2023'te yeni yazılarla daha başarılı ol :)

19 Mayıs 2016 Perşembe

"Seneye mi bıraksam?" Düşüncesi

2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
YGS LYS 2016 2017
Merhaba arkadaşlar. Bir süredir makale paylaşmıyordum. Bunun sebebi blogda yeterince konuyla ilgili yazı yazmış olmamdı. Fakat LYS yaklaştıkça "seneye mi bıraksam?" tarzı sorulardan çokça almaya başladım. Bunun üzerine bu sorundan pek çoğunuzun muzdarip olduğunu düşünerek bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Şuan stresli bir dönemden geçiyorsun. Konuları yetiştirme çabasında mısın? Yeterince soru çözebildiğini düşünüyor musun? Şuan en iyi öğrencinin bile kaygılandığı bir dönem. İstediğini yapamayan "acaba yükseltebilecek miyim?" diye düşünürken iyi derece yapanlar "yerimi korumam lazım" diye düşünüyor. Bu da demek oluyor ki A'dan Z'ye herkes stres altında.



İnsan zor bir dönemden geçerken mümkün olan en kısa sürede yükü üzerinden atmak ister. Nitekim, çarşıdan eve 19 litrelik damacana getireceksiniz diyelim. Bir dolmuşla gidebilecekken yürümeyi tercih ediyorsunuz çünkü dolmuş maliyetli. Yolun başındayken "götürürüm ben bunu ya" diye düşünürken yarısına geldiğinizde adım atacak dermanınız kalmıyor. İşte o zaman dolmuşa binmek hiç olmadığı kadar cazip geliyor. Maliyetli de olsa pek umursamıyorsunuz, yeter ki yükten (stresten) kurtulun.

Bu ne demek oluyor?
Fark ettin mi sınava hazırlanmaya başlarken "seneye bırakırım" düşüncesi aklından bile geçmiyordu. Çünkü zamanın vardı. Ama asıl sebep bu değildi. Asıl sebep, çalışmaya başlarken üzerindeki stresin şuanki kadar olmamasıydı. İşte kilit nokta tam olarak burası, o zaman stresli değildin, şimdi streslisin. Şuan üzerinde büyük bir yük var ve onu atmak için çabalıyorsun. Bu da seni şuan cazip gelen "seneye bırakırım" fikrine yaklaşmana neden oluyor. Seneye ne olacağını biliyor musun? Bir 365 gün daha toprağı tırnaklarınla kazımak ister misin? Gezip eğlenmek varken? Bunları düşünmüyorsun çünkü tek düşündüğün şuanki stresini azaltmak.

Hayır sevgili dostum. Stresini bu şekilde azaltamazsın. Yapman gerekeni erteleyerek hiçbir zaman mutlu olamazsın. Bu sınav, hayatının sınavı değil ama hayata dair öğrettikleri var. Sınavı kazandıktan sonra üniversiteye geleceksin ve her hafta düzenli olarak dersleri takip etmen gerekecek, gelemediğin haftayı telafi etmen, 3-4 ödevle birden uğraşman gerekecek. Final zamanları günlerce sabahtan akşama çalıştığın olacak. Ama tek farkla, yaptıklarını ve öğrendiklerini seveceksin. Hayatın boyunca kullanacağın bilgileri öğreniyor olacaksın.

Aslında biliyor musun, üniversiteye geldikten sonra, ortaokulda ve lisede öğrendiğim konuların ne kadar işime yaradığını öğrendim. Fiziği, kimyayı, biyolojiyi Dünya'yı anlamak, sosyal bilimleri insanları ve etkileşimlerini anlamak, Türkçe'yi kaliteli iletişim kurmayı öğrenmek, Matematiği sağlıklı bir zihine sahip olmak için öğren. Bir daha dene. Üzerindeki baskıyı ancak, bu sınavın hakkını vererek atabilirsin. Tek yol bu.


Konuyla ilgili yazılar:
Mezuna Kalmanın İyi ve Kötü Yanları
12. Sınıf vs Mezun
Motivasyon Kartları
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →

1 yorum:

  1. hocam facebook hesabım yok ama sizin önerilerinize çok ihtiyacım var. sorularımı sorabileceğim başka bir yer var mı mail adresi gibi cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil