2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

1 Temmuz 2013 Pazartesi

Sınavı Nasıl Yedim?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Her gün yeni bir yazı eklemeyi planlıyorum. Tabi isteğe bağlı olarak, benim değil sizin ^^

Sınavı Nasıl Yedim?

Elbette uzun soluklu bir süreçti. Ne olursanız olun, ister mezun ister 12. sınıf, hatta 6'ya 7'ye 8'e de gidiyor olabilirsiniz. Sınavların adı farklı da olsa hazırlık süreci ve yaşanan sorunlar aşağı yukarı aynı.

Bu yazımda şu bahsettiğim 'merak ettiren sonuç'larımı paylaşacağım.

İlk girişimden sonuçlar:
2012-YGS:
YGS LYS ileri çekme

2012-LYS: 
Sınav Sonucu


Bu da ikinci girişimden sonuçlar:
2013-YGS:
YGS LYS Rehberlik

2013-LYS:
Sınav sonucum
2013-ÖSYS:
Sınav Sonucum

Umut ediyorum ki daha iyisini yaparsınız. Hedefiniz neresi olursa olsun blogdan mutlaka
faydalanacağınıza eminim.
Bu yazılık bu kadar. Sorularınız olursa çekinmeden sorun :)

2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

42 yorum:

  1. Nasıl başlamamız gerektiği konusunda bilgi verebilir misiniz yaz tatili için mesela?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün onunla ilgili konuşacağız :) Bir de ekstra yazı olacak

      Sil
  2. ben de mezuna kaldım. temelim var baya, pratiğim pek yok. (tmyim )

    sence dershaneye gitmesem olur mu ?

    YanıtlaSil
  3. Sa hocam yazını forumdonanimde gördüm linke tıkladım ve şimdiki halimi gördüm.Bir kaç sorum var ama öncelikle biraz kendimden bahsediyim.

    Hocam bu sene sınava girdim.Özel bir lisenin anadolu bölümünden mezunum oldum bu sene.Özel bir okuldan okumama rağmen 12. sınıfa gelene kadar sınavdan bi haber geçirdim yılları.

    12 sınıfa gelince bi telaş heyecan felan ygs ye çalışmaya başladık şöyle anlatıyım YGS MATEMATİK ten sadece 1 tane 300 sayfalık kolaya yakın orta bir soru bankası bitirdim.Diğer derslerde GEOMETRİ , FİZİK , KİMYA , BİYOLOJİ felan filan hiçbirinden bi soru bankası bile bitiremedim sağdan soldan öğrendiklerimle girdim sınava.

    Fazla uzatmayayım ygs den SAYISAL:35.000 EŞİT AĞIRLIK:29.000 olarak bi sıralama aldım.İstediğim yeri felan tutmuyordu neyse lys de yükseltiriz kervanına bende katıldım :)

    Şunuda ifade edeyim ygs öncesi hiç lys çalışmadım ygs - lys arasında zaten 2.5 ay var.Durumlar böyle oluncada lys yi de bıraktım hiç çalışmadım desem yeridir.

    Lys ye girdik SAYISAL:50.000 geldi zaten bi hedefimiz yoktu sonradan bi fizik tedavi gibi bi hedef koymuştum böyle bi sıralama gelincede herşey bitti mezun olarak hazırlanmaya karar verdik.

    Aslında anlatmak istediğim sınavı hiç ciddiye almadım dershaneye gitmedim sürekli çalışırken kopmalar oldu aylar süren...

    Neyse başdada dediğim gibi sizin yazınızı gördüm ve puanlara baktım gerçekten birebir benimle tutuyor sizde mezun olarak hazırlanmışsınız bizlere tavsiyeleriniz nedir , nasıl bi çalışma yaptınız , çalışma temponuzu nasıl ayarladınız bunlarla ilgili sizden detaylı bir yazı rica ediyorum :)

    K.bakmayın çok yazdım ama olumlu , olumsuz değerlendirmelerinizi bekliyorum.Bloğunuzun kalıcı olması temennisiyle hayırlı akşamlar cevaplarınızı bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladığım kadarıyla blogtaki yazıları daha okumamışsın. Yazılarda hep yaptığım şeyleri anlatıyorum. 'öğrenci çalışmalıdır' değil de 'ben şöyle çalışmıştım, sana da öneririm.' şeklinde yazıyorum.Kendi çalışmamdan daha detaylı olarak bahsetmeyi düşünüyorum ileriki yazılarda.

      Bunun dışında, senin de farkettiğin gibi sonuçlarımız baya benziyor. Dahası ben de 12. sınıfta sınava birkaç ay kala salmıştım dersleri oyunlara dalmıştım ki dershane deyip oyun oynamaya gittiğim bile çok olmuştur.

      Sonuçların gayet iyi. Benim kendi çalışmamı anlattığım yazılarımda ygs şu kadar lys şu kadar çalışın dediysem de sen bunu kendine uyarlayıp lys'ye biraz daha ağırlık vermelisin.

      Sil
    2. Hocam çok teşekkür ederim yazınızı ve bloğunuzu gece vakti bulduğumdan pek yazılarınızı okumaya vaktim olmadı.İnş. okuyunca tekrar tekrar mesajlar yazıcağım :) hayırlı günler.

      Sil
  4. hocam ben üniversite 2. sınıfa geçtim, imalat mühendisliği okuyorum fakat üniversitemden memnun değilim. bu sene bir delilik yapıpta sınava yeniden mi girsem diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam delilik işi değil bu biliyorsun. Geleceği de görerek iyice düşünerek karar vermen gereken bir şey. Hazırlananların çektiklerini görüyorsundur, ki kendinden de biliyorsundur :)
      Tamamen kendi kararın bence başkasına danışmamalısın. Yine de karar verip de tekrar hazırlanırsan buradayım

      Sil
  5. sınavı gayet güzel yemişsiniz tebrikler :) şu konuda tereddütlerim var mezuna kalmış biri olarak soru tipleri oldukça farklı geldi bu yıl önümüzdeki yıl da böyle olursa emeklerim boşa gidecek gibi hissediyorum nasıl bi yol önerirsiniz ? teşekkürler şimdiden oldukça yararlı ve samimi bi platform olmuş bu arada .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğinde haklısın, hani sorarlar ya ÖSYM'nin soru tipine en yakın deneme? Cevabı her zaman 'hiçbiri' olur :) ÖSYM her sene değişik tipte sorular getiriyor, burada önemli olan o soru tipini ilk defa görüyor olsan bile kavrayabilecek hale gelmen ki bu yolda 2 avantajın var; 1) Farklı tipteki sorulardan çokça çözersen (ki bir dersi birden fazla kaynaktan takip ederek bunu yapman mümkün) yeni soru tiplerine açık hale gelirsin.
      2) Ne kadar farklı da olsa bulunması çok zor olan sorular sormaz ÖSYM.

      Sil
  6. bende bu sene mezuna kaldım ve seninle 2012 yılı sonuçlarımız neredeyse aynı inş. 2013 lerde aynı olur ben ilk 15k da olsam yeterli hedef İTÜ-İNŞ. :))(ADIMIZDA AYNI TESADÜFE BAK :D )

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar,
    Ben de bu yıl mezuna kalanlardanım. Kardeşim de sbs'ye hazırlandığından dersaneye gitmeyi düşünmüyorum. Hedefim Boğaziçi Yönetim Bilişim Sistemleri. Ancak bölüm YGS6'dan yerleşim alıyor. Bütün yıl sadece YGS hedefleyen birisi için önerileriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece YGS hedefliyorsan full YGS çalışmalısın. Puan dağılımına göre dersleri öncelik sırasına koyup o sıraya göre konuları çabucak bitirmelisin.

      Sil
  8. mezuna kalma başarı hikayenizi ve tavsiyelerinizin olduğu linki atarmısınız

    YanıtlaSil
  9. Ufff, azme bak! Arada baya bir fark var haa.
    Demek ki çalışınca oluyormuş. Bunu bir kere daha anladım.
    Ahhhh! Bilgisayar Mühendisliği mi?!?

    YanıtlaSil
  10. Mezun olarak ilk girdiginiz denemelerde ekim kasım gibi kaç puan alıyordunuz ?

    YanıtlaSil
  11. Mezun olarak girdiginiz denemelerde ekim kasım gibi kaç puan aliyordunuz?ne zaman belirgin bir puam artışı oldu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk denemede 108 net çıkartmıştım, kendine karşılaştırmak için soruyorsan bu net, deneme kalitesine göre değişir. 108 civarıysan iyi fakat daha düşükse bu bağlayıcı bir şey olmasın.
      Konuları bitirmek üzere olduğunda artış olur. Biraz daha detaylı açıklayacak olursam, 2 artış yaşarsın; İlki ilk denemelerden sonra belirgin soru tiplerini çözmeyi öğrendiğinde, diğeri de konuların tamamını bitirmek üzere olduğunda/bitirdiğinde. İlk denemelerdeki artıştan sonra sen sürekli konu bitirdiğin için belirgin bir artış görülmez bu normal bir süreç olacak tedirgin olma, şimdiden söyleyeyim.

      Sil
    2. Ben de mezunum geçen yıl 23bindeydim mf3 de
      Tıp istiyorum bu yuzden mezuna kaldim. Dershane nin aylık denemelerinden 435 ve 444 aldım ama daha zor denemelerden 380 410 alıyorum. birde cok dikkasizlik yapıyor um konularım gecen sene bitti ygsde de sınav heyecanı kaybettirdi383 aldim.sizinde yuksekpuan alip belli zamanlar çok dusuk puan aldigiz oluyormuydu

      Sil
    3. Elbette oluyordu. Senin puanlarını aldığım zamanlarda bir denemede neredeyse yarı yarıya yapmıştım; sonuç olarak tepkim ise bu sonucu o kadar ciddiye almamak olmuştu, bunu yapınca sınav değil ben kazandım, o denemelerin öğrettiği tek şey daha çok çalışmam gerektiğiydi ve bunu bilmem bana yetti :)
      Sınav heyecanı konusunda da bir psikiyatra gidebilirsin.

      Sil
  12. çok iyi ya.. keşke bende bu yıl böyle yapabilsem ama..

    YanıtlaSil
  13. Ya gerçekten bn 200 puan civarı yapıyorum bn napıcam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıfırdan öğreten kitaplar var onlardan başla ve giderek zorluğu arttır. Gerçekten, "gerçekten" puanını dert ediyorsan çok çalışman gerektiğini bilir ve çalışırsın ve ben inanıyorum ki sen kazanmayı gerçekten istiyorsun.

      Sil
  14. selam betül ben.geçen sene 19bin deydim bu sene Tıp için tekrar hazırlanıyorum fem dershanesindeyim
    Zaman denemelerinde 120 netlerde takılıp kaldım ama kendi yaptıgımda 140 bile oluyor. ki ben daha fazlasını istiyorum
    nasıl yükseleceğim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen konularını bitir, programını takip et, sınava 1 ay kalınca da soru çözümüne yüklen. Son 1 ay istediğin netleri göreceğin ay :) Sınav sonucun çok iyiymiş bu sene daha gayretli çalışarak rahatlıkla elde edebilirsin tıpı.

      Sil
    2. Ygs türkçe mat fen bitti sostali detayli olmayacak sekilde biliyorum yani kısacası konular bitti 😟

      Sil
    3. Ve açıkcası hala bi programım yok 😯

      Sil
  15. Matematik netim 30 35 arasında degisiyor.bunu nasil yukseltebilirim.gecen yil fem konu ozetliyi ve dershane kaynaklarimi ve fem kapsülü çözdüm. Bu yılda dershane kitabim yaprak testler + fen bilimleri ve körfez matematik denemeleri cozuyorum.gecen yıl sureyi yetiştirememistim o yuzfen matematikte 26 soru isaretledim 25 dogru geldi.bu sene 35 ustu yapmak istiyorum sizce ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde yaptığın denemelerde istediğin neti bulup okuldakilerde o nete ulaşamıyorsan evdekilerin zorluğunu arttır. Yok, ikisinde de bulamıyorsan daha fazla soru çözmelisin; deneme ve soru bankası tipi.

      Sil
  16. umutsuz vaka23 Ocak 2014 13:11

    S.a hakan kardes, ben gecen sene mezun oldum okuldaki durumum cok iyiydi ,herkes benden boyle yuksek yerleri bekliodu, sinava girdim hem kendi hayallerim yikildi hem hocalarimin , hemde ailemin sonuc 2 yillik bi universiteye yerlestim bu sene tekrar sinava gircem ins kazanirim istedigim yeri ama ya yine yapamazsam die derslere calisma istegim kalkti,, ama sizin gibileri görünce tekrar calisma azmi gelio.neyse diyecegm Allah sizlerden razi olsun , Allah herkese istegi yeri kazanmayi nasip etsin.cok umutsuzum cokk...

    YanıtlaSil
  17. sa hakan tebrik ederim azmin ve başarın için bende bu sene sınava girdim fakat matematigim 0 oldugu için ve calısmadıgım için hiç güzel bi puan alamadım bu sene tekrar denicem matematikten en az 20 25 net cıkarabilmem için ne önerirsin matematikte gerçekten kötüyüm ygs fem simetri aldım cözmekte zorlanıyorum onu daha rahat cözebilmek için antremanlarla matematik 2 ve sıradışı analliz kitabını önerdiler senin gibi zeki ve degerli kardeşimizin fikriin almak istedim senin önerin nedir şimdiden teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıfır kitapları, kolay matematik kitapları var onlardan başlayabilirsin. Karekök iyidir. Yalnız kitabı almadan önce 5 10 dakika sorularına mutlaka göz at. İlk sayfalara bak soruları nasıl, çözebilir misin? Hatta bir iki tane de çözmeye çalış, bilmediğin bir konunun sorularına bak nasıl zorluk olarak, diye. Uygunsa al :) Matematik için Kitap Önerileri yazısına bakabilirsin.

      Sil
  18. İyi Günler Hakan Hocam.Sitenizi bayadır takip ediyorum çok yararlı oluyo cidden.Hocam Kısaca kendimden bahsedeyim 12. sınıf olarak Ygs girdik işte sıralamam 280 bindeydi (ygs girmeden bir ay önce de çalışmayı bırakmıştım esasında.çünkü olmuyodu).annemin işe başlayıp küçük kardeşimin bana kalması baya zor oldu.Dertli ev hali Hakan Hocam.Neyse "Mezuna kaldık dedim artık"Lys girdik falan hocam sıralamam 150 bin küsür oldu.Durum ortada yani Yazdan beridir de sıkılmayacak şekilde çalışıyorum Ygs matematik ve türkçe .Kafam karışık hocam ne yapacağımı bilemeiyorum bazen.Büyüklerimin Dediklerine her zaman uyarım sizden benim için bi tavsiye istiyorum.Kolay Gelsin Hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz boyunca ders çalışmış olman büyük avantaj. Anladığım kadarıyla kafanı karıştıran şey hangi dersi çalışacağını bilememen. Çözüm çok basit, bir program yapmak. Ama ayaküstü hazırlanan, rehber hocanın veya matematik hocanın hazırladığı değil, senin kendi hazırladığın program. Bununla ilgili bir yazım var bu konuda sana çok faydalı olacak :)

      Ek olarak, programı yaptıktan sonra çalışma saatini arttırmada veya programa uymada sorun yaşarsan bir de İrade yazısındakileri dene.

      Sil
  19. Ya ben TM öğrencisiyim mezun olan ve inatla ders çalışmayıp son iki ay kala üniversite aşkıyla yanıp tutuşan anormallerdenim ama gerçekten başarmak istiyorum matematikten sıfırım denebilir şuan ortalama 65 net civarında yapıyorum sizce ne yapmalıyım dershaneye ara verip yüklensem nasıl bir sonuç alırım dersiniz????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dershaneye ara vermeni önermem eğer konu eksiğin varsa, zaten kendi başına pek çalışmıyorsan dershaneyi bırakırsan daha da çalışmazsın. Önce hedefini, hangi üniversiteyi istediğini belirle, sonra ona göre kendine net hedefi koy (130 net mesela), ders ders eksik olduğun konuları belirle onları kapatmak, tekrar etmek ve diğer konuları tekrar etmek üzere bir program hazırla kendine. Sayfadaki Başlangıç ve Geliştirme kategorilerindeki yazılar sana bu konuda yardımcı olacaktır.

      Sil
  20. Merhabaa, ben bu sene ygs de 86 bin ve lys de 56 bine cektim dis istedigim icin 2.seneye kaldim. Lys konularina daha fazla hakimim ve daha iyi biliyorum. Sizce ygsden mi calismaya baslamaliyim lysden mi??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınav henüz geçtiği için bütün konulardan tekrar testi çöze çöze eksiklerini kapatmaya gidebilirsin. Tekrar testleri de şu şekilde olur mesela; Günde 3 saatini sıradaki dersin her konusundan birer test çözmeye ayırabilirsin, her gün bir ders. Böylece eksiklerini görür, unuttuklarını da hatırlarsın. Kalan zamanda da YGS ve LYS'deki eksiklerinin üzerine git.

      İyi çalışmalar!

      Sil
  21. Hocam merhaba , ben bu sene ygs ogrencisiyim yazilarinizin nerdeyse hepsini okudum ve bazi sonuclar cikardim tabi ki aklimda sorular kaldi . Esit agarlik ogrencisi oldugum icin fen i fazla yapamiyorum . En son girdigim turkiye dereceli deneme sinavinda kendi alanimda ilk 10 binde idim. Ancak fen de yapmak istiyorum ne zaman ve nasil calismaliyim ? Netlerimi soylemem gerekirse turkce 35 mat 30 sosyal 37 ve fen de e yuksek 5 olabiliyor , simdiden tesekkur ederiiimm ...

    YanıtlaSil
  22. Hocam merhaba , ben bu sene ygs ogrencisiyim yazilarinizin nerdeyse hepsini okudum ve bazi sonuclar cikardim tabi ki aklimda sorular kaldi . Esit agirlik ogrencisi oldugum icin fen i fazla yapamiyorum . En son girdigim turkiye dereceli deneme sinavinda kendi alanimda ilk 10 binde idim. Ancak fen de yapmak istiyorum ne zaman ve nasil calismaliyim ? Netlerimi soylemem gerekirse turkce 35 mat 30 sosyal 37 ve fen de en yuksek 5 olabiliyor , simdiden tesekkur ederiiimm ...

    YanıtlaSil
  23. abi bize öyle bir şey söyle, biz de yapalım ki sınavın yöntemi olsun. Seni geçelim, yani aslında ulaşmak istediğimiz yeri fazla ters yöne gitmeden bulalım.

    YanıtlaSil