2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

27 Ekim 2013 Pazar

Fizik nasıl çalışılır? - 1

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →

Merhaba :) Dönüşüm önemli bir yazı ile olsun diye bu konuyu seçtim. Fizik sizin olduğu kadar sizin zamanınızda benim de dertli olduğum bir dersti. O değişik, karmaşık ve mantıksız şeyleri öğrenip yine de yapamamak Fizik dersine özgü bir şey olsa gerek:)
Yazıda önce sorunlardan sonra da çözümden bahsedeceğim. Fizik yapamıyorum'cu tutumuna bir bakalım.
Bütün iyi niyet ile konu dinlenir, çalışılır. Direkt soru bankasına geçilir. İlk birkaç soru iyi gider ama o 4. Var ya bütün şevkini o dördüncü soru bozar. Yapsa da yanlış çıkar ve pes eder şunu ekleyerek: "Ben bu konuyu yapamıyorum." ve bu ilgili bütün konuları da kapsar. Paralel devrede sorun varsa bütün elektrik konularım kötü diye düşünür. Bunda mantık var mı bir düşün bakalım. Ama benzer şeyi sen de yaptın, ben de. Bak, sana ben söylüyorum Fiziğe karşı bütün önyargılarını hemen bir kenara bırak ve beni dinle.

Sana tamamen samimi olarak söylüyorum ki Fizik en zevkli dersler sıralamasında başı çeker. Senin yapman gereken bahanelerin yerini çalışarak doldurmak(az önce bıraktın ya bahaneleri, onların boşluğu mutlaka kalmıştır :))

Peki, bu fizik nasıl çalışılır?
Fizik dersine başlayalım, vaktimiz yeterince var, ama yarına erteleyecek kadar yok. Önce sana bir kitap ayarlayalım. Piyasa sürekli değiştiği ve herkesin kitap tipi farklı olduğu için sana git bu kitabı al demeyeceğim kitap tüyosu vereceğim. Alacağın kitabın(evdeki kitaplarına da bak illa yeni almak zorunda degilsin) konu anlatımını gözden geçir. En anlamadığın, hiç bilmediğin ve en iyi bildigin 3 konuyu seç ve onları incele. Anlamadığını anlatabiliyor mu, bilmediğin konuyu öğretebilecek mi ve öğretme kalitesi nasıl? İkinci konu da çözümlü örnek sayısı. Mutlaka olması ve sayısının bol olması gerek. Bu, konuyu pekiştirip soru çözme aşamasına gelmen için çok önemli. Soru kısmı da mümkünse kolaydan zora gidecek şekilde olmalı, bu da özgüven kazanman için önemli. Kitabını seçtikten sonra geriye en zevkli kısım kalıyor. Bir dahaki yazıda görüşürüz ;)

Diğer dersler için çalışma tekniklerini öğren.
 
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

19 yorum:

  1. beklediğim yazı ama şöyle bir şey var mesela basınca çalışıyorum konu anlatımında çok az tutulur ama o kadar zor soruları var ki işlemliler zaten yapılıyor ama yorumda ipin ucunu göremiyorsun tam böyle anladım diyorum bir kitaptan testleri bitiriyorum bir soru çıkıyor yanlız 3 diyorum cevap 1-2 :D bu sadece fizikte oluyor gel de moralini bozma

    YanıtlaSil
  2. Harikasin panpaa.devamini bekleriz :)

    YanıtlaSil
  3. lysde tarih coğ. çözmek sayısallar için ek puan getiriyor mu yoksa tm puanına mı yansıyor? şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok LYS-4'ün MF puanına etkisi olmuyor, girip bizzat denedim :)
      Aynı şekilde Fen derslerinin de TM'ye etkisi yok.

      Sil
  4. Hocamm bu biyoliji nasıl çalışılır.. Birsürü test çözüyorum çözdükten sonra sınavda gene netim düşük oluyor bir öneriniz var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrı yazı yapacağım onun hakkında, neden olarak düşündüğün bir şey varsa yaz, ona da bir çözüm söylerim yazıda :)

      Sil
  5. meraba ben cemile ya ne yaparsam yapim sanki karşılığını alamıyorum ben fızık cozerm ve cozmeyıde severim eglencelıdır ama denemelerde hic istedgm gibi sonuç alamıyorum ne yapmalıyım sence yardmcı ol lütfen boşa mı fızık cozuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boşa çözmüyorsun, bundan emin ol öncelikle. Yapman gereken her seviyeden bol soru çözmen. Sınava özel bir durum(kaygı gibi) olmadığı sürece bu şekilde istediğin nete ulaşabilirsin. Tabi yanlış sorularının doğrusunu da öğrenmen gerekli.

      Sil
  6. Belki sıkıldın şu iyi m bu iyi mi sorularında ama güvender fizik lys konu anlatımlı nasıl? mezunum dersanedeki hocam onu al başla dedi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fena değil diyeyim ama dediğim gibi kendin konu anlatımına / sorularına bakarak doğru kitap mı belirleyebilirsin ;)

      Sil
  7. ben bi türlü ön yargılarımı attım desemde atamadım ama çok yapmak istiyorum napıcam ben yaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakin ol, neden panik yapıyorsun, kolay soruları mı çözemiyorsun, nedir? Anlat bakayım dinliyorum seni :)

      Sil
  8. Soru çöz diyosunuz da olmuyo hocam çözemiyorum 1 i sordum öğrendim 2 de olmadı sor anlatsın 3 de olmayınca ohoo deyip atıyorum ne yapayım konuyu anlamışım formül tamam ama soru çözemiyorum

    YanıtlaSil
  9. Merhaba ben fem çözmeye başladım ama fem kısa anlattığı için bıraktım. Antremanlarla fizik kitabım var bu kitabı önerir misiniz hangi yayından çözmeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğin kitabın zorluk seviyesi sana uyuyorsa çözebilirsin ben de duymuştum adını.

      Sil
  10. Kardeşim bu seneki fiizk soruları çok ama çok zordu.Ben oysaki diğer derslerden önce fiziğe özel bir önem vermiştim .Ama dedğim gibi sorular geçen senlere göre hayli zordu.

    YanıtlaSil
  11. Ya bende kitap sıkıntısi yok 5 6 tane konu anlatımli kitabım var anlıyorum sonra soru çözemiyorum bana yardım edin basınç konusundayim

    YanıtlaSil
  12. Fizikten sizin çalıştığınız kitap neydi ben bu derste başarısız olduğum gibi kitap seçiminde de başarısızım

    YanıtlaSil
  13. Ben çalışıp çalışıp 20 alıp oturuyorum her seferinde valla😢

    YanıtlaSil