2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

30 Ağustos 2016 Salı

5 Adımda Ders ve Eğlence Nasıl Dengede Tutulur?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Ders Eğlence Dengesi Nasıl Kurulur?
Full ders çalışmak mı iyi yoksa sınav geldiğinde yaparız kafasıyla hareket etmek mi? Bu yazıda bunları konuşuyor olacağız.

Ders çalışmaya başladığınızda özellikle senenin başındaysanız "bu sene sosyal hayat yok, yat kalk ders" diyebilirsiniz. Fakat böyle düşünmenin iki büyük zararı vardır. İlki bu tarz bir hayat hiç sağlıklı değildir. İkincisi, bu hedef gerçekçi olmadığı için buna uyamaz ve moralinizi bozarsınız.

Diğer bir bakış açısı da eğlenceye ağırlık vermektir. Sınav uzakken gezip tozan bu öğrenci modelimiz, sınav yaklaşınca kaygılanır ve sınava birkaç hafta kala "şimdi çalışsam ne zaman biter?", "şimdi başlasam şu kadar net yapar mıyım?" diye düşünürler. Tahmin edeceğiniz üzere pek de bir şey yapamazlar.

Peki ne yapmalı? Sınav çalışması zor veya sıkıcı olmak zorunda değildir. Hiçbir zaman %100 ders verimiyle çalışamazsınız, ders çalışmayı seviyor olsanız bile. Ders verimini arttırmak için diğer şeylere de gereğince vakit ayırmalısınız. Bu yazıda bunu nasıl yapacağınızı 5 adımda öğreneceksiniz.

1. Yavaşla

Zaman Yönetimi
Sınav uzun soluklu bir maraton olduğu için erken başlayıp kendini bir anda yoranlar da (işte bunlar %100 verimi yakalamaya çalışanlar oluyor) son ana bırakanlar da elenenler potasına girip rakiplerine 3 puan kaptırırlar. Bu süreçte yıpranmamak istiyorsanız dengeyi koruyarak ağırlığınızı arttırmalısınız.

Ne demek istiyorum? Sınava 1 ay kaldığında belki 8-9 saat verimli ve sıkmadan çalışıyor hale gelebileceksiniz. Ama ben yaparım diyerek dün 2 saat çalışmanıza rağmen bugün 9'a zorlarsanız birkaç güne kalmaz tükenirsiniz. Bu iş aynı spor yapmak gibi. Herkes bir hevesle başlar ama sportif olanlar hemen sonuç almaya değil artan ağırlıklara alışmaya çalışırlar.

2. Ödüllerini seç

zaman yönetimi
Bu, hayat boyu uygulayacağınız ve çok faydalı bir davranıştır. İster sınav macerası için olsun ister ulaşmak istediğiniz başka hedef olsun, küçük büyük her başarınız için kendinizi ödüllendirin. Ödül vererek motivasyonunu arttırdığınız gibi canınız o ödülü çektikçe kendinizi çalışmak zorunda hissedersiniz. 

Burada iki önemli nokta var. İlki "hangi ödül" sorusu. Çok sevdiğiniz bir çikolata da olabilir, çok istediğiniz bir filmi sinemada izlemek de olabilir ya da basitçe kendinizi alkışlamak veya bir müzik açıp deliler gibi  dans etmek de olabilir(kimse görmeden tabi ki :)) İkinci nokta da ödülü almanın tek yolunun çalışmak olduğunu aklınıza kazıyın. Eğer çok sevdiğiniz kremalı kahveyse ödülünüz ve kahve delisi iseniz, o dersi çalışmayı bitirene kadar o kremalı kahveden içmeyin. Üç gün de olsa üç hafta da, o dersi bitirmiyorsanız o ödülü almayın. Bu da cezalandırma prensibidir, ödülle birleştiğinde çalışmanıza olan etkisine inanamayacaksınız :)

3. Hazzı ertele

Hazzı ertele
Aklınızda "bir saatçik" oyun oynamak mı yoksa o sıkıcı dersi çalışmak mı sorusu yankılandığında çekici gelenin hangisi olduğunu ve dengeyi kurmamışsanız hangisini önce yapacağınızı tahmin etmek zor değil. Ama sırayı değiştirip ders çalışıp sonra oyun oynarsanız size çok daha yararlı olur (diğeri yararlı olmak bir yana şevkinizi kırar). Hem ödül mekanizmasını işletirsiniz hem de eğer ders gibi bir sorumluluğunuz varsa başka bir şey yapmanın içinizde oluşturacağı o tanıdık vicdan rahatsızlığı hissinden kurtulursunuz.


4. Kendine tatil ver

kendine tatil ver
Bazen fazla yorulursunuz ama farkında olmazsınız. Bunun belirtileri uykusuzluk, isteksizlik ve benzeridir. Bu da işleri ertelemenize, işin başına oturduğunuzda ise düşük verimle çalışmanıza neden olur. Kendinize işkence yapmayın ve ayda 1 veya 2 defa olmak üzere kendinize küçük tatiller verin. Mesela "yarın ders adına hiçbir şey yapmayacağım ve gidip o çok görmek istediğim yeri gezeceğim." deyin ve öyle de yapın. Ya da sadece oturup film izleyin. 

Ödül mekanizmasını kullandığınız zaman bu küçük tatillerde yaptıklarınız size zarar vermez. Çalışmanız gereken dersler hep var, siz tatilinizi yaptıktan sonra da sizi bekliyor olacaklar. Ama bu sefer siz sahaya enerjik bir şekilde döneceksiniz.

5. Ders programı yap

Ders programı
Ben dahil hepimizin bir "ıyk!" diyerek baktığı o ders programı size aslında çok şey katıyor. Ders çalışma programı demek saati saatine ne yapacağını belirlediğin kesin sınırlar belirlemek değildir, blogu düzenli okuyorsan bunu bilirsin.

Ders programı yaparsanız o gün ne kadar çalışmanız gerektiğini bilirsiniz. Böylece masa başına oturduğunuzda "bugün napsam ki?" demez ve uzun vadede belirli gelişmeler kaydeder ve bu çalışmayla nereye geleceğinizi görebilirsiniz.


Zaman yönetimi üzerine bu yazıda ne "full ders" kafasının ne "gelsin de bakalım nolacak" kafasının yararlı olduğunu konuştuk. Prensiplerimiz özetle Yavaşla, Ödüllerini seç, Hazzı ertele, Kendine tatil ver, Ders programı yap. Bunların hepsini birden uygulamak yerine yavaş yavaş alışmaya çalışmanız daha kolay olur. Uygulamaya size anlattığım sıra ile başlayabilirsiniz.

İyi çalışmalar!



2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder