2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

17 Aralık 2013 Salı

Dershaneye Son Aylarda Gidilmeli Mi?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Dershaneye gidiyorsan dershane eksikliğinde eksikliğini hissedebileceğin 3 şey var; Konu eksiği, soru çözdürme, rehberlik. Önce benim ne yaptığımı, sonra bu üç eksiği kapatabilecek misin onları konuşacağız.


Ben ikinci senemde hem YGS hem LYS'den 1 ay önce dershaneye gitmedim, ne konu için ne de soru için dershaneye ihtiyacım oldu. Peki neden gitmedim? İki sebebi var, ilki dershanenin programında ygs konuları sınavdan bir hafta önce bitiyordu. Benim programımda ise, sana da anlattığım gibi, sınava 1 ay kala konular bitmiş olmalıydı. Bu sebeple ve dershaneye git-gel yolumun 2-2,5 saat sürmesi sebebiyle gitmedim.



Dershaneye gitmem gerekecek mi nasıl anlayacağım?
Buna tam karar vermek için kendi programını sağlam bir şekilde yapmış, her şeyini iyice düşünmeye yoğunlaşmış olmalısın. Kendi ders programını yapamıyorsan, başkası söylemedikçe çalışamıyorsan dershaneye de ihtiyacın olacak tabi, okul da ikincil yardımcı olacak bu konuda.
Bir de, dershanenin programına bakmalısın ne zaman konuları bitirecekler, programa yetişiyorlar mı ve son haftalarda neler yapacaklar? Bunları benim için değil kendin için gidip dershane hocalarına sormalısın.

Dershaneye gitmemeyi düşünüyorum, bahsettiğin üç konudaki eksiklerimi nasıl kapatırım?
* Konu Eksiği: Konu eksiğini kendi kitaplarından, internetten kapatabilirsin ki bir ay kala, en olmadı 25 gün kala konuların bitmiş olmalı artık. 25 gün varken konuların halihazırda bitmemiş ise devam etmen sana + değil - olarak yansır çünkü bu süreç soru çözerek puanlarını katlama sürecin.
* Soru Çözdürme: Bu konuda en sağlam çözüm whatsapp. İnternetten kendi seviyende arkadaş bulup onların sorusunu çözerek ve kendi sorularını çözdürerek bu işi götürebilirsin. Yeri gelmişken söyleyeyim ikisi de sizin için çok faydalıdır. Dikkat etmen gereken şey, sorularını biriktirmeden sorman, birikmişse de hemen sorman. Tabi sormadan önce bir kez daha yapmayı denersen faydasını görürsün :)
* Rehberlik: Dershane hocana program yaptırıyorsan bu konuda ondan destek almaya devam edebilirsin.


Dershanelerin kapatılması?
Konusu açılmışken bahsetmeden geçmeyeyim. Ne lisede ne de üniversitede bizim yani öğrencilerin arasına siyaset konularının girmesi taraftarı değilim o yüzden ne kapatılsın ne de kapatılmasın diyeceğim. Bu sorunun benim açımdan, sizin açınızdan ve siyasi açıdan cevapları çok farklı. Senin yapman gereken tek şey bu konulara çok takılmamak. Sınavı her koşulda kazanabiliriz.


2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

13 yorum:

  1. Güzel bir yazı daha! Paylaşım için teşekkür ederim :) Birşey sormak istiyorum;
    Sence YGS Matematik, sıfırdan başlarsak ne kadar sürede biter? Sıkı bir çalışma ile 1-5 veya 2 ay gibi bir sürede bitmesi mümkün müdür?

    YanıtlaSil
  2. Hakan arkadaşım ben dil sınıfında okuyorum şu an 11.sınıftayım bana tavsiyen nedir ,bir şeyler söylemek ister misin ? Ne yapmam gerek ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedeflerini, sınav konusunda yaptıklarını anlatırsan daha faydam dokunur. Çünkü diğer türlü tek diyebileceğim 'çalış' olur ki faydası 0dır :)

      Sil
    2. Peki ben hep ingilizceyle ilgili bir şeyler yapıp ,olmak istemişimdir şu an dershaneye gidiyorum biliyorsundur belki yds yabancı dil okulları hedefim ygs'den 30 üstü türkçe 30 üstü sosyal ve 10 a yakın mat yapmak istiyorum (okulda mat görmüyorum sadece dershanede) lys sadece ingilizce olacak zaten ben daha şuan programlı bir şekilde calısmıyorum calısamıyorum bugün oturup senin komple blogu okuyup program yapmaya karar verdim tavsiyelerini tekrardan bekliyorum .Yazıların harika ,çok sag ol :)

      Sil
    3. Rica ederim :) Şimdiden genel bir program yapıp günde 3-5 saatten ziyade 1 veya 1.5 saat çalışmaya başlasan seneye rahat edersin. Çünkü çalışacağın 3x ise hepsini seneye yığmaktansa en az bir x'ini bu sene doldurmak çok daha doğru olur senin için.

      Sil
  3. hocam peki gitmediğin zamanlarda evde neler yapıyordun.kaçta kalkıp kaçta yatıyodun.bölüm denemesi mi ağırlıklı çözüyodun. 12ye kadar 1 genel deneme çözüp sonra lys mi kasıyodun.nokta atışları falan.şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatış kalkış saatimi sınav günü yapacağım gibi ayarlamıştım yani aşağı yukarı 8.30'da kalkıp 0-1 gibi yatıyordum. Genel denemeyi çözdükten sonra birer tane Matematik, Fen denemesi çözüyordum. O gün bitirmem gereken konu varsa bitirip akşam yine kalan vaktimde bölüm denemesi çözüyordum. Bölüm denemeleri dahil hepsi için süre tutuyordum.

      Sil
  4. çok teşekkürler ederim gayet net bir cevap:)

    YanıtlaSil
  5. bi de gel bu dershane işini aileme anlat....zaten ömrüm dershane yolunda geçiyo neyse. bende geçen sene 46.000 de idim inş bu sene ilk 3000 e girmek istiyorum.sen kendini nasıl motive ettin .[ygsem az cok iyi idi ama istediğim gibi geçmemişti hiç moralimi bozmadan istikrarlı bişekilde lysye calışıyodum sınava 1 ay kala evde kıyamet koptu annem babam boşandı bana da bişeyler oldu işte o zamanki halim berbattı şimdi iyiyim kazanacam inş]

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başına ne gelirse gelsin bundan etkilenme derecen tamamen sana bağlı. Geçmiş üç senede bunu öğrendim. Benim de başıma en az seninkiler kadar kötü şeyler geldi, geçti. Sınav dönemindeyim diye hiç üzerine düşünmedim, bakıp da üzülmedim. Nasıl motive olduğumu yazılarda anlattım, sağ menüde Moral ve Motivasyon'da bulabilirsin.

      Sil
    2. çok tşkler başkaları gibi boş işlerle uğraşmayıp insanlara faydalı olmaya calışıyorsun ALLAH razı olsun.

      Sil
    3. Teşekkürler,gerçekten çok güzel bir yazı olmuş...:)

      Sil