2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

20 Ocak 2016 Çarşamba

SORU&CEVAP - YGS LYS 2016

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →

SORU&CEVAP - YGS LYS 2016Merhaba Sınavı-Yerim'ciler. Ocak ayı boyunca sınavla ilgili aklınıza takılan bütün soruları sorabilirsiniz. Er ya da geç, sorduğunuz her soru cevaplanacak ;)
Posted by Sınavı Yerim on 15 Ocak 2016 Cuma
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

27 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dide Nur. Yorumunun üstüne biyoloji notlarına tekrar göz attım. Çok okunaklı olmasa da küçük de sayılmazlar :) Büyüklüğünü çok arttırınca dosya boyutu uçup gittiğinden dengeyi böyle buldum, yakınlaştırmayı, olmazsa bir kırtasiyede yazdırmayı deneyebilirsin.
      Öncelikle, gerçekçi olalım. Sınav sistemi büyük bir hızla değişiyor. Önümüzdeki yıllarda merkezi sınav sisteminin kalkacağı düşünülüyor, bu yüzden önce zihinsel olarak YGS/LYS mantığını genişletmeli, tam olarak hangi üniversitede okumak istediğini vb. netleştirmelisin.

      Günde 1 konu bitirmek çok istikrarlı gibi görünebilir ama pratiğe döktüğünde o kadar kullanışlı olacağını sanmıyorum çünkü her konu farklı uzunlukta ve ilk dört gün 3 saat yeterken dördüncü gün 7. saatte hala konunun bitmemesi canını sıkabilir. Bu yüzden işi biraz daha 'normalleştirelim'. Biliyorum heveslisin, bu çok güzel bir şey. Ama hazır vaktin varken seni bu uzun yolda sıkmayacak bir program ayarlamak daha önemli yoksa sürekli motivasyon düşüşleri yaşayabilirsin. Bu sözümü hatırla.
      Yapmanı tavsiye ettiğim şey çalışacağın bütün konuların ders ders bir listesini yapmak. Sonra her konunun kaç sayfa olduğunu yazmak. Ardından her konuyu ne kadar bildiğini derecelendirmek (1-konu çalışmam lazım 2-genel bir tekrar üstüne pratik yapmam yeterli 3-konuyu biliyorum hızlı bir gözatma ve üstüne soru çözmek yeter, gibi). Bundan sonra 15 gün boyunca yapman gereken her gün belli sayıda sayfa bitirmek ve aşağı yukarı kaç saat çalıştığını not almak. Günde 3 saat çalışıyorsan öbür günlerde bunu azaltmadan 15'er dakika arttırmak ideal bir sistem olur.

      Üçüncü hafta ise geçtiğimiz 2 haftada hangi dersten kaç sayfa bitirdiğini ve bunların ne kadar sürdüğünü hesaplayarak her ders için 1 sayfayı kaç dakikada bitirdiğini hesapla. Sonraki günlerin programını da buna göre ayarla. Örneğin matematikten 1 sayfa ortalama 10 dakikada bitiyor, biyolojiden 7 dakikada. Eğer o gün 5 saat yani 300 dakika çalışacaksan 20 sayfa biyoloji ve 16 sayfa matematik bitirebilirsin demektir. Bu hesap yüzde yüz doğru olmamakla birlikte yararlılığı ve kesinliği çok yüksektir. Bu programa göre konuları ne zaman bitirebileceğini de görebilirsin.

      Son olarak, haftalık olarak tekrar testleri çözmeyi unutma. Bitirdiğin konulardan -her hafta- konu başına 30-40 soru çözmen, unutmanı büyük ölçüde engelleyecektir.

      İyi çalışmalar Doktor Hanım.

      Sil
  2. Merhaba ben 12.sınıf öğrencisiyim.MF`yim ve Gazi Bilgisayar Mühendisliği istiyorum.Şu tarihte bile konu eksiğim çok.Kimya bitti matematik problemlerdeyim fizik daha başlardayım(basınç) biyoloji sistemler ve bitkiler hariç tamam.Denemelerde 250-300 arası puan alıyorum.Bu saatten sonra ne yapmalıyım? Mezuna kalmak istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali. Bugünden sonra bütün konu eksiklerini kapatıp bol bol soru çözmek imkansız olduğu için gerçekçi olup şimdi neler yapabileceğimize bakalım ve elimizden gelenin en iyisini yapalım.
      Öncelikle YGS'nin "her şey" olmadığını hatırlatayım. Sınavdan sonra LYS'ye daha çok çalışman şartıyla şuanki durumunu telafi edebilirsin. Sana önereceğim şey çalıştığın konuları unutmamak için günlük soru çözmen. Her konudan 1'er test olmak kaydıyla günde 4-5 konu tekrarıyla bir iki haftada bir bütün konularını taze tutmuş olursun. Kalan sürede de "en çok soru çıkan" konuları seçip ona odaklan. Tavsiyem, önceliği matematiğe vermen. Sınava 3 hafta kalana kadar bu şekilde "tekrar ve önemli konuları bitirme" çalışması yaparak git. Kalan üç haftada da günlük denemelerini ve soru çözümlerini yaparsın.

      Başarılar.

      Sil
  3. Oncelikle merhabalar. Açıkçası blogunu yeni keşfettim ve yayınladıklarına pek bakamadım ama yaptığın bu yararlı uğraş için sana teşekkür ederim. Birkaç sorum olacak, ilk olarak tmyim ve denemelerde 390 yapıyorum ve BU pdr istiyorum. Konuların neredeyse çoğu bitti ama hiç geometri yapamıyorum matematikten 25-30 yaparken geometri yapmamak üzüyor bunun için bana pratik ne önerirsin. Geometri açığımı ( en azından 4-5 soru) kapatabilir miyim? Türkçe denemeleri çözmeme ve konulara hakim olmama rağmen hala denemelerde 6-7 yanlış çıkıyor sence zamanla çalışmamın karşılığını alır mıyım yoksa ek olarak birşey yapmalı mıyım? Sınava bir ay kala deneme çözmeye başlayacağım, kesinlikle çözülmeli dediğin bir kaynak ya da deneme var mı? Son olarak sürekli stres halindeyim bu aralar, korkuyorum vazgeçecek duruma geliyorum heyecandan. Sence bu normal mi? Tekrar teşekkür ederim, iyi gunler :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Ben dogan 12.sınıfım 1 ayda kaç net artırabilirim.

    YanıtlaSil
  5. merhaba hocam :) 12.sınıf sayısal öğrencisiyim,netlerim 115 125 arası oynuyor ve ben bunu 135 e çıkartmak istiyorum.
    Türkçe-hep 35 üstü yaparken son zamanlarda paragraf çözmeye çözmeye 30 lara kadar düştü (çözecek zaman bulamıyorum)
    Sosyal-Hiç konu çalışmamama rağmen 20 netin altına düştüğüm sınav sayısı çok az bu on beş tatilde coğrafya ya biraz çalışmaya başladım netimin biraz daha artacağını düşünüyorum
    Matemetik-sene başından beri hep 30 35 arasıydı ama biraz yüklenince son dört beş sınavdır 35 altına düşmüyorum(lys de bazı önemli konularıda hallettim ygs de kalan bi kaç pürüzüde on beş tatilde halletmeyi düşünüyrum
    fizik-hocam orta zorluktaki denemelerde 10 netin altına düşmüyorum ama yeterli değil ve bazı konuları unutmaya başladım
    kimya-kimya hep on üstü ama bu derste de unutmaya başladım yavaş yavaş
    biyoloji-hocam sene başından beri 25-30 denemeye girdim sadece iki sınavda 10 un üstüne çıkabildim bitirdiğimi sandığım konularda unuttum ve şuan biyoloji konusunda afallamış durumudayım özellikle bu derste yardımlarınızı bekliyorum hocam
    (fizik kimya ve biyolojide so 25 yılın çıkmış sorularını aldım çözümlüler ve çözümleri konu anlatımı gibi bunu çözmem faydalı olur mu)
    şimdiden teşekkürler hocam :)

    YanıtlaSil
  6. Google plus'daki yorumlara da bakar mısınız rica etsem?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, blogunuz çok güzel ve bana çok faydası dokundu ancak benim bir sorunum var sınava 1 ay var ve ben çalışmayı bıraktım bir anda kaygı veya heyecandan değil bunu biliyorum ama yapamıyorum masaya oturupta iki gıdım ders çalışamıyorum çalışsam biliyorum türkiye derecesi yapıcam ama olmuyor bazen düşünüyorum bu ben değilim ailemi kandırıyorum diye . Burada yazmamın sebebide anonim olmama güvenmem sanırım. eğer bir cevap yazarsanız sevinirim. Teşekkürler, başarılar.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ben 11.sinif mfyim 9 ve 10da yattim diyebilirim bu senenin ilk dönemi de eksiksiz tum konular tamam şeklinde degil. Seneye temel liseye gecmeyi planliyorum henuz ona da nasil karar verecegimi bilmiyorum hepsi hemen hemen ayni seyleri soyluyor. Ben ankarada yasiyorum bilindik dersanelerin temel liseleriyle konustuk hepsi yazar kadro derslere giriyor haftada 45 50 saat ders goruluyor haftada bir gun deneme var gibi seyler siraladi fiyat farki dışında vaatlerde bi fark yok. Tavsiye edebileceğiniz bi temel lise var mi ilk sorum buydu. Diş hekimligi istiyorum hedefim ilk on bin ama yapamayacakmışim gibi geliyor 2.5 milyon öğrenciden ilk on bin imkansizmis gibi sadece turkiye genelindeki fen lisesi ogrencileri o kadardir ben anadolu lisesi öğrencisiyim. Bundan sonra ne yapmalıyım sadece 11.sinifa mi bakmaliyim yoksa ygs de mi katmaliyim isin içine panik oldum yapamayackmisim gibi geliyor daha simdiden. Benden iyileri gördükçe inancim kayboluyor:( bosuna ugrasma diyorum kendime nasilsa onlari geçemezsin. Yardimci olursaniz sevinirm teşekkürler simdiden

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar, ygsye son 3 senenin çıkmış sorularını çözmeden girmeyin demişsiniz ama 2014 ve 2015 in çıkmış sorularını hiçbiryerde bulamıyorum bunları nerden bulabiliriz birde ygs ve lysde aynı olan derslerin lys çıkmış sorularını çözmenin ygsye bi artısı olur mu şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. merhaba hocam ben 12. sınıf tm öğrencisiyim.Çok umutsuzum.Ygs ye cok konu yetistiremicem.Kımleri 1 ayda cok sey değisir diyolar.Sizce degisirmi degismesi icin neler yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba ☺️☺️ Ben 12. Sınıf dil öğrencisiyim, ygs'de bir türlü sosyalimi yükseltemiyorum ortalama netim 60-65 arası her zaman ve 1 ay kaldı ygs'ye. Sizce lys'ye başlamalı mıyım (biliyorum çoktan başlamalıydım ama olmadıı) ygsyi bırakmalı mıyım bu halimle bıraksam sadece günlük deneme çözsem unutur muyuum? :)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba yazılarınıza iki gün önce tesadüf eseri rastladım ve daha önce okumadığım için pişman oldum :)Ben 12. sınıf MF öğrencisiyim sınava bir ağ kaldı ve benim matematikten 5-6 konum kaldı(mantık, kümeler falan) fenden konularımın yarısı duruyor üç dersten de. Konularımın yarısı duruyor olmasına rağmen yinede çalışmamalı mıyım onlara? Denemelerde 80 nete ulaşamadım hala.Sınava 15 gün kala okula gitmeyip evde hergün deneme çözüp tekrar yapmayı düşünüyorum.Bu saatten sonra nasıl çalışmalıyım ve ne yapmalıyım tempomu artırmak ve netlerimi yükseltmek için? Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba yazılarınıza iki gün önce tesadüf eseri rastladım ve daha önce okumadığım için pişman oldum :)Ben 12. sınıf MF öğrencisiyim sınava bir ağ kaldı ve benim matematikten 5-6 konum kaldı(mantık, kümeler falan) fenden konularımın yarısı duruyor üç dersten de. Konularımın yarısı duruyor olmasına rağmen yinede çalışmamalı mıyım onlara? Denemelerde 80 nete ulaşamadım hala.Sınava 15 gün kala okula gitmeyip evde hergün deneme çözüp tekrar yapmayı düşünüyorum.Bu saatten sonra nasıl çalışmalıyım ve ne yapmalıyım tempomu artırmak ve netlerimi yükseltmek için? Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  14. merhaba ben vefa 12.sınıf imam hatipte okuyorum imam hatipte mat biyo birazda kimya konularımız tammane bitiyor ama yüzeysel işlediğimiz için ben evde daha çok çalışıyorum...okulda biirnci olduğumdan herkes benim kazanacağımı falan diyor benim moralim bozuluyor..hedefim tıp konu eksikleirm var çallıştığım halde kapatamıyorum...düzenli programım yetişitremiyorum zaman hiç yeterli değil...1 ay kaldı ne yapacağımı nasıl çalışacağımı bilmiyorum netlerim 70-90 arası yükselmiyor...

    YanıtlaSil
  15. Merhaba ben yazılarınızı iki gün önce bir rastlantıyla okumaya başladım ve daha önce okumadığım için pişman oldum :)Ben 12. sınıf MF öğrencisiyim,YGS ye 1 ay kaldı ve benim matematikten 6-7 konum kaldı(mantık,kümeler vs.),fenden konuların yarısı duruyor hala 3 dersin de.Kalan konularıma göz atmam da fayda var mı yoksa çalıştığım konularla ilgili soru mu çözeyim sadece?Ayrıca sınava iki hafta kala okula gitmeyip hergün evde deneme çözücem.Sizce kalan süremde ne yapmalıyım, nasıl çalışmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba adım Ali.11. Sınıfım ve Hatay Fen Lisesi'ne gidiyorum.9 ve 10. sınıf karne ortalamalarım sırasıyla 90 ve 91.Ama fizik matematik yazililarim 70 75ti hep yani fizik matematik geometri temelim kötü diyebilirim.Hele ki bir fen lisesi öğrencisine göre.Tüm sınıf arkadaşlarım ygsye başladı ilk dönemden ve yarıladı.Ben daha başlamadım.Günde 1 ya da 1 buçuk saat sadece 11 çalışıyorum.Karne ortalamami 94 yaptım ilk dönem geçen yıllara göre daha iyi ama sadece 11 çalıştım o da yeterli değil.Sizce şimdi sadece 11e devam mı edeyim yoksa ygsye mi basliyayim yol yakınken.Günde kaç saat ve ne kadar çalışmalıyım.Hedefim tıp ve çok istiyorum.Ama kendimi çaresiz hissediyorum.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Netlerim 115e dayani max 120 gördüm sosyale zaman ayirmada sorun oluyo ayirsam bile 16 17 net cikartabiliyorim lys yuklenmek istiyorum ama şu sınav yapıştı üstüme resmen...

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar ben ygs ye hiç çalışamadım ailevi nedenlerden. Tercihlerim genelde lys ile alıyor. Lys ye iki ayda çalışabilir miyim? Ortalama 360 370 almak için iki ay çalışmak yeterli olur mu? Ygs ye calisamadigim için moralim sıfır biraz bilgim var türkçe yapıyorum tarih biraz matematik biraz yapıyorum fen hiç bişey bilmiyorum bana tavsiyesi nedir?

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar ben ygs ye hiç çalışamadım ailevi nedenlerden. Bilgilerim çok iyi değil türkçe yapıyorum matematik ve tarih biraz yapıyorum ama hiç fen bilgim yok. Tercihlerim lys den olacak ama ygs den düşük puan almak istemiyorum. Birde lys çalışması iki aylık süreç için yeter mi? Ortalama 360 370 almak için iki ay yeterli süre mi ne tavsiye edersiniz? Şimdiden tesekkur ederim hocam

    YanıtlaSil
  20. Abi merhaba.

    Abi şu an 12.(TM) Sınıfım ve berbat bi lise hayatım oldu derslerim çok kötü.ailemin izni ile mezuna kalmaya karar verdim.abi sorum şu.sence nasıl bir çalışma yolu izlemeliyim.12. Sınıfın bitmesine 3 ay var bu surede ne yapmalıyım? Lys mi YGS mi calismaliyim.

    YanıtlaSil
  21. merhaba ben 2 yıl üniverste sınavına hazırlanıyorum sayısal öğrencisiyim ve iki yıldır barajı geçemedim bu yıl dershanede gidiyorum ama umudumu yitirmedim ve tekrarda ygs yaz tatilinde çalışacam şun dershanede lys konularını görüyorum ve evde lys konularını tekrar ediyoru sizce nasıl çalışmalıyım ve seneye dershane gitmelimiyim yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  22. merhaba ben 2 yıl üniverste sınavına hazırlanıyorum sayısal öğrenciyim iki yıl barajı geçemedim bu yıl dershane gidiyorum ama umudu yitirmedim tekrardan ygs hazırlanacam bu yaz tatilinde ygs hazırlanıp konuları bitirmeyi düşünüyorum ama şuan dershanede lys konularını görüyorum lys konuları hakkında bilgim olsun en azından diyorum sizce ygs nasıl hazırlanmalıyım ve seneye için dershaneye gitmelimiyim yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  23. ygs ye çok çalıştım ama sınav sonucum beklediğimin çok altında geldi o yüzden seneye hazırlanmayı düşünüyorum lysye kadar mat2 yi tam gazla biitirim diyorum fene bakmim giricem zaten ama hepsi birlikte sıkıntı gibi geliyo ban a zaten ygs türkçeyi batırmıştım 2,5 ayda mat2 biter bende matı seviyorum sonra yazın ygs türkçe sosyal coğrafya çalişim ayrıca lys fenede göz atim diyorum özel dersaneye yazılmayı düşünüyorum seneye için etütde var tüm gününm okul gibi orda geçecek nasıl yani ne düşünüyosunuz yardımcı olursanız seviinirim bu arada hedefim ilk 3000 çünkü pilotluk istiyorum

    YanıtlaSil
  24. Merhaba mf4 sıralamam 6528 tobb veya itu bilgisayar dusunuyorum. Sizce hangisini ve neden tercih etmeliyim bir de itu bilgisayari anlatabilir misiniz neden ituyu tercih ettiniz,ortalamanız nasıl , okulda öğrenciler ile ilgileniliyor mu ?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Numan. TOBB Ankara'da olduğu için çok araştırmış değilim.
      İTÜ'yü incelediğimde eğitim kalitesi açısından çok iyi olduğunu gördüm. Bölümdeki hocalarımın hepsi kaliteli insanlar. Pek çok deneyime sahipler ve hepsinin ayrı birer uğraş alanı var. Öğrencilerle ilgilenme konusunda diğer okullara nazaran bir farkı olduğunu söyleyemem, genelde sen gider ve istersin. Derste problemin varsa çoğu zaman yardımcı oluyorlar. Eğer imkanın varsa iki okulu da ziyaret etmeni öneririm. Öte yandan ikisi arasında uçurum olduğunu da düşünmüyorum.

      Başarılar.

      Sil