2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

15 Mart 2017 Çarşamba

LYS'ye Başlama Yazısı

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
2015 LYS sınavına nasıl çalışılır
YGS sınavına girdik, çıktık. Sorular denemedekilere benzemiyordu. Denemelerde yetiştiriyorduk, ama sınavda yetişmedi. Önceden yeteri kadar LYS çalışmadık belki, ama şimdi LYS için saatler ileri sarıyor. Biliyorum, aklın karışık. Bugün yolundaki bu karışıklığı çözüp yine emin adımlarla yürümene yardım edeceğim.
Öncelikle, soru cevap şeklinde giderek en çok sorulan sorulara yanıt bulalım.



Soru - Cevap
Klasik sorulara sınava girmiş çıkmış biri olarak (2012 ve 2013) farklı bir bakış açısıyla cevap vermeye çalışacağım.
Klasik 1: LYS konu eksiklerim var, YGS'den önce çalışmamı söylemiştin, fakat yapmadım.
Cevap: Evet, söylemiştim. Belki az çalıştın, belki de az çalıştığını düşünüyorsun. Üzerinde durmamız gerek bu değil. Şuan için o günleri geri getiremeyeceğimiz için bu tür şeylerden pişmanlık duyma. Ne okul hayatında, ne de, hayatta. Bundan sonrası için neler yapabiliriz onu konuşalım.
Klasik 2: YGS sonucum kötü geldi, nasıl şuraya çekerim?
Cevap: Bu sorunun cevabı, 'YGS için ne yaptıysan daha fazlasını yaparak'tır. Gerçekten istiyorsan evet bu mümkün. Bugün bir plan yaparak bu işte sana yardımcı olacağım.
Klasik 3: Moralim hala düzelmedi. Çok iyi yapan arkadaşlarım var.
Cevap: Moralim bozulduğunda, motivasyon eksikliği yaşadığımda her zaman ne yaptığımı sana anlatmıştım değil mi? :) Şuraya bir geri dönüş yap. Ayrıca, bu durumu yaşıyorsan ders programını klasik müzik eşliğinde hazırlayabilirsin. Vivaldi, Bethooven ve Bach'ı öneririm.
Klasik 4: YGS'ye dair kafa karışıklığım var, istediğimi yaptığımı sanmıyorum.
Cevap: YGS'den sonraki ilk saatler bu soruyla kafan kurcalanır. Etrafına rahat görünsen de içini yiyen bir şeyler vardır. Ama bu 3-5 gün içinde geçtiği için ve biz bu süreci atlattığımız için böyle bir sorunun kaldığını sanmıyorum :)

ygs lys 2015
Hayat devam ediyor..
Düş Kırıklığı Hakkında
Size kendimden biraz daha bahsedeyim. 4. sınıfta Fen Lisesi puanı yapan, çok ateşli geçen deneme sınavlarının ardından ileride hepsi Anadolu Öğretmen Lisesi kazanacak olan arkadaşlarımı geçip sınav birinciliğini kapmıştım. Çok değil 2 sene sonra dersleri önemsememeye meyil ettim, fakat buna istinaden okuma kitaplarına heveslenmeye başladım.Sekizinci sınıfta OKS'ye girdim, en son giren bizlerdik. Ve sonuç olarak istediğim Anadolu Lisesini 0,25 puanla kaçırdım. Fen lisesine layık görülüp de tek bir soruyla bir Anadolu Lisesi'ne bile gidemeyen biri hayal kırıklığının ne demek olduğunu bilir. Ben yine de ertesi gün gidip sınavdan önce yiyemediğim dondurmadan iki tane alıp kendimi ödüllendirmiştim. Gittiğim beş yüz kişilik düz lisede dersi dinleyen, derslere önem veren öğrenci sayısı bir elin parmağını geçmezdi.
12. sınıfta girdiğim derslerde arkadaşların  aralıksız gürültüsünden ne hocayı dinleyebiliyordum, ne de katı kurallı bazı hocaların dersinde kitap getirip soru çözebiliyor, ne de boş derslerde iki satır ders çalışmak için gereken sessizliği bulabiliyordum.
Hepsinin arasında ailemin bana muhteşem bir güveni vardı, onları burada anmazsam olmaz. İlk seneki yenilgimin ardından(50 bin) tekrar gireceğimi söylediğimde bir aileden beklenecek her türlü olumlu cevabı aldım. İkinci senemde sınavdan bir hafta önce çalışmayı bıraktığımı fark ettiğim an banyoya gittim seneler sonra ilk kez ağladım. Bu sınavı kazanmayı ben haketmiyordum, aynadaki yaşlı gözlerimin içine bakıp "Bu sınavı kendim için değil onlar için kazanacağım, bana benden çok güveniyorlar, güvenlerini boşa çıkaramam" dememi yıllar sonra bile unutmayacağım. Ve o YGS sonuçlarının açıklandığı gün YGS1'de 2700'ü görünce ailemle yine duygusal anlar yaşadığımızı hatırlıyorum, mutluluk gözyaşları. YGS'den sonraki özgüven sarsılmamı da isterseniz bir sonraki yazıda paylaşırım, bazılarınız kendimi anlatmamı isterken bazılarınız daha çok genel bilgi istiyor. en iyisi böyle yapmak sanırım, ortaya karışık :) 


LYS Çalışma 2014

LYS Hazırlıkları
YGS'den sonra girdiğim LYS denemelerinde kaç net çıkarıyordum dersin? 80 soruluk Matta 40, 90 soruluk Fende 45 net çıkarıyordum desem inanır mısın? İnanma, çünkü bu netlerden de düşüktü. Aslında sınavı LYS'de ikinci kez kazandım diyebilirim. YGS'de istediğinden sonuç elde ettiysen ne yaparsan yap bir 'rahatlık' hissediyorsun, istediğinden kötü sonuç elde ettiysen de 'olmayacak' hissine kapılıyorsun. Oysa olması gereken, YGS iyi geldiyse o yerini koruyarak daha da yukarıya çıkmayı hedeflemelisin. YGS kötü geldiyse de %60'a yüklenerek yükselmeyi düşünmelisin, adım adım..


LYS Programı

YGS geçti, artık 10 ders değil, 5 ders ile ilgileneceksin. 5'inin yükünü attın. Bu iyi haber, kötü haber ise, LYS konularının sayısının az olmasına rağmen uzunluklarının fazla olması. Ama temelin olduğu için her konuda zorlanacağını söyleyemem, e sayısı da az, öyleyse.. :))

Önümüzde yaklaşık 6 haftalık bir süreç var. Bu süreci şöyle tam ortadan ikiye ayıralım. İlk 3 hafta bütün konuları bitirmen gerekecek. Evet, gerçekten ağır ama bu sınavı kazanman için bunu yapman gerekli. Hayallerin için. Devam ediyorum, sonraki 3 hafta ise tamamen soru çözmelisin. YGS konu ve konu tekrarı ile kazanılıyorsa, LYS soru pratiği ile kazanılıyor. O yüzden konu tekrarların bile soru çözerek geçmeli. Son 3 haftada denemeler, branş denemeleri, her gün bir dersin her konusundan birer test çözerek hazırlanacağız. Şimdi, önümüzdeki üç haftaya konularını sığdır ve çalışmaya başla. Unutma, asıl sınav LYS, ve artık ilk girişin olmayacağı için ne kadar güçlü bir sınav olduğunu tahmin edebiliyorsun, şimdi, hazırlanma zamanı.

Ayrıca,  Üniversite kazanmak mı istersin odanın her zaman toplu olmasını mı? yazısını okumanı şiddetle öneririm.
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →