2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

2 Şubat 2017 Perşembe

Sınava 1 Ay Kala Nasıl Toparlanır?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
İyi kötü bir şekilde sınava 1 ay zaman kaldı. Bunu ister YGS öncesi ister LYS öncesi okuyor ol ister sınavlara gelecek sene girecek ol, eğer "1 ayda nasıl toparlanır" fikri aklından geçiyorsa bil ki kırmızı alarm çalmaya başlamıştır. Eğer "nasıl yetiştiririm nasıl toparlarım" kaygısında değilsen bile böyle bir durumun farkında olabilmen için bunları okumalısın.

Önce şu soruları kendine sor:

  • Şuan ortalama kaç net yapıyorsun? 
  • İstediğin sıralama tam olarak neresi? 
  • O sıralama için kaç net daha yapıyor olman gerekiyor? 
  • Netlerinin istediğin yerde olmamasının sebebi konu eksikliği mi, dikkat eksikliği mi? 
  • Netlerin bir yükselip bir düşmesinin sebebi sınav kaygısı mı? 
  • Konuları sınava minimum 3 hafta kala tamamen bitirmiş olacak mısın? 
  • Sınav yaklaştıkça kaygın artıyor mu?

Bu soruların herhangi birinde bir olumsuz cevap varsa "nasıl toparlarım" konusunda yardıma ihtiyacın var demektir.

Sınava 1 Ay Kala "İdeal Durum" Nasıldır?

İdeal durumda YGS'ye 30 gün kala tüm YGS konuları ve en kritik, en çok soru çıkan LYS konularını bitirmiş olmalısın. Ardından 30 gün boyunca her sabah erkenden aynı saatte uyanır, kahvaltıdan sonra bir denemeni çözer, gün boyunca da yanlış sorularının doğrusunu öğrenir üstüne birkaç branş denemesi ve hep yanlış yaptığın konu varsa ondan ekstra birkaç test çözersin.
Eğer bu çizgide ilerliyorsan çok da kaygılanman gereken bir durum yoktur.

İdeal Durumda Değilsen...

İşte o zaman harekete geçmen ve gerçekçi olman gerekir. Dün nasıl bir çalışma yaptığına bak. Bir de dünden öncesine. Yetiştirememe kaygısı yüzünden çalıştığın saatleri de tamamen verimsiz mi geçiriyorsun bir düşün. Gün boyunca on dakika ancak mı çalıştın yoksa beş saat masada oturup koyunları mı saydın?

İdeal durumda değilsen üzerinde bir baskı olur ama sen bunu 100 katına çıkarırsın. Yani hem sınav çalışmalarını yetiştiremeyeceksindir, hem yüksek net yapamayacaksındır hem de yeterince iyi çalışamıyorsundur. Bu noktada yapman gereken kritik bir hamle vardır. 


Beklentilerini gerçekçi düzeye çekmek.


Yükselişin Dört Atlısı

- I -

Ne demek istiyorum? Eğer şuan 70 net yapıyorsan (70 net bir örnek, bunu kendine uyarla) ve bir ay sonraki sınavda 140 net yapmayı hedefliyorsan, ama ideal durumda değilsen bir durup düşünmelisin. Eğer 140 neti hedeflemek, ders çalışırken aklına sürekli "nasıl yetişecek" düşüncesini getiriyorsa, seni stresli bir hale sokuyorsa beklentini gerçekçi düzeye çekmen, başarılı olman için olmazsa olmazdır. 110 neti hedefle. Bunu kabullen. Kabullenmek belki 1-2 gününü alır ama çalışırken üzerindeki baskıyı alır. 110 net çıkarsan da istediğin sıralamayı elde edecekmişsin gibi düşün.

- II -

Yazının devamını okumak için Sınavı-Yerim ÖZEL üyesi olmalısın. Sınavı-Yerim ÖZEL üyesi olmak için tıkla.
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder