2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

26 Temmuz 2016 Salı

5 Adımda Tercih Listeni Hazırla!

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
tercih 2016

Üniversite seçimi çok zorlu bir karardır. Bir önceki yazıdakileri okuyup, oturup düşünüp mesleğinize karar verdiyseniz güzel bir yol kat ettiniz demektir, ama işler bununla bitmiyor.

Hangi üniversiteye gitmeliyim diye düşünürken aklınızda oluşan profil genel olarak taban puanı sıralamalarıdır. Bu yararlı olur mu, elbette. Ama dikkat etmeniz gereken başka detaylar var. Gelin hep beraber bir liste hazırlayalım.



1- Geçen Senenin Sıralamalarını Listele

Geçen senenin kılavuzuna göre sıralamayı yüksekten düşüğe doğru yap. Tercih listesini sonuna kadar doldurabileceğin gibi 5-6 taneyle de yetinebilirsin. Üst sınırı belirlerken sınırı belirlemek keyfine kalmış. Ben 50 binken de Boğaziçi yazmıştım(2 bin), 3 bindeyken de (ama İTÜ istediğim için Boğaziçi'ni ikinci sırada bıraktım :)) . Alt sınırı belirlerken özellikle şuna dikkat et; gerçekten gitmek istemediğin hiçbir üniversiteyi yazma. Listeyi hazırlarken hakkında bilgin olmadığı üniversiteleri de şimdilik dahil et.

2- Ardından Üniversite Araştırmasını Yap.

İşte işin en uğraştırıcı tarafı burası. Bir üniversite nasıl seçilir sorusunun cevabı burada yatıyor. Bu, asla es geçmemeniz gereken aşamadır. Öncelikle, nereye giderseniz gidin ilk amacınız okumak olduğu için eğitim kalitesi bir numaralı süzgeciniz olmalı. 

-Eğitim Kalitesi
Eğitim kalitesini üniversitenin köklülüğü (geçmişi), akademik başarıları, akademisyenleri (özellikle sizin bölümünüzdeki), onların nerede/nasıl öğrenim gördüğü, kaç tanesinin profesör olduğu, akademisyenlerinin uluslararası yayınlarının olup olmadığı, akademisyenlerin o okulda sürekli mi yoksa başka okuldan mı geldiği konularının her birine ayrı birer cevabınız olmalı.
-Ulaşım
Üniversitenin şehirde nerede konumlandığını bil. Şehrin göbeğinde diye reklamı yapılan ama kuş uçmaz kervan geçmez yere kurulan pek çok üniversite var (bunlar genellikle vakıf üniversiteleri oluyor). Kaç tane kampüsünün olduğunu, onların şehir merkezine ne kadar yakın olduğunu bilmelisin. Ayrıca, eğer hazırlık okuyacaksan ilk yılı hazırlık kampüsünde geçireceğin için onun yerine de bak.

-Sosyal Faaliyetler
Ona "Üniversite hayatı" denmesinin sebebi amacın sadece ders olmaması. Tamamen sizin gibi insanlarla birkaç yılı belki de bir ömürü geçireceksiniz. Üniversite arkadaşlarınız siz mezun olduktan sonra iş arkadaşlarınız olacak derler. Sosyal faaliyetler de tanışma ve paylaşma için olmazsa olmazdır. Diyelim ki Amerikan futbolunun hastasısınız ama bir türlü fırsat olmadı. İşte fırsatın doğacağı yer üniversitedir. İlginizi çekebilecek konularla ilgili kulüpler var mı, bunlar ne kadar aktif bunları araştırın. Hatta gerekirse kulüpler ile Facebook vb. sayfalarından iletişime geçin.

-Yurt İmkanları
Eğer şehir dışından gelecekseniz üniversitenin yurtlarının olması, bunların bulunacağınız kampüste olması, yeni girenler için şartları ve kapasitesini bilmelisiniz. Bazı üniversitelerde eğer yakın bir şehirde kalıyorsanız yurt çıkmayabiliyor. Bunları öğrenin. 

Genel olarak bu dört farklı açı, ilk izlenim için size yeterince bilgi verir. 

tercih 2016

3- Yükselişte ve Düşüşte Olanları Belirle.

Sıralamaya göre liste yaptım ama tutar mı? Sıralamada oynama olur mu? sorularını da çok sık alıyorum. Bunu kimse bilemez ama size vereceğim ufak bir ipucu sayesinde bir tahmin yürütebiliriz. Sıralamanın son 3 senedeki değişimine bakın. Üç yıl art arda yükselen bir bölümün yükseleceğini, düşüş gösterenin de düşeceğini öngörebiliriz. Bu yüzden sıralamaya göre liste hazırladığınızda aslında daha yukarıda görünen bir bölüm o sene diğerinden çok daha düşük bir puanla öğrenci alabilir. Son 3 yıla bakarsanız daha kolay karar verebilirsiniz. 
Uğraşmayın diye bağlantıları veriyorum :)
2015 Üniversite Sıralamaları, 2014 Üniversite Sıralamaları, 2013 Üniversite Sıralamaları

4- "Vakıf mı Devlet mi?" Ayrımını Yap.

Aynı sıralamada olan vakıf ve devlet üniversitelerinin arasında dağlar kadar fark olabilir. Vakıf üniversitelerinin sadece %100 burslu sıralamasına bakarsanız hata yapmış olursunuz. Aynı sıraları paylaşacağınız insanla aranızda 50 bin sıralama farkının olması çok şeyi değiştirir. Bu konuya bir sonraki yazıda değineceğim. Şimdilik vakıf ve devlet üniversitelerine ayrı işaretler koy.

5- Sonuca göre Listeni Düzenle.

Bu en keyifli aşama olsa gerek. Yukarıda yaptığın araştırmalar ve analizler neticesinde listeni düzenle. Artık elinde hazırlayabileceğin en iyi tercih listesi bulunuyor :)

Bonus tavsiye

Üniversite için öğrenci çok şeydir. Üniversiteyi akademisyenler değil öğrenciler bilir. Aynı bir köprüyü, onu inşa edenin değil o köprüden geçenin daha iyi bilmesi gibi. Mümkün olan her yoldan o üniversitenin öğrencileriyle iletişime geçmeye çalışın. Hatta mümkünse üniversiteyi tercih günlerinde ziyarete gidin (imkanınız varsa yapın, yoksa şart değil). Sosyal medya hesapları güzel birer seçenek olduğu gibi bu türlü bir iletişim için kurulmuş siteler de var.


Bir sonraki yazıda vakıf ve devlet üniversitelerinin farklarını konuşacağız ve vakıf mı devlet mi sorusuna son noktayı koyacağız.
Bahsetmemi istediğin konuları buraya yorum olarak bırakabilir, Facebook sayfasından bana ulaşabilirsin.

Bir sonraki yazıya dek,
Sınavı-Yerim'i geliştirmek için anketini doldurmayı unutma: TIKLA




2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder