnun değilsen ve bunu değiştirmiyorsan sorumlusu sensin. Herkesin farklı bir hayat hikayesi dolayısıyla farklı bir gelişim süreci var. Her ne kadar bize hayat bir yarışmış gibi gösteriliyor olsa da bu her zaman için doğru bir yaklaşım değil, hatta bu, çoğu zaman insanları gereksiz yere strese sokuyor.

      Okul öncesi eğitim al, okula erken başla, her sınıfı geç, en iyi notla geç, en iyi liseye gir, en iyi üniversiteye gir, en iyi işe sahip ol, en iyi eşe sahip ol, en iyi çocukları yetiştir vesaire... Tüm bunlar üzerimizde gereksiz ağırlık yapıyor.

      Söylenen bu olsa da hiçkimse bunu uygulayamıyor. Çünkü hayatta A noktasından B noktasına düz çizgi çekerek gidemezsin.

      İstediğim liseyi kazanamadığımda "Ah vah öldüm bana çizilen yolda gidemedim" demedim. Aynı şekilde üniversitede de öyle. Dedim ki madem ki ben ölesiye istiyorum madem ki sistem bu, ben bu sistemi istediğim gibi kullanıp (sağlam çalışma teknikleri, regülasyon teknikleri vb.) istediğim sonucu elde edeceğim, nokta.

      Yaşın istersen 52 olsun, eğer sen ne istediğini biliyorsan (ki çoğu insan bilmiyor) onun için çabala. Başkalarını memnun etmek zorunda değilsin. Hatta bırak başkaları rahatsız olsun. Bu senin diğerlerinden farklı biri olduğunu göstersin.

      Aramıza tekrar hoşgeldin, iyi çalışmalar!

      Sil
  3. Yazılarınızı yeni gördüm ve çok beğendim.Sizin başarılarımız kutluyorum ve devamını diliyorum. Aklıma takılan konu mesleğiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenci, yazılımcı ve girişimciyim :)
      www.hakaneroztekin.com 'dan beni tanıyabilirsiniz.

      Sil