2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

3 Ağustos 2013 Cumartesi

Matematiğe Nasıl Çalışılır?

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Matematik Kök İşareti ve Sayılar
Matematik üç öğrenciden ikisinin en büyük derdi. Peki nasıl aşabiliriz bunu?

Bu yazıda matematiği yapamıyorsan, nasıl yapmaya başlayabileceğine değineceğiz. İlerideki yazılarımda zorlandığın konularda nasıl çalışacağına değineceğiz.


Sayısal derslerde konunun en önemli kısmı çözümlü sorularıdır. Evet, konuyu bir şekilde öğrenir anlarsın, ama kendi seviyenden başlayarak yeteri kadar çözümlü örnek çözmezsen şu klasik soruna takılmama şansın yoktur: Çalışıyorum çalışıyorum, yapamıyorum. Konuyu çalışıyorum sorularını yapamıyorum. İşte bunun tek nedeni yeteri kadar çözümlü örnek yani pratik yapmamaktır.

Bu blogdaki 200'e yakın yazının özünü damıtarak Başarı Piramidi'ni oluşturdum. Sadece kısıtlı sayıda öğrenciye anlattığım bu yazıları okuma şansını elde etmek için tıkla.
 
Bu yüzden kendi seviyene göre bir kitaptan başlamalısın matematiğe. Ondan kitabı takip ederek çalışmalısın. Bir de soru bankası seçmelisin. Önce konu anlatımlı kitaptaki konu + çözümlü sorular + testleri çözersin. Tekrar zamanında da veya bu konuyu bitirdim ama tam oturtamadım diyorsan soru bankasından çözersin.Sonrası çorap söküğü gibi gelecektir :) Ben aşağıda bazı kitapları seviyelerine göre sınıflandırdım.



 Seviyene Göre Çözebileceğin Kitaplar

 Matematiğim sıfır diyorsan Kolay Matematik kitaplarından başlamalısın. Aşağıdakilerden hangisini seçmeliyim dersen, bunun kararını sana bırakıyorum. Al eline, incele; hangisi sana uyuyorsa onu al. Diğer kitaplardan da tavsiye ettiklerimi bir incele sonra beğenirsen al.

Başlangıç Seviyesi: "Sıfır" adıyla piyasaya sunulan matematik kitapları.


Orta Seviye:
Güvender Video çözümlü matematik

Birey Matematik Soru Bankası ve ayrıca, Fem Konu Özetli Soru Bankası'nın son testleri zora kaçıyor. Bu üç kitabın sıralaması kolaydan zora doğru.


Zor Seviye:
birey matematik ygs lys b soru bankası
Ek olarak, Karekök Matematik Soru Bankası ve Uğur Matematik Soru Bankası.

Bu üç kitap da zor seviyededir. Karekök'ün YGS kitabına bir bakabilirsin. Karekök'ün LYS kitabı ise matematiğin en zor ve en güzel kitaplarındandır aklında olsun :) Geometrisi de öyledir.


Son olarak bir not geçeyim, matematikte özet çıkarılır mı? diyenler var. Bu sana kalmış bir şey ama ben şunu kullandım ve öneriyorum;  Formüllü bir konunun formüllerini ve kullanıldığı yeri bir kağıda yazıp ilk 1-2 testi ona bakarak çözersen çok ama çook rahat aklına yerleşir o formüller. Herhangi bir konuda yapabileceğin gibi özellikle Trigonometri'de öneriyorum sana. Diğer konularda ben bunu yaptım mı? Evet yaptım :)

Diğer dersler için çalışma tekniklerini öğren.

2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

35 yorum:

  1. Guvender Ygs 100de100 diye bir konu anlatımli kitap var 3 bölüme ayrılmış,benim temelim sifirdi ve ben bu kitapla cok şey öğrendim kolay örneklerden orta seviyeye dogru bolca örnek var.soru bankası almadım dershanenin verdiği soru bankasından çözdüm , özelliklede yaprak testler çözülmeli bence . Bu benim temeli sıfır olan arkadaşlara tavsiyemdir :) blog da cok guzel

    YanıtlaSil
  2. Konu anlatımlı kitap önerisi de yaparsanız çok iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu kitap tavsiyesi yazısında anlatmıştım burada da diyeyim; Simetri seti idealdir. Alternatif olarak fem mat1 kösb alınabilir veya Karekök MPS'lere bakılabilir. Bu üçü de olur ;)

      Sil
  3. günlerdir bekliyordum teşekkürler :) yalnız uğur ygs matematik kitabını zor seviye olarak almışsınız benim matematiğim sizinki kadar iyi değil hatta iyi değil ama o kitabı almış biri olarak önermem sınavla alakası yok . konu anlatımlı bir kitap da önerirseniz memnun olurum teşekkür ediyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor olan kitapların 'sınavla pek alakası yok'tur zaten :) Karekök için de aynısı söylenir mesela. Ben çok zevk alırdım o zor soruları çözmekten veya çözememekten. Matematikte fulle yakın yapmak isteyenler, özellikle LYS'de, Karekök'ü mutlaka almalı.

      Sil
  4. fen özelliklede fizik nasıl çalışılır,bekleniyorr :)

    YanıtlaSil
  5. Konu anlatımlı kitap yerine internetteki videolardan yararlarsak faydalı olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternette 2 saat ders izleyeceğim deyip 5 saatte bilgisayardan kalkıyorsan hayır, bunu yapmıyorsan da evet :)

      Sil
  6. konuyu genel hatlarıyla bilen ve basit orta sorularını yapabilen biri için hangisini önerirsiniz? basit seviyeden başlamalı mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir orta seviye kitabını alıp bitirirsen çok faydasını görürsün derim :)

      Sil
  7. geo. için başlangıç olarak bir yayın söylermisin,hemen başlamak istiyorm? şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. hocam öncelikle blog diğerlerinde farklı ve yazıların beni oku diye bağırıyor :) seçtiğin bölümün ne kadar doğru olduğunu tanımadığın insanlara bile ispatladın tebrikler :) bu yıl tm 2 de 45 bin civarı bir sıralama oldu benim için tam bir hayal kırıklığıydı istediğim yerlerden çok uzak bir sıralamaydı çünkü . mezuna kalma kararı aldım ama çevremdekiler sende matematik zekası yok diyorlar evet bu yıl çok az matematik yapabildim sınavlarda ve soruları yapamayınca aklıma bu cümle geliyor ve motivasyon diye birşey kalmıyor bende . bir yorumda düz lise çıkışlı olduğunu yazmışsın sakın yanlış anlama ama matematik kısmında önceden mi iyiydin yoksa temeli kendin mi inşa ettin hoş ben anadolu lisesi çıkışlıyım ama hava yani. az çok birşeyler biliyorum deyip fem karekök filan çözeyim diyorum hemen takılıyorum basit şeylerde kolay geliyor. şu' matematik zekası' hakkında görüşlerin nedir ? yardımcı olursan çok çok sevinirim . şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle biraz daha erken yat ^^ YGS ve LYS sınavları zekadan daha çok çalışmaya bağlı. Zeka varsa biraz daha kolay öğrenirsin ama çalışma ile sıfırdan zirveye kadar yükselebilirsin. O yüzden matematik zekası diye bir şey yok. 2+2'nin 4 ettiğini bildiğine göre logaritmada türevde zorlanman sadece az çalışmandandır bundan emin ol çünkü 2+2=4 denmeden önce bunu bilmiyordun, bir şekilde öğrendin şimdi şüphen olmayacak şekilde her seferinde 4 diyorsun, yapman gereken şey matematiğe ağırlık vermen. Hedefin yüksek olduğu için hiçbir dersi hatta hiçbir konuyu atlamamalısın.

      Kitap tavsiyesi için netine göre yukarıdakilerden birini seçip hemen başla, çok zevklidir matematik ;)

      Sil
    2. sorma sorma ne zevkli :) arkadaşlar filan ygs matematik çalışmakla olmaz zaten diyor bende buna kendimi inandırdım gibi sadece lys çalışayım diyorum ygsde zaten matematik soruları farklı geliyor .gerçi ygs sıralaması kötü olunca insan yahu %40 asıl işle lysye diyemiyor ama ne dersin hocam bu duruma ?

      Sil
    3. Arkadaşlar falan dediklerin 12. sınıfı yeni bitirdi muhtemelen. Benim 2012 matematik netim 29,75 2013 matematik netim 38,75. Sence bu net farkını bir senedeki matematik zekam mı değiştirdi matematik çalışmam mı?

      Sil
    4. hocam haklısın da sen zaten ilk sınavda 29 net yapmışsın yani ben ona yakın birşeyler yapsam inan özgüven olurdu .Senin daha çok çalışarak yapabileceğin belliymiş ama benim çook tereddütüm var .

      Sil
  9. zambak kolay geo. soru bankası yazınca 10.sınıf çıkıyor hangisi anlamadım bi yardımcı olurmusun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o kitap. İlk konulardan başlıyor, başlangıç kitabı. Diğer sınıflar için alternatif kitaplar düşünebilirsiniz.

      Sil
  10. Konu ozetliye orta demissin de son 2-3 testindeki sorular lys de bile cikmayacak derecede

    YanıtlaSil
  11. bu yıi üniye yerleştim.Dilciyim ve mat netim 10 maalesef.türkçem 2 y.sos ise 6 y ile fen ise 5 net.Hedefim Boğaziçiydi ama onun için mat ten en az 25 net ve fenden 20 net ile bitirmem gerekiyordu... 2 sene sonra tekrar gireceğim(puan kırılmadığı için)umarım bu mat kaynaklarıyla halledebilirim matematiğimi.
    Mezun kalmayı göze alamadım babamdan dolayı.AMA hedefime ulaşabildiğim surece 2 yıl kaybın bir önemi yok./

    YanıtlaSil
  12. lys matematik için orta derecede soru bankası önerirmisiniz mezunum karekök çok kasıntı diyorlar onu orta dereceli bir soru bankası çözdükten sonra çözmek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fem konu özetli soru bankası çözebilirisin kardeşim

      Sil
  13. LYS de çok kötü benim matematiğim LYS de başlangıç için ne önerirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden LYS durumunuz konusunda endişelenmenize gerek yok. LYS Matematiğe konuları sırasıyla çalışarak başlayabilirsin, bu alanda önemli olan çok soru çözmek ;)

      Sil
  14. YGS'de problemleri yapamıyorum nasıl çalışmalıyım? Bir çok yolu denedim. Bir de sizden dinlemek isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En basit problemlerden başlamalısın, bilmiyorum atlıyor musun ama seviye olarak en kolaydan başlamalısın. Tabi önce örnek soru çözmelisin. Çözerken de önceleri her soruda şekil çiz, verileri kısaca aktar şekline ve öyle çöz. Zamanla zorluğu arttıracaksın ve çokça soruyla bu 'problemi' çözeceksin :)

      Sil
  15. Ygs de problemleri çözemiyorum:( Bir çokyolu da denedim. Bir de sizin önerilerinizi dinlemek istiyorum...

    YanıtlaSil
  16. Orta derce için birey a da lys var ama ben sadece ygs ye gireceğim FDD Mat 1 nasıl bilgin var mı ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. FDD yayınlarını pek önermiyorum, bazısı çok kolay bazısı da gereksiz zor oluyor. Ama bu benim fikrim, çözen arkadaşlarım da vardı.

      Güvender'e bir göz at derim.

      Sil
  17. Fem Konu Özetli Soru Bankasıyla Birey B kitabının yerini değiştir bence birey b kitabı çok kolay a sında toplama çıkarma soruyorlar heralde fem konu özetli ise çok zevkli ve zor

    YanıtlaSil
  18. Bunların dışında Ygs Matematik için herkesin dilinden düşmeyen Fem Matematik Simetri seti var 3 kitap halinde, onun seviyesi hakkında bilgi verebilir misiniz o kitap nasıldır acaba?

    YanıtlaSil
  19. hocam fem konu özetlimi zor karekök mps mi ?orta seviyeden başlamak için

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar ben 11. Sinifim karekok matematik0 kitabi aldim ygs icin konu anlatimi calişmak için iyi bir kitapmi herkes öneriyorda

    YanıtlaSil