2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

17 Nisan 2016 Pazar

Soru-Cevap Haftası

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →

Herkese merhaba. Uzun süredir, gelen yorumlardan görüyorum ki yazıları okumuş olmanıza rağmen aklınızda sorular oluyor. Bunları cevaplamak üzere Facebook sayfasında ufak çaplı bir girişim yapmış olsam da bu sefer daha sağlam bir etkileşime girmek istiyorum.

Aklınızdaki soruları bu yazının altına bırakabilirsiniz. Sayfayı düzenli olarak kontrol edip, er geç hepsini cevaplayacağıma şüphen olmasın ;) 

Not: Aynı gönderi, facebook sayfasında da var. Oradan da bana ulaşabilirsin. Facebook sayfasına ulaşmak için tıkla.
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

49 yorum:

  1. Öncelikle Ben Malım..
    Matematik temel 0..
    Bunu Yaz tatilindesonuna kadar 30Net gibi bi rakama çıkarmak istiyorum.
    Günde 3-4saat arası çalışmayla mümkünmü?
    Bide önerceğiniz Matematik,Yani bunu çözmeden sınava girme diyeceğiniz kaynaklar nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendini öyle adlandırma. Her insanın zeka tipi farklıdır. Çok iyi şiir yazabilen bir adamı dağa tırmanma becerisiyle ölçecek olursak tökezleyecektir. Ama bu, onun kötü olduğunu gösterme. Her insanın kendine has benzersiz bir yanı vardır, pes etmektense kendini tanımayı seç :)

      Matematik için bir kaynak önerisi yazım vardı (http://sinaviyerim.blogspot.com.tr/2013/08/matematige-nasl-calslr.html) bunu öneri olarak alarak yeni çıkan kaynaklara da bakmanı öneririm.

      Ne kadar çalışmayla nereye kadar çıkacağını öngörmek imkansız malesef. Ama çalıştığın her değerli dakikanın karşılığını alacağından emin olabilirsin.

      İyi çalışmalar.

      Sil
  2. Şuanki en en büyük amacım YGS'de senin gibi puan almak..

    Ben Furkan.
    ???/Mustafa Kemal Sağlık Meslek Lisesi 3.sınıfa gidiyorum.

    Sınava çalışmasamda her türlü AcilTıpTeknisyeni olarak işe başlıyorum ama ben daha fazlasını istiyorum artık çook daha fazla sevceğim(Para kazancağım)meslek sahibi olmak ve bu mesleklerler için iyi eğitim veren iyi üniversiteler için gece gündüz çalışma kararı aldım..

    Ama bu yolda bana yardım edecek yok...

    Arkadaşlarım desen benim dışımda SINAV kimsenin umrunda değil.
    Dersler desen Sağlık'ta sadece İngilizce görüyoruz gerisi Tıp ba yönelik dersler..Farmakoloji,Epidemiyoloji,Hastalıklar bilgisi falan

    Bende eksiklerimi tamamlamak için aşağıdaki Çoğu çözümlü kitabları aldım.Bu aldıklarım doğru ders programlarıyla bana Yazın çook büyük katkısı olanbilir ama bu konuda tecrübem olmadı için size Danışmak istedim.

    NE YAPMALIYIM
    -Yazın kaaç saat çalışmalı
    -Hangi internet sitesinden hangi konular dinlenmeli
    -Kaç saat uyunmalı

    Vs. Bissürü cevaba ihtiyacım var

    -_-YENİ ALDIĞIM KAYNAKLAR-_-

    -FEM YGS MATEMATİK SON 25 YILIN MATEMATİK ÇIKMIŞ SORU VE ÇÖZÜMLERİ

    -KÖRFEZ DVD ÇÖZÜMLÜ MAT1 SORU BANKASI

    -FEM İLK ADIM YGS MAT


    -OKYANUS ÖZEL DERS KONSEPTLİ YGS MATEMATİK SORU BANKASI

    -GÜVENDER LYS MAT 3 LÜ DVD ÇÖZÜM HEDİYELİ KONU ANLATIMLI

    -FEM YGS SOSTAL SON 25 YILIN ÇIKMIŞ SORULARI VE ÇÖZÜMLERİ 2014

    -KAREKÖK 30 LU YGS MATEMATİK DENEMELERİ VE ÇÖZÜMLERİ 2015


    Önerilerine,Hiç tanımasamda size ihtiyacım var Geleceğim şuan bana söylediklerinize bağlı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Furkan. Azmine ve kararlılığına hayran kaldım. Öncelikle düzeltmemiz gereken iki şey var. İlki, geleceğin tamamen bu sınava bağlı değil, benim söylediklerime de bağlı değil. Bunları, geleceğine yönelik birer yönlendiri olarak düşün. Sınavda istediğin yeri kazanırsan her şey garanti olmayacak, kazanamazsan da yaşamaya bir şekilde devam edeceksin. Bu sınav kritik ama ölümcül değil, bunu böyle düşün.

      Sorduğun diğer sorulardan blogu yeni keşfettiğin çıkarımını yaptım çünkü biraz araştırırsan aradığın cevaplardan fazlasına ulaşabilirsin. Tavsiye olarak önce Başlangıç kategorisini okumanı öneririm.

      Kitap seçimleriyle ilgili olarak, benim de yaptığım öneriler olmakla birlikte dediğim şey, her zaman, kitabı kendiniz incelemenizdir. Aynı şey internet siteleri için de geçerli. Biraz kurcala, bildiğin konuyu hiç bilmiyor olsaydın o kaynak sana öğretebilecek miydi diye bir bak, tamamsa oradan devam et.

      Söylediklerim genel bir bakış oldu. Blogu biraz kurcala, cevabını bulamadığın sorular olursa tekrar sorarsın ;)

      Sil
  3. Merhabalar ygs sıralamam 60 bin lys ile bunu mf3 için 20 bine çekmem mümkün müdür? Bunun ortalama hangi netleri yapmam gerekiyor? Birazcık taktik verir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Burak.

      Böyle bir şey mümkün müdür sorusunun cevabının evet olduğunu benim koyduğum sınav sonucumdan anlamış olman gerekir :) Ortalama net için geçen seneki öğrencilerin sınav sonuçlarından yararlanabilirsin. Bunun için de interneti kurcalaman ve danışman hocanın kapısını aşındırman gerekebilir :) Kişisel olarak ben, böyle bir takip yapmıyorum.

      Taktik için ise doğru yerdesin. Yazdığım şu (ve diğer) LYS yazılarını gözden geçir:
      http://sinaviyerim.blogspot.com/2014/03/lysye-baslama-yazs_30.html


      Sil
  4. Merhaba Hakan Abi, Ben Burak
    Öncelikle hedefim biligsayar mühendisliğiydi fakat çevrem bu mesleğin geleceği bakımından bnei epey korkuttu. iyi yeri kazanırsan anca falan diye. ve odtü boğaziçi gibi yerleri kazanacak güç yok bende :)))
    Ve bende mf3 e geçtim.Tıp veya eczacılık olarak düşünüyorum,fakat yaz tatilimi kötü geçirdiğimden sonradan pişman olmaktansa sene başından beri seneye bırakmaya karar verdim.seneye iyi bi dershane vs.
    Ygs de 120 bine girdim normalde 75 bin flan olmam lazımdı fakat ösym ters köşe yapıp kolay sordu bende dökülen kısımdayım. :/
    Kusura bakma abi fazla uzun oldu ama asıl soruya kadar anlatmam lazımdı
    Sorum şimdi lys var önümde. şimdiye kadar lys konularına hiç bakmamıştım,ve geçen ilk denemeye giridk okulda
    netlerim: matematik 21 net geo 6 net :) fizik 9net,kimya 4d 1y biyoloji 14 net
    Durumum çok kötü hakan abi konu eksiği çok. ve önümde 2 ay var. netleri görünce ve seneye bırakma rhatlığı olduğundan bu aralar çok gevşedim fakat düzeltmek istiyorum.
    Nasıl çalışmalıyım mf3 ten giricem.Biyoloji kimyamı bakmalıyım bitirene kadar,fizikle matematiğe ne kdr ağırlık vermeliyim?Nasıl bir çalışma programı izlemeliyim bana önerilerin neler hakan abi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Burak. Önce birkaç kısa tavsiye vereceğim, geri kalanı paylaştığım yazılar halledecek.
      Hedefin, hayalin ne olursa olsun vazgeçmemelisin. Unutma, yalnızca vazgeçtiğinde yenilirsin. Bilgisayar mühendisliğinin geleceği kötü falan değil. Yeni çıkan Sanal Gerçeklik teknolojisini, akıllı telefonları, 19 milyar dolara satılan Whatsapp'ı kim yarattı sanıyorsun? Son yıllarda sektör, girişimcilik alanına kaydı ve bilgisayar mühendisleri bunun merkezinde oturuyor. Ama sen hayalinden vazgeçmişsin, bu yüzden bunları sana anlatmama gerek yok, öyle değil mi? Nasıl olsa sen eczacılık okuyarak mutlu olabileceksin, öyle değil mi? İyi düşün.
      Gelecek seneye bırakmak hiçbir zaman bir çözüm değil, aksine zorluktur. Hayatının 365 gününü dolu dolu yaşayabilecekken 8 saat uyuyup 10 saat çalışmayı tercih etmek kolay değil. Hatta, aklı başında olan kimse bunu yapmaz.
      YGS'den çoğu öğrenci beklediğini alamaz. Ama sınavlar bittiğinde kazananlar, YGS'den sonra pes etmeyip azimle mücadele edenlerdir.
      Yaz tatilini nasıl geçirdiysen geçirdin Burak, onu değiştiremezsin. Hatalar yaptığında kendine kızma, biraz üzül ve o kadar. Bir daha keşke deme.

      Şimdi, paylaştığım yazıları okumanı ve bugünden itibaren geleceğine giden yolu yeni baştan çizmeni istiyorum.


      http://sinaviyerim.blogspot.com/2013/07/hesaplasma-defteri-ksm-1-icini-dok.html
      http://sinaviyerim.blogspot.com/2013/07/aylk-planda-ince-noktalar.html
      http://sinaviyerim.blogspot.com/2013/07/gunluk-program-nasl-yaplr-hazir.html
      http://sinaviyerim.blogspot.com/2013/07/mezuna-kalmann-iyi-ve-kotu-yanlar.html
      http://sinaviyerim.blogspot.com/2013/07/12snf-vs-mezun.html

      Sil
  5. Merhaba hocam ben tm ciyim ede dan son uc konu kaldi ama matematikten cok konu eksigin var nasil yetistircem bilmiyorum benim hedegim psikolojiydi cok iyi bi uni olmasada olur ama ygs den 300 bine girdim yinede tutar mi sizce ve ne yapmaliyim matematikten integrale calismasam mi diye dusunuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Hedefin yetiştirmek olmasın. Kalan zamanda elinden gelenin en iyisini yap yeterli. Bu, seni olası en iyi sonuca götürecektir.
      Spesifik olarak şuna çalış şuna çalışma demiyorum yazmış olduğum iki cümle sana yol gösterecektir.

      Sil
  6. Merhaba öncelikle ben bu yıl sınava girdim ve senin gibi beklediğimden çok çok düşük bir sonuç aldım 47 binlerdeyim okul puanımız da aynı. Tıp okumak istiyorum ve istediğim okullar 5 binden alıyor. Şu anda sürekli aklımda mezuna kalma düşüncesi var artık kesin olarak görüyorum. Ygs ye çalışırken lys üzerine pek düşmediğim için pek ileri atabileceğimi sanmıyorum. Şu an bu düşünce çok mu yanlış sence? Çünkü etrafımdaki herkes farklı bir şey söylüyor ve kafam çok karışık. Çok daha iyisini yapabileceğimi düşünüyorum fakat ygs de batırdığım için ister istemez özgüvenim düşüyor yardımcı olursan sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eda. Önce, biraz yukarıda "Anonim" nickiyle yorum atmış Burak'ın sorusunu ve ona yazdığım cevabı okumanı istiyorum.
      Hayatın hangi sorununda olursa olsun, bu ister bir sınav olsun ister verdiğin bir sözü yerine getirmek olsun, insan bazen fazla yük taşıdığını hisseder. Bilinçaltından gelen durdurucu düşünceler, onu dizlerinin üstüne çökmesi için zorlar. Savaşı kazanacağın nokta tam da burasıdır Elçin. Mutlu ve enerjik isen çalışmak kolaydır.

      Sınavı bu sene ya da gelecek sene kazanmaktan önemli olan şey nedir biliyor musun? Canın istemediği halde, uygun ortam olmadığı halde, milyonlarca bahanen olduğu halde çalışmaktır. Bunu yapmaktır zor olan. Bunu yapabildiğin sürece hem sınavda hem de hayatta başarılı olursun.

      Oradan oraya çeker miyim hesapları yapma. Elinden gelenin en iyisini yap ve yeniliyorsan ayakta iken yenil.

      Sil
  7. Merhaba ben ayse. Gecen sene sayisalci olarak sinava girdim ama asıl istedigim bölüm tmdendi ben de bu yuzden tmci olarak sifirdan basladim son 1 ay kala falan ygs calistim. Ygsde 329bindeyim. Ve hukuk istiyorum. Ösymnin yök sitesinden baktim cok asagilardan calisarak ucuranlar var. Aslinda ben de yapabilirim cunku ilk sene sinava girdigimde ygs 5im 1 milyonlardaydi. Gelgelelim ben calismiyorum. Yani icimde istek yok. Ygs calismadigim zaman lys calisirdim cok buyuk istegim vardi ama suan sıfırım adeta. İstek yok. Lys edebiyatta milli edb cumhuriyet kaldi sadece matta baba konulari cok bilmiyorum. Bana nolur yardim edin bir daha mezuna kalmak istemiyorum. Vicdan azabi cekiyorum resmen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısır döngü. Çalışmıyorsun çünkü istemiyorsun. İstemiyorsun çünkü çalışmıyorsun. Eğer bütün konuları bilseydin soru çözmek keyifli olur muydu? Elbette. Yapılmış bir binayı süslemek, sıfırdan bina yapmaktan daha zordur.
      Ama sen sıfır değilsin, içinde o istek ve güç var ama uyuyor. Onu uyutan kim? Sen. Onu uyandıracak olan kim? Yine, sen.
      Neden o bölümü istediğini kendine sor, kazanırsan bir gününün nasıl geçeceğini gözlerini kapatıp hayal et. Acele etme, 10 dakikan var. Sonra bunu yazıya dök. Yap bunu.
      Daha sonra paylaştığım yazıdaki gibi bir neden-sonuç ilişkisi kurarak seni engelleyen şeyi yok et. Biraz da moral-motivasyon kategorisini kurcala.
      http://sinaviyerim.blogspot.com.tr/2013/07/hesaplasma-defteri-ksm-1-icini-dok.html

      Sonra, hazırsın!

      Sil
  8. Merhaba kardeşim. Öncelikle siteni çok başarılı bulduğumu söylemek istiyorum ben de bir bloggerım gerçekten tavsiyeleriniz işe yarıyor.
    Benim fizik sıfır.(gerçekten sıfır)En son 2 kez 0 çektim denemelerden yani mesela 6 doğru felan yapıyorum ama yanlışlardan sıfır nete düşüyor. Şimdi.. Ben bi yazınızı okumuştum donanım haberden bir arkadaştı galiba sadece deneme çözerek netlerini yükseltmiş.Ben en çok çıkan konulara(elektrik,modern fizik,optik vs.) adam gibi çalışsam ve bol bol deneme çözerek soruları deşsem sizce 15 nete çıkabilir miyim? Zaten şu durumda 15 net yetiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, güzel yorumların için teşekkür ederim :)
      Konuyu pek bilmeden deneme çözerek netleri yükseltme olayı YGS'ye nazaran LYS'de daha etkili. Söylediğin gibi en çok soru çıkan konulara odaklanmak kalan sürede yapabileceğin en iyi şey olur. Elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret et Ahmet. Kendine bir net sınırı koyma, sorular çok zorsa ve sen 10 tane yaparsan sınavda panik ve kaygı yaparsın, bu sonraki sınavlarına da olumsuz olarak yansır. O yüzden yapabildiğim kadarını yapacağım de ve bahsettiğin şekilde çalış.
      İyi çalışmalar :)

      Sil
  9. merhaba hocam ben sayısal öğrencisiyim 2 yıldır üniverste sınavına hazırlanıyorum ve barajı geçemedim bu sene dershanede gidiyorum barajı geçememek çok kötü bunu biliyorum ama yinede umudumu yitirmiyorum bu yaz ygs hazırlanacam matematik eksikliğim var bunun farkındayım ve matematik temelden başlıyacam dershanede lys konuları işliyoruz bende bu iki ay lys konularına bakıyorum sizce önümüzdeki sene deshaneye gitmeli miyim nasıl çalışmam gerekiyor yeniden sayısaldan hazırlanacam kararlıyım sizinde fikirlerinizi öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, blogu tam olarak bahsettiğin soruları cevaplamak üzere hazırladım. Vaktin de varken biraz kurcalaman aradığın bilgileri ve ekstra olarak işine çok yarayacak diğer bilgileri edinmeni sağlayacak. Biraz kurcala :)

      Sil
  10. Umarim cok gec kalmamisimdir bu icerigi yeni fark ettim. Ygsde tum puan turlerinde 50 binlerdeyim. Esit agirlikciyim ygs5 siralamam 55bin. Sinav sonrasini sadece edebiyat calisarak gecirdim 50 net civari yapiyorum ancak matematik ve geometriden gercekten zorluk yasiyorum. 25 netin uzerine cikamiyorum hedefim ilk 6binde olmak ama kalan bu kisitli sure gozumu cok korkuttugndan motive olamiyorum calismak icin. Bu konuda yardimniza ihtiyacim var kalan vaktimi degerlendirirken nasil bir yol izlemeliyim ki matemtatik geometeriden toplam 50nete ulasayim. Bu konuda kafamda hicbir netlik yok bana soyleyecekleriniz kalan surec icin onumu gormemde yardimci olacak ve kendime guvenimi yeniden saglamami saglayacaktir. Ilginiz icin simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Aslında 25 net sınırı senin kafanda oluşturduğun bir engel. Eğer edebiyatı tamamladıysan matematik ve geometriden konuları halledip olabildiğince çok, olabildiğince çeşitli ve olabildiğince zor sorular çözmelisin. Konuyu bitirdiğin an net artışını göremeyebilirsin ama soru çözdükçe patlama yaşayacaksın. Zamanın var, sınavı ne için kazanmak istediğini, kazandığında nasıl yaşayacağını düşün ve bugünkü ve yarınki çalışmalarının bunu nasıl etkileyeceğini fark et. Ardından bir program yaparak matematik ve geometriye asıl. İnanıyorum, düzenli çalışırsan 30'u bile geçebilirsin.

      Sil
  11. merhaba. ben lys konularımı bitirmedim, doğrusu hiçbirini. son ay çok düzenli çalışsam başarabilir miyim peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok az detay vermişsin. YGS sınavın nasıldı, sınav sonrasında çalışmak adına ne yaptın (eminim bunun cevabı "hiçbir şey" değildir), nereyi kazanmak istiyorsun sıralama hedefin ne vb.
      Aynı şekilde başarmak da görecelidir Seher. Kaç puan yaparsan başarılı olacaksın? İstediğin üniversiteye girince mi? Hangisini istiyorsun, hangi bölümü okumak istiyorsun vb.
      Bu tarz detayları verirsen onun ardından net bir şekilde konuşabiliriz :)

      Sil
  12. Merhaba. Ygs bende berbat geçmişti. Çünkü Türkçe'yi 20 dk geç bitirmistim.ve haliyle matematiği başlarken yetistiremiyecem korkusu vardı. ve öyle oldu.sınavın bitmesine 45dk kala daha suratına bakmadıgim 10 matematik sorusunu geçerek fene geçtim. yani sosyal bomboş kalmıştı. hedefim de tip var ama bu ygs ile istediğim üniversitenin geleceğini düşünmüyorum. seneye kalmak var kafamda ama ailem biraz karşı buna.lys ye girmeden seneye kalma fikri belki aptalca gelebilir ama gerçekçi olmak gerekirse amca full e yakın yapmam lazım hepsini gelmesi için ve buda şimdilik bana imkansız geliyor.istediğim üniv. Ege Tıp..sizce ne yapmalıyım? ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Selen. Öncelikle şunu söyleyeyim, soruyu bir kez göndermen yeterli görmem için :).
      Ailenin karşı olmasında mantıklı bir sebep var, aynı sebebe ben de destek veriyorum. Daha tamamen bitmemiş bir savaştayken bir sonrakini düşünmek gereksiz. Önce LYS'ye gir yapabildiğini gör, hiç yoktan nereden nereye çekebildiğini, LYS'deki durumunu gör. Ardından karar verirsin.

      Sil
  13. merhaba.hacettepe beslenme ve diyetetik bolumunu istiyorum.siralamam 200 bin civari.bunu 50 bine cekebilirmiyim bilmiyorum..ve istedigim bolum icin herkes atanmasi cok zor kpss puanlari yuksek vb.seyler soyluyor..ozel sektor icin pek bir fikrim yok.sizce turkiyede diyetetik okunur mu cunku obez insan sayisi pek yuksek degil:) ve meslegimi yurt disinda yapabilir miyim??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nildan. Öncelikle şu "herkesin söylediği" lafını bir kenara bırakalım. Türkiye'de herkes her şey hakkında uzmandır :) Ama söylediklerinin doğru olmadığını görünce sen üzülürsün. Kararı sen alacaksın.
      Şimdi, bölümünle ilgili en doğru bilgileri internette sağlam kaynaklardan alabilirsin. Varsa tanıdığın doktorlarla konuş, yoksa git bir hastanedeki diyetisyene sor. En doğru bilgiyi onlardan edinir ve ona göre karar verirsin.

      Sil
  14. Merhaba mezunum ygs2de 34 bindeyim diş istiyorum aslinda lys agirlikli calistim ama geçen seneden beri mat hariç lys'ye bisey katmamis gibi hissediyorum aslında ilk defa fizik geo calistim gerçekten ama hic umudum kalmadi�� YGS için son bir ay yaziniz gibi bir yaziyi lys için de yazsaniz ^^

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar.
    Ben diş hekimliği istiyorum. Fakat ygs de sıralamam çok kotu. 100binlerdeyim.
    Lys netlerim ise tam bir felaket çünkü hiç bir şekilde istediğim rakamlara ulaşamadım. Temeli sağlam olan bir öğrenci de değilim maalesef. Sınava 6 ay kala gerçekten sıfırdan başladım. Ama fizik ve geometri gibi sıralamada çok büyük etkisi olan dersleri halledemedim.
    Mezuna kalmayi düşünüyorum. Mezuna kalmakla ilgili yazınızı okudum. Eğer mezuna kalırsam Hedefime ulaşacağıma güvenim tam. Çünkü nerede hata yaptığimi biliyorum. Ailemin mezuna kalmam hakkına olumsuz düşünceleri de yok."Eğer cesaret edebiliyorsan bir sene da calis." diyolar. Cesaretim var ve istediğim bölümü kazanacağımı da biliyorum. Sadece 1 sene kayıp olmasından çekiniyorum.
    Sizce mezuna kalmanin, bir sene geç başlamanın üniversite hayatında olumsuz etkileri var mı?
    Çok uzun oldu, kusura bakmayın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok güzel bir soru. Sondan başlayacağım. Mezuna kalmış olmanın arkadaşların üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yok, dahası olumlu etkisi bile olabiliyor. Olay tamamen seni duruma nasıl baktığınla alakalı. Ben normalde sınavdaki başarımdan bahsetmem, hatta blogum olduğunu pek çoğu bilmez, bilenler de kendiliğinden keşfetmiştir. Ben olayı öyle bir çerçevede algılıyorum ve insanlara aktarıyorum ki insanlar ayakta alkışlıyorlar, sen düz liseden çıkıp nasıl 3 bine girdin diye bakıyorlar. Sen nasıl bakarsan, insanlar da öyle görür. Bu birinci kısım.

      Son yazdığım yazıyı okudun mu? "Seneye mi bıraksam?". Eğer o yazıyı okuduysan şuanki hislerinin bir kısmının zorluktan kaçmak oluştuğunu fark edersin. Diğer bir deyişle, seneye tekrar mı denemek istiyorsun? Pekala. Bunun için öncelikle seneyi değil, önündeki sınavı düşünmelisin. Sınava gir çık, sonuçlara bak. Neredeydim ne kadar yapabildim, kaç net çıkarttım, gerçek LYS'deki netlerim nerelerde bunları analiz et. Ondan sonra seneye bırakma konusunu konuşursun. Şimdilik bu düşüncelerini rafa kaldır, sınava gir, çık, ondan sonra bunların sırası gelecek.

      Başarılar.

      Sil
  16. merhaba. elif ben. bu sene ygs sınavına girdim ve çok heyecanlı geçti elim ayağıma girdi sonuç 110 bin oldu çok üzüldüm ben burada olmamalıydım dedim. çünkü mayıstan beri tempolu çok çalıştım. tabi benim de hatalarım oldu sözel dersleri sona bırakmak gibi bir aptallık ettim problemleri sona bırakmak gibi özel ders aldığım matematik hocası da yüreklendirmek yerine problemler çok zor geliyor sınavda yetiştirmek zor oluyor falan gibisinden iyice beni korkuttu zaten. sınava da bu korkuyla girdim. tekrardan hazırlanmaya karar verdim çünkü bi hedefim var odtü end. müh. istiyorum gerçekten istiyorum. geçen sene hazırlanırken tam ne istediğimi dahi bilmiyordum. şu an çalışmaya çalışıyorum program dahi hazırladım fakat oturmak istemiyorum yine mi aynısı olacak diyorum ailem desek hiç inanmadığına eminim beni suçlamaktan başka bir şeyleri yok. lütfen yardım edin kendimi bu kadar moralsiz hiç hissetmedim gerçek bir atalet duygusu içindeyim eski azimli elifi istiyorum. ayrıca teşekkür ederim blog için tüm sene boyunca yardımlarınızı gördüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Elif. İltifatların için teşekkür ederim :) Atalet kelimesini kullanan azınlığın içinde senin de olduğunu görmek güzel :))
      Yakın bir zamanda benzer bir soru daha geldi cevabın sonunda onun da linkini paylaşacağım.

      Fark ettiğim üzere çevrenin senin üzerindeki etkisi epey fazla. Bunun sorumlusu da sensin. Bu yaşlarda çevremizden "akıl alırız" ama pek çoğu işe yaramaz. Onları dinleyeyim dediğinde kaş yapalım derken göz çıkarırlar sorumluluğunu da kendin çekersin.
      Ailenin ve çevrenin yanında olması çok önemli ama şart değil. Ailenden tek beklentin sana bir senelik daha sabır etmeleri olsun, onların alkışları değil.
      Ben İstanbul'u hatta İTÜ'yü kazanacağıma o denli inanıyordum ki başta kimse bana inanmazken ben sınavlara girip çıktıkça benden daha çok inanır oldular. Ben onlara "bakın ben kazanacağım bana inanın" falan demedim. Sen de aynısını uygularsın.
      Hepsi bir yana, şuanda çalışmak için üzerinde istek olmayabilir. Uzun bir maratondan çıktın, kendine 1-2 haftalık süre tanı. Zihninde düğümlenmiş düşünceler bir bir çözülsün. Sonra gelir doğru dürüst düşünürsün.
      Kararını verdikten sonra "istemek yetmez hak etmem lazım" diye düşünerek bir eylem planı (çalışma programı) hazırlayıp işe koyulursun.

      Facebook profiline "Odtü Endüstri Mühendisliği okuyor" diye yazdığın gün bu yorumu hatırlarsın ;)

      Bahsettiğim yorumu Saimenur Kilic, 20 Haziran 2016 14:33 tarihinde sordu. Linkteki yorumları incele, bulursun.
      https://sinaviyerim.blogspot.com.tr/2013/07/12snf-vs-mezun.html?showComment=1466619735373

      Sil
  17. Ben Anıl,abi merhaba blogunu ilk keşfettiğimde son 3 ay ile ilgili makalene rastlamıştım tam 3 ay kalmıştı sınavada bayağı moral olmustu bana tabi bu dediğim 2015teki ilk girdiğim sınavdı o sınavda 120 binlere felan girmiştim ( hedefi tıp olan biri için hüsran birde okuldaki yazılılarda iyiydim bi türlü deneme sınavlarında yapamıyordum ) bir yıl daha kaldık mezuna bu yıl 50 bine çektim lys de heralde o civarda dolanır neyse yine olmadı bu yılda ama abi içimde hep ukte olan bir şey var her seferinde -bu geçen sene girdiğimde de olmuştu- daha iyisini yapardım diyorum bunda da aynısını dedim sonuca bağlıyorum abi ailem bana sağolsunlar destek veriyorlar sorum şu benim hedef yine tıp bir kez daha mezuna kalmaya değer mi ? ( Abi en iyi sen cevap verirsin diye düşünüyorum şimdiden teşekkürler )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anıl merhaba. Gerçekçi olalım, öğrenci olarak hepimiz "daha iyisini yapardım da yapmadım" demişizdir. Çoğu zaman doğru olanı söyleriz ama bazen de şunu göz ardı ederiz, aynı durum tekrar başımıza gelseydi gerçekten sınırlarımızı zorlar mıydık, sanmıyorum.
      Belki seni senelerden kurtaracak bir karar vereceksin, bunu en doğru şekilde yapabilmen için bir tavsiyem var. Bir A4 kağıdını ortadan ikiye böl. Bir tarafına "Tıp fakültesine girmek için yapmam gerekenler" yaz diğer tarafa "yaptıklarım" yaz. Aklına gelen her şeyi satır satır sırala. Aradaki farkı gör ve gerçekten yapabilir miydin onu düşün.
      Ciddi bir hastalık, kötü bir olay ve benzeri bir durum olmadıkça ikinci senende de benzer bir sonuç alıyorsan tıpa girebilir misin diye tekrar bir düşün.
      Bunlar canını biraz sıkmış olabilir ama bunlar gerçekten üzerinde düşünmen gereken durumlar. Yapamazsın demiyorum ama yapmak için o çabayı gösterecek misin onu öğrenmeli ve ona göre harekete geçmelisin.

      Sil
  18. Hocam merhaba ben dilara bu yıl lise son sınıfa geçtim dolayısıyla sınav stresi sarmaya başladı. internette size rastladığım için çok mutlu oldum herkesin sorularını nezaketle cevapladığınızı görünce ben de danışmak istedim . Hemen konuya girmek istiyorum umarım bana yardımcı olursunuz şimdiden teşekkürler. Ankarada iyi bir Anadolu lisesinde okuyordum bazı nedenlerden dolayı açık liseye geçip o şekilde hazırlanmayı planlıyorum önceki üç yılım çok boş geçti ve neredeyse kafamda hiçbir bilgi kalmadığını fark ettim 12. Sınıfla birlikte kendimi sınava nasıl hazırlayacağım çok korkuyorum. Ankarada mimarlık okumak istiyorum hedefim bu ancak şu anda umudum tamamen tükenmiş motivasyonum düşmüş durumda 9 10 11. Sınıflara dair hiçbir bilgim yok an itibariyle nasıl neresinden çalışmaya başlamam gerekiyor. Hangi derslere daha çok ağırlık vermeliyim zamanımı nasıl değerlendirmeliyim önümde çok az bir vakit kaldı düzenli çalışırsam başarabileceğime inanmak istiyorum sizin yardımlarınız ve yorumlarınız benim için çok önemli realistik bir şekilde yanıtlarsanız çok sevinirim. Okul ortalamalarım da 9 10 11. Sınıflar için 77-83 civarında. umarım cevap verirsiniz tekrar şimdiden teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dilara aramıza hoşgeldin :)
      Önceki senelerle ilgili bildiklerini küçümsediğini düşünüyorum, ne kadar uğraşırsan uğraş sıfır bilgi ile 12. sınıfa geçmen imkansız. Motivasyonunu asıl düşüren bu gerçeği görmeyip olumsuz tarafından bakman.
      Ders programı ile ilgili detaylıca yazdığım yazılar var. "Başlangıç" kategorisine ve ilgini çeken diğer yazılara bakarsan aradığını ve fazlasını bulacaksın :) Onları okuduktan sonra hala sorun olursa yine sorabilirsin.

      Bol şans.

      Sil
  19. öncelikle merhaba blogunuz gerçekten çok faydalı, bunun için teşekkür ederim.ben bu yıl 12.sınıfa geçtim 11.sınıfım pek de verimli geçmedi ama 10 hazirandan beri ygs+lys beraber gidiyorum 11deeki eksik konularımı hallediyorum aynı zamanda ygs çalışıyorum ve şuan ygs kimya bitti çok şükür.ygs netlerim şuan 80-90 arası ve ben hacettepe veya marmara eczacılık istiyorum fiziğim ciddi anlamda 0 bu yıl zar zor geçtim diyebilirim.fizikten lysde 15 net yapsam diğerlerine nasıl ağırlık vermem gerekiyor? bi de ygs netlerim sizce nasıl yorum yaparsanız çok mutlu olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hilal. Gayet iyi netlerin var. Zaman erken ve eğer uzun soluklu süreçte motivasyonunu koruyabileceğine inanıyorsan çok daha zoru başarabilirsin. Şu kadar net yapsam şuradan nasıl olur hesaplarına girme. Bütün eksiklerini kapatmaya, en çok puan getiren ana bölümlerinde yıldız olmaya çalış.
      Gelecek sene başarı hikayeni burada anlatıyor olabilirsin.

      Sil
  20. Abi merhaba ben 2016 mezunuyum. Ygs de 7940 olan siram lys de 40 bin geldi Aslında iyi hazirlanmadim. Fen sınavından önce kalırsam daha iyi çalışır hedef yükseltip çapa cerrahpasa diye çalışırım diyodum ama şimdi hiç istek yok ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Aslen bu bir yenilgi değil. Senin benim gibi başarılı insanlar başkalarının "yenilgi" dediği şeye eksiklerini kapatmak için, nerede hatası olduğunu görmek için birer öğretici olarak bakar. Ben buradan baktığımda YGS bilginin çok iyi olduğunu görüyorum. Çapa ve Cerrahpaşa'yı hedefleyen birini ama hak etmek için yeterince çabalamayan birini görüyorum. Sabret, biraz zaman geçsin. Sonucun üzerine böyle isteksiz hissetmen normal. Kendine birkaç günlük süre ver ve bu konuları düşünmemeye çalış. Zamanla her şey daha çok yerine oturacak.

      Sil
  21. ben nuray, dün puanlar açıklandı ve benim sıralamam 86 bin diş hekimliği istiyodum aslında ama artık mühendislik de düşünmeye başladım. yalnız ailem mühendisliğin beni işsiz birey olarak mezun edeceğini düşünüyolar hem bu konuda endişeliyim hemde hangi mühendisliği seçeceğimde kararsızım mezuna kalırsam da arkadaşlarımın başka illerde olup eğlendiğini görecek olmak ve çalışamıycam düşüncesi sinirlerimi bozuyo anlıyacağınız köşeye sıkışmış gibi hissediyorum geleceğimin bu şekilde mahvolacağını hiç düşünmezdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nuray. Sana iki iyi iki kötü haberim var. Hangisinden başlayayım? Sana moral lazım diye önce iyi haberi veriyorum.
      Geleceğin mahvolmadı. Kabaca 70 yıl yaşayacaksın dersek şimdiye kadar karşılaştıkların, bundan sonrakilerin çeyreği bile değil. Önemli görüyorsun çünkü şuana kadar kariyerindeki en önemli noktaydı. Ama bundan 5 yıl sonra 10 yıl sonra o kadar da önemli olmayacak. Bunu kendimden ve arkadaşlarımdan biliyorum. Önce bunu aklına koy, Güneş gibi parlayan bir geleceği elde etme şansına sahipsin. Tek önemli olan şey, onu elde etmek için çabalayıp çabalamayacağın. "Geleceğim mahvoldu" deyip surat asarsan gerçekten kötü bir geleceğin, "Böyle bir sonuç geldi, bunu değiştiremem. Peki bundan sonra kendim için en iyi ne yapabilirim?" dersen gerçekten hayatta kazananlardan olursun.
      Kötü habere geldi sıra. Ailende kaç tane mühendis var? Varsa o mühendisler hangi iyi okullarda okumuş hangi alanlarda derece yapmış? Hangisinin akademik anlamda önemli birer yazısı var? Kaçının kitabı var? Bu soruları neden soruyorum?

      Toplumun genelinde ölümcül derecede kötü bir düşünce var, hastalıklı bir düşünce bu Nuray. O da şu, "Doktorsan iyisin, yararlısın. Doktor değilsen yararsız." Bana kalem aldığım kırtasiye bile tıp yaz diye ısrar ederken ben neden doktor olacağıma okumam diyordum acaba, bunu bir düşün. Toplum bencil çünkü. Doktor olursan onun çocuğunun dişlerini yapabilirsin ama mühendis olursan onlara bu kadar yarar mısın? Hayır. Toplum kendilerine yarasın diye pek çok insanı doktor olmaya yönlendiriyor. Sonra her taraftan somurtkan doktor fışkırıyor. Yorumumu uzun tutuyorum ki gerçekten bu düşünce yapısını anla diye.
      İkinci iyi habere geldi sıra. Üniversite kazanıp giden arkadaşların gezip tozup eğlenceden ölmeyecek. Üniversiteye gelene kadar oturttuğun sınav disiplinini, üniversitede düzenli olarak sürdürmek zorundasın. Zaten sınavda ölçülen de bir bakıma bu, ne kadar düzenli çalışıp ne kadar bilgiyi özümseyebildiğin. Bir ikinci nokta da, kendini onlarla kıyaslamayı bırakman. Herkesin bir hayatı var. Onlar üzülünce sen gülüyorsun, sen üzülünce belki onlar arkadaşlarıyla eğleniyor? Başkasının ne düşündüğü, ne yaptığı seni ilgilendirmemeli. Düz liseden sonra bir yeri kazanamayıp mezuna kaldığımda gerçekten kötü düzeyde bir okula giden bir arkadaşım bana salaklık yapmışsın dedi. Ben eve gidip ağladım mı? Elbette hayır, onun yerine onun yüzüne gülümsedim. "Sene sonunda göreceğiz :)" dedim. Ona bir şey kanıtlama çabasında değildim, sadece inandıklarımı ona yansıttım. Ona kanıtlamak için değil inandıklarım sayesinde sınavı kazandım.
      Son kötü habere gelecek olursak da, istediğin sıralamaya uzak düşmüşsün evet. Bunu değiştiremezsin. "Artık mühendislik düşünmeye başladım" demen senden asla bir mühendis olmayacağı anlamına geliyor Nuray. Diş hekimi olmak üzerine hayallerin var ve gerçekten sırf sıralaman kötü geldi diye meslek değiştiriyorsan inan en iyi yere bile gitsen mutlu olmazsın.

      Şimdi bu söylediklerimi adamakıllı (ya da kadınakıllı :)) bir şekilde düşün. Gereken yerlere ipuçlarını bıraktım. Onları görüp karar vermek ve harekete geçmek senin elinde.

      Başarılar doktor hanım!

      Sil
  22. Merhaba abi
    Ben mezuna kalmaya karar verdim.Lys 50 bin civarı geldi.Hedefim ise 3 bindi.Tıp istiyordum.Fakat gerçekten kararlıyım.Yapabileceğime inanıyorum.1 hafta önce başladım çalışmaya tekrardan.Mezuna kalmakla ilgili yazılarını okudum.Yazdıkların altın değerinde benim için.
    Ellerin dert görmesin,bizimle ilgilenmen beni çok mutlu etti.
    İnşallah seneye burada doktor adayı olarak tekrar yazarım
    İyi günler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten durumun benimkine çok benzer. Kazandığında bana haber verirsin artık doktor hanım :)

      Sil
  23. Merhaba ABİ öncelikle size çok teşekkür ediyorum bu çalışmalarınızdan dolayı.benim gibi kimselere yol gösteriyorsunuz.sorum şu : [Aslında soru değil sizden tavsiye almak istiyorum..]
    Ben şu anda 12. sınıfım ve bi fen lisesine gidiyorum ygs konularımın çoğu, lys konularımın ise bi kısmı bitti denemelrde 110 115 civarı netler yapıyorum tıp fakültesi istiyorum sence durumum nasıl ve ne yapmam gerekiyor bide limit ve türev e başlamalımıyım yada organik filan.....Vereceğin her cevap benim için çook önemli şimmdiden allah razı olsun :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tebrik ederim netlerin gayet iyi. Kendine uygun bir çalışma temposu belirlemelisin, öyle ki sınav dönemi boyunca yorulmadan yıpranmadan çalışmayı sürdürebilmelisin. Konu olarak evet söylediğin, en bol soru çıkan konuları bitirmen çok iyi olur, şu sıralar ağırlığı LYS'ye verebilirsin ama YGS'ye 2-3 ay kaldığında odağını değiştirmelisin.

      Başarılar!

      Sil
  24. S.Aleyküm.Abi öncelikle zifiri karanlık beyinlerimize girip mum yaktıgın icin cok teşekkür ederim.Sayende birçok soru işaretime cevap buldum.Bu yaz ı iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum.Okul başlamak üzere malum.Ailevi nedenlerden dolayı dershaneye gitmek nasip olmayacak maalesef.Yetiştirme kurslarıyla ilerleyecegim.Acaba YGS ye kadar nasıl bir programla ilerlemeliyim o konuda kafam cok karışık.(lys kimya ve lys matematikten simdiye kadar işlediğimiz tum konuları bitirdim) Hedefim ankarada makul bir universitede diş hekimligini kazanmak.Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)

      Halil, önce "makul bir üniversite" yerine A Üniversitesi diyecek şekilde bir hedef belirle. Önümüzdeki günlerde "
      Sınavda Derece Yapmak için HEDEF BELİRLE!" adlı bir yazı yayınlayacağım, orada demek istediğimi daha iyi anlayacaksın :)

      YGS'ye kadar hedefin YGS'nin eksiksiz tüm konularına iyi bir şekilde hazırlanmak ve en çok soru çıkan/en zor bilinen LYS konularını bitirmek. Mesela türev ve integrali bitirmişsin, bu düşünce yapısıyla bakarsak bu konularda daha iyi olmak için sürekli tekrar testleri çözmeyi ihmal etme.

      Genel anlamda bu tarz çalışma yeterlidir. Yine blogu karıştırırsan biraz daha detaylı yazılar bulabilirsin.

      İyi çalışmalar!

      Sil
  25. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yasemin. Biraz karışık yazmışsın ama anladığım kadarıyla yeterince iyi çalışamadığını düşünüyorsun. Öncelikle bilmen gereken şey, şuan hiçbir şey için geç değil. Kötü değil iyi tarafından bakarsan bazı derslerde temelin var. Şuan fark etmediğin ama üzerinde düşünmen gereken daha önemli bir konu var. Hedefin herhangi bir üniversite olmamalı. Buna yönelik olarak "Sınavda derece yapmak için hedef belirle" yazısını ve yakında çıkacak e-kitaplarımı okuyabilirsin. Hedef belirlemek başarmanın yarısından fazlasını oluşturuyor.

      Yine de ne kadar yükselebilirsin sorusuna gelirsek bu konuda benim başarımı örnek alabilirsin. 50 bin ile 3 bin sıralama yapan arasında hiçbir fark yok, sadece birisinin hedefleri var ve ona uygun çalışıyor, diğeri biraz daha "şu sıralamaya kadar herhangi bir yer olsun yeter" gözüyle bakıyor.

      Anlattıklarım biraz havada kalmış gibi duruyor olabilir ama üzerinde biraz düşünürsen ve biraz da zaman geçtikten sonra demek istediklerimi çok iyi anlayacaksın. Şimdi moralini bozma ve doğru derse! :)

      Sil