2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

19 Ekim 2014 Pazar

Müzik ile Ders Çalışma

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
ders çalışma müziği
Ders çalışma kimi zaman sıkıcı bir hal alabiliyor. Bazen canınız istemeye istemeye çalışıyorsun, bazen dışarıdaki gürültüler sürekli dikkatini dağıtıyor, bazen de aklına bir şeyler takılıyor; sonuç olarak da istediğin verimi alamıyorsun. Sınavıyerim'de çalışmalarından en etkili şekilde sonuç almak için nasıl daha etkili çalışman gerektiğini öğrenebilirsin.

Ders çalışma verimini düşüren üç etken;
  • İsteksizlik
  • Gürültü
  • Kafaya takılan şeyler
İsteksizlik hakkında (burada) ve kafaya takılan şeyler hakkında (burada) yazılar yazmıştım. Gelin bu yazının konusu olan "Müzikle ders çalışmak" durumundan konuşalım.



Öncelikle bazı "büyüklerin" size ne söylediklerine bakalım:
  • Çalışırken müzik dinlemek dikkatizi dağıtır, konsantrasyonuzu bozar.
  • Çalışma esnasında müzik dinlemek yararlı değildir.
  • Müzikle ders çalışmak yararlı olsaydı okullarda dersler müzikli olurdu.
  • "Müziksiz ders çalışamıyorum" diyorsunuz ama arkaplandaki müzik veriminizi düşürür.


İşte bu konuda kafa karışıklığınızın sebebi bu, kendi fikirleriniz ile hocaların söylediklerinin çatışması. Peki ben ne yapıyorum? Ben ders çalışırken müzik dinliyor muyum?

Cevap basit, EVET!

 Gelin size ders çalışırken müzik dinlemenin faydalarından bahsedeyim:
  • Müzik, ihtiyaçtır. Ders çalışırken bir yandan da en sevdiğin melodileri duymak çok hoştur.
  • Müzik ile ders çalışırken öğrenmen çok boyutlu olur. Görme-Düşünme-Öğrenme üçgenine  Duyma'yı da eklersin. Böylece o müziğe o bilgileri kodlarsın. Her müziği dinlediğinde beynin çağrışım yapar.
  • Ders çalışmak istemediğinde bile o müziği dinlemek isteyebilirsin. O müziği de sadece ders çalışırken dinlediğin için sadece müziği bir kez açarak bile ders çalışma isteğini getirebilirsin ki bu bu yazıda vereceğim en önemli ipuçlarından biridir.
  • Uygun müzik ile üzerindeki gerginliği ve stresi atabilirsin.
  • Dışarıda gürültü mü var? Ders çalışma ortamın uygun mu değil? Çözüm kitabı kapatmak değil. Ders çalışma müziklerinden birini açıp kulaklıklarını taktığında bırak dışarıdakiler istediği kadar gürültü yapsın :)
Bu noktada çok önemli bir konudan bahsetmek istiyorum. Ders çalışırken müzik dinliyorum evet, ama müzikten müziğe çok büyük fark var. Gel biraz da onu konuşalım.


Hangi Müziklerle Ders Çalışılır?
Bu soruyu iki başlıkta cevaplayacağım. Konu çalışırken dinlenilen müzikler ve sayısal soru çözerken dinlenilen müzikler.

Konu Çalışırken,
  1.  Müzikler dinlendirici olmalı, yüksek ritimli olmamalı
  2.  Sözlü müzik olmasın, işte bu dikkatini dağıtır.
Soru Çözerken(Sayısal),
  1.  Dikkatini dağıtmayacak şekilde sözlü müzikleri de dinleyebilirsin.
  2.  Ders çalışmanı çok eğlenceli hale getirdiği ve dikkatsizlikten soru kaçırmadığın sürece soru çözerken istediğin tarzda müzik dinleyebilirsin.

Bu ayrım kişisel olabilir. Yani sözlü müzikler ile soru çözümü yapamıyor olabilirsin veya tam tersi her türlü müzikten gayet iyi verim alıyor olabilirsin, deneyerek kendin görmelisin.

Müzik dinlemenin sayısız faydası var, özellikle bu yaşlarınızda müziğe olan istek ve ihtiyacınız çok daha fazla. Her çeşit müziği dinle. Eskiden şimdiye zaman çok değişti, artık telefonsuz, internetsiz yaşayan kimse yok. Önemli olan bunları düşman olarak görmek değil, kendi amacımız doğrultusunda (ders çalışmak) kullanabilmek. Benim size vermeye çalıştığım mesaj tam da bu.

İlgili Yazılar:


Alttaki resime tıklayarak ders çalışma müziği örneklerine ulaşabilirsin.

 ders çalışma müzikleri

2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

12 yorum:

  1. Blogunuzu zevkle takip ediyorum çok güzel :) 12. Sınıf ve mezunlarla ilgili bildiklerinizi ve faydalı şeyleri paylaşmışsınız. Bunun yanı sıra 11. sınıf hakkında faydalı bilgileri ve püf noktaları yazabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Abi ben mezunum. Gecen sene 50.000 lerdeydim. Planlarim buyuktu ama okul ev dersane bermuda ucgenini kaldiracak kalibda olamadim. Haziran 15 lys sinavinin ardindan baktim istedigim yerler gelmicek. İstedigim yerler olmaliydi. İnsanlar bole durumlarda yazin tatil verir ama ben vermek istemedim nedense. 16 hazirandan 16 agustosa kadar hergun 5-6 saat genelde 6 saat calistim. Agustusta 16da vitesi 7 ye cektim. Suanda 7-8 arasi gidiyorum. Gunluk sadece saat hedefim var. Hic su bugun bitecek demiyorum. Bu koti biseymi sence. Hedefim ordu tip. 454 yapmam lazim.ygs lys birarada goturuyorum. Bu tempoyu 20 hazirana kadar nasil goturebilirim. Cok uzun surec. Bikacam diye korkuyorum bigun malesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken şaşırdım, bu tempoyu korumak, daha da yukarılara çekmek çok büyük bir başarı, tabi bunu tescillemek için -senin de dediğin gibi- bu hızı korumak lazım. Öncelikle şunu söyleyeyim sana, 4.5 - 5 ay bu tempoyu koruman irade gücünü gösteriyor en başta. Bu irade bundan sonrasında da yanında olacak, sanma ki bir anda iraden çöküverecek, bu öyle bir şey değil, son model araba aldığını düşün (insanlarla arabaları kıyaslamak pek doğru değil ama) bu araba 9 ay ya da 1 sene sonra da son derece kalitelidir, işte irade de böyle bir şey uzun süreçte yanında olacak, artan ama kolay kolay azalmayan bir şey. Senin yapman gereken arada bir motive edici şeylerle depoyu doldurmak :) Sınavıyerim Facebook sayfasını takip edersen orada motive edici ekstra paylaşımlarla temponu koruyabilirsin.

      Son olarak, arada bir deneme sınavına gir ki hangi konulara ağırlık vermen gerektiğini öğren. İyi çalışmalar.

      Sil
    2. Yorumun icin sagol abi. Sinavi yerim faceboom sayfasi haftada 1 takip ediyorum. Ygsye su kadar kaldi . lysye su kadar kaldi yerine guzel seyler aktarip insanlari rahatlatiyorsun. Bu yil gecen yila gire daha rahat. Okula gitmiyorum. Dersanede ygsye cok fazla yuklendiginden ve 8 ekimde basladigindan gitmek istemedim. Bide ben bireysel calirsirken sikilmam kolay kolay ama dersanede sikiliyorum. Simetriden konuyu kapip sonra testlerle pekistirip yatmak daha guzel geliyo. Suanki programim ygsve lysyi birarada goturuyo. 7-8 saat calismak beni yormuyor bu durumda cunku dinlenmek icin zaman yaratip uykumuda iyi aliyorum. Ramazanin basinda lys isi bitiyo. Bu hizda gidersem onum acik insallah

      Sil
  3. Harikasiniz cok yardimci oluyorsunuz ☺

    YanıtlaSil
  4. Merhaba abi yazilarin için çok tesekkur ederim çok yardimci oluyor :) 12. Sinif öğretmen lisesi ogrencisiyim netlerim 110 125 arasında değişiyor. Hedefin İTÜ mimarlik . 11. Sinif konularini unutmadim tekrar ediyorum 12 yi okulla birlikte goturuyorum. Ama bazen iki uç haftada bi isteksizlik oluyor masanin basinda bos bos oturuyorum. Bu durumdan hizlica cikabilmek için önerilerin nelerdir? Şimdiden tesekkur ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumun çok normal. Benim motivasyonum hiçbir zaman sabit kalmaz, her zaman dalgalıdır. Bir hafta çok iyi çalışırım, ikinci hafta iyi çalışırım ama bir gün gelir ki ne kadar zorlasam da ders çalışamam, ders çalışamayacağımı anlayıp o günü tatil veririm ve ertesi gün hemen programı ayarlayıp çalışmaya devam ederim. Bu "tatil" olan günde en çok yaptığım şey sizinle MORAL-MOTİVASYON kategorisinde paylaştıklarımı yapmak, gerçekten bunları yapardım her seferinde. İyi çalışmalar!

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. Merhaba ben bu yıl mezunum geçen sene 50 bindeydim mimarlık istiyorum yazın çok çalışmadım hatta hiç Eylülden beri mat 2 de sondan ötfden integrale ve baştan trigonometriye kadar konu bitirip soru çözdüm mat 1 de soru bankası bitirmek istiyorum Aralık sonuna kadar problemlerdeyim biyoloji sistemleri bitirdim fizik çıkmış sorular çözüyorum konu çalışıp geometriye çalışamıyorum ama Özet kitaptan çözüyorum ama soru Bankasına başlayamadım bi türlü bundan sonrası için ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum anlatınca çok çalışmışım gibi oluyor ama gerçekten hiçbir zaman sıkı çalışmadım ygs de 110 120 arası net çıkıyor genelde bu zamana kadar da Lys ağırlıkta çalıştım hep dengeyi bir türlü tutturamıyorum program yapmasını da bilemiyorum çalışmam konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylık Planda İnce Noktalar ve https://www.facebook.com/sinaviyerim/notes 'deki yazıları okumanı tavsiye ederim. Söyleyeceklerim bunlarda var zaten. Okuduktan sonra bir sorun olursa sormaktan çekinme. İyi çalışmalar.

      Sil
  6. siten çok güzel kardeşim benim sitemede beklerim

    YanıtlaSil